Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
Αναζητά κερδοφόρες επενδύσεις

Συνάντηση του υφυπουργού Οικονομίας της Γερμανίας με υπουργούς της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ

Με το βλέμμα στραμμένο στο «επενδυτικό ενδιαφέρον» του γερμανικού κεφαλαίου και των μονοπωλίων ενόψει και του προγράμματος για τις ιδιωτικοποιήσεις - μαμούθ που κλιμακώνουν από τώρα μέχρι και το 2015, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος συζήτησε χτες με τον υφυπουργό Οικονομίας της Γερμανίας Στ. Κάπφερερ για τις «πιθανές επενδύσεις στην Ελλάδα, τα κοινά προγράμματα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Με αυτόν τον τρόπο κλείνουν το μάτι και στις ντόπιες μερίδες αρπακτικών, ειδικά για αυτούς που σχετίζονται με τη λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη» και που αποβλέπουν στην ενίσχυσή τους μέσα και από σχεδιαζόμενες επιχειρηματικές συμπράξεις και άλλες συνεργασίες. Συνεργασίες που μπορεί να αποδειχτούν αποδοτικές και κερδοφόρες για τους κεφαλαιοκράτες των δύο χωρών, δεν έχουν όμως να προσφέρουν τίποτα θετικό και καμιά προοπτική στους εργαζόμενους της χώρας, που στενάζουν κάτω από τις αποφάσεις κυβέρνησης - ΕΕ.

Στα τέλη του Σεπτέμβρη με ομιλητή τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου θα παρουσιάσουν από το Βερολίνο και στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης της Ενωσης Γερμανικών Βιομηχανιών τις «προοπτικές της ελληνικής οικονομίας». «Παρουσιάσεις», σύμφωνα με τον υπουργό, θα γίνουν και από «φορείς» του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή από μεγαλοεπιχειρηματίες που θα μετέχουν στην αποστολή. Σε αυτό το πλαίσιο ευαγγελίζονται και τους ρυθμούς της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Είναι απόλυτα φανερό ότι πίσω από τις κλειστές πόρτες συζητούν και γύρω από τα σενάρια, για το ύψος και τις μορφές κουρέματος του ελληνικού κρατικού χρέους. Ο Ευ. Βενιζέλος, στις δημόσιες δηλώσεις του, βρήκε την ευκαιρία να τονίσει τη σημασία των αποφάσεων της ΕΕ που πάρθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής στις 21 του Ιούλη. Απόλυτα φανερό είναι και το γεγονός ότι νέα δάνεια, το κούρεμα των κρατικών ομολόγων και το «επενδυτικό» ενδιαφέρον των γερμανικών μονοπωλίων, πηγαίνουν «πακέτο», είναι τα συγκοινωνούντα δοχεία της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής.

Συνάντηση με τον Γερμανό υφυπουργό είχε και ο υπουργός Ανάπτυξης - Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Πέρα από τις κορόνες περί έκφρασης θαυμασμού του Γερμανού αξιωματούχου για τις «προσπάθειες τόσο της ελληνικής κυβέρνησης όσο και του ελληνικού λαού τους τελευταίους μήνες (...)» και για «επενδυτική επίθεση» στην Ελλάδα, και τις παραπειστικές μεγαλοστομίες του Μιχ. Χρυσοχοΐδη περί «συμμαχίας για την ανάπτυξη» μεταξύ ελληνικής και γερμανικής κυβέρνησης, αναφέρθηκαν στο ενδιαφέρον των γερμανικών επιχειρηματικών ομίλων να βάλουν στο χέρι κερδοφόρους τομείς που η κυβέρνηση βγάζει στο σφυρί, όπως είναι η ενέργεια, ο τουρισμός, η «κλασική βιομηχανία», οι δημόσιες υποδομές, οι μεταφορές, η ναυτιλία, η διαχείριση αποβλήτων.

Οπως προκύπτει από τις δηλώσεις των δύο υπουργών στο πλαίσιο της στήριξης του κεφαλαίου για ανάπτυξη επενδυτικής δραστηριότητας συζητιέται η δημιουργία Ελληνικής Επενδυτικής Τράπεζας, κατά το πρότυπο της αντίστοιχης γερμανικής - μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες στόχος είναι η χρηματοδότησή της με 10-15 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η συνεργασία της Γερμανικής Επενδυτικής Τράπεζας με επιχειρήσεις και ιδιωτικές τράπεζες. Ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκε η «χαρτογράφηση» των «επενδυτικών ευκαιριών» που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία για την προσέλκυση γερμανικών επενδύσεων και η παροχή τεχνογνωσίας προς την ελληνική κυβέρνηση στους τομείς των εξαγωγών, του «ανταγωνισμού» και της εξασφάλισης ρευστότητας.

Ο Γερμανός υφυπουργός έκανε ακόμη λόγο για δημιουργία «ειδικών οικονομικών ζωνών» στις οποίες οι επιχειρηματίες θα απολαμβάνουν ακόμα πιο προκλητικά προνόμια που προφανώς συνδέονται με χρηματοδοτήσεις, φοροαπαλλαγές, εργασιακές σχέσεις, στο όνομα της δημιουργίας «φιλικού περιβάλλοντος με ευνοϊκές συνθήκες για επενδύσεις». Για τις λεπτομέρειες των «δυνατοτήτων στήριξης των επιχειρήσεων, για το αν θα μπορούσαν να οριστούν ειδικοί κανόνες ως κίνητρα για ορισμένες περιοχές στην Ελλάδα και γενικά περιοχές που πλήττονται σήμερα από την κρίση» κατά τις αξιώσεις του κεφαλαίου παρέπεμψε σε άλλες συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Με τον Γ. Παπακωνσταντίνου

Επενδυτικές ευκαιρίες και συνεργασία στους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά και στη διαχείριση απορριμμάτων, ήταν τα θέματα που συζήτησαν στη χτεσινή συνάντησή τους ο υπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Παπακωνσταντίνου και ο Γερμανός υφυπουργός. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού ΠΕΚΑ μετά τη συνάντηση, το υπουργείο παρουσίασε στον Γερμανό πολιτικό πρόταση για τη δυνατότητα εξαγωγής ηλιακής ενέργειας από την Ελλάδα στη Γερμανία, αλλά και σε άλλες χώρες για να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Οπως υποστήριξε, ταυτόχρονα από αυτό το πρόγραμμα η Ελλάδα θα κερδίσει από την εισαγωγή τεχνογνωσίας και κεφαλαίων από τη Γερμανία και την εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας προς τον ευρωπαϊκό Βορρά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ