Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
Γενική απεργία στη Χιλή

Από την απεργία στο αεροδρόμιο του Σαντιάγο
Από την απεργία στο αεροδρόμιο του Σαντιάγο
ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

Οδοφράγματα, από την έρημο Ατακάμα στο βόρειο άκρο στα σύνορα με τη Βολιβία έως την Πούντα Αρένας στα στενά του Μαγγελάνου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η επίθεση των αρχών ασφαλείας. Διαδηλώσεις σε όλες τις πόλεις, ακόμη και τις μικρές. Αποκλεισμός βιομηχανικών μονάδων και εργοστασίων για την περιφρούρηση της 48ωρης απεργίας, είναι το σκηνικό που διαμορφώνεται στη Χιλή.

Μια απεργία που έχει διευρύνει πολύ τη βάση της, καθώς περισσότερα από 80 συνδικάτα, φοιτητικές και λαϊκές οργανώσεις έχουν δηλώσει συμμετοχή, και συνάμα έχει ριζοσπαστικοποιήσει και τα αιτήματά της: απαιτεί την κατάργηση του υπάρχοντος συντάγματος της Χιλής, σύνταγμα που επιβλήθηκε από τη χούντα του Αουγκούστο Πινοτσέτ (1973 - '90), ριζική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος και του Εργατικού Δικαίου, δημόσιο συνταξιοδοτικό σύστημα, αύξηση των δαπανών για την Παιδεία και την Υγεία και θέσπιση νόμων που να κατοχυρώνουν τη λαϊκή βούληση.

Η απεργία ξεκίνησε τα μεσάνυχτα της Τρίτης, με διαδήλωση μπροστά στο προεδρικό μέγαρο Λα Μονέδα, που έδωσε - με κύμβαλα και κατσαρόλες, που τις χρησιμοποιούν επίτηδες για να υπενθυμίσουν την ιστορία τους - το σύνθημα έναρξης της 48ως κινητοποίησης. Πρόκειται για μία πραγματική μάχη, δεδομένης της εκδηλωμένης ετοιμότητας της κυβέρνησης να θέσει σε ισχύ το «νόμο για την ασφάλεια» έναντι της απεργίας και των διαδηλώσεων. Θέση που σημαίνει ένταση της καταστολής, που έτσι κι αλλιώς είναι ο χαρακτηριστικός τρόπος αντιμετώπισης της κυβέρνησης του προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα έναντι οποιασδήποτε εργατικής κινητοποίησης και του φοιτητικού κινήματος που εδώ και τρεις μήνες βρίσκεται στο δρόμο απαιτώντας «δημόσια δωρεάν και ποιοτική Παιδεία». Θέση που καταγγέλθηκε δριμύτατα από το ΚΚ Χιλής, που εξέφρασε την απόλυτη στήριξή του στην απεργία, ενώ ο πρόεδρος του κόμματος και βουλευτής, Γκιγιέρμο Τεϊγιέρ, συνοδεία της ηγεσίας της Εθνικής Ενωσης Δικαστικών Υπαλλήλων (ANEF) εκπροσώπησαν τους εργαζομένους στην προσφυγή της κυβέρνησης να κηρύξει παράνομη και καταχρηστική την απεργία και να κατοχυρώσει την επιβολή σειράς μέτρων - αντιποίνων σε όσους συμμετέχουν.

Στο μεταξύ, από τις 6 το πρωί, στην πρωτεύουσα Σαντιάγο, όπου την Κυριακή στο πάρκο Χίγκινς πραγματοποιήθηκε η γιγάντια διαδήλωση, άνω του ενός εκατομμυρίου, οι επιθέσεις των δυνάμεων καταστολής είναι συνεχείς.

Ιδιοκτήτες ταξί και τα ιδιωτικά Μέσα Μαζικής Συγκοινωνίας, από τους ελάχιστους τομείς που δεν συμμετέχουν, επιδεικτικά, στην απεργία προκαλούν, δημιουργώντας μέτωπα με διαδηλωτές και μετά... αναλαμβάνουν οι δυνάμεις καταστολής. Δακρυγόνα και γκλομπς είναι το «όπλο» για τη διάλυση των προσυγκεντρώσεων σε διάφορα σημεία της πόλης, ενώ από τα χαράματα οι συλλήψεις είναι συνεχείς, όπως αναφέρει το δίκτυο «Τελεσούρ».

Τέλος, σύσσωμη η φοιτητική κοινότητα της Βολιβίας, εξέφρασε την αμέριστη υποστήριξή της στην απεργία και τον αγώνα εργαζομένων και φοιτητών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ