Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Νέος γύρος κυρώσεων και καταγγελιών

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Νέες κυρώσεις σε βάρος του συριακού καθεστώτος αποφάσισε, χτες, η ΕΕ, ενώ μαζί με τις ΗΠΑ, κατέθεσαν ένα ακόμη σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, πιέζοντας για περαιτέρω σκλήρυνση της στάσης απέναντι στη Δαμασκό. Οι Βρυξέλλες, με τη χτεσινή τους απόφαση, διεύρυναν κατά τουλάχιστον άλλα 15 ονόματα και οργανισμούς, τη λίστα όσων οι λογαριασμοί στο εξωτερικό «παγώνουν» μέχρι νεοτέρας.

Μεταξύ των νέων ονομάτων, συγκαταλέγονται συνεργάτες του αδελφού του Προέδρου Ασαντ, Μάχερ, που θεωρείται επικεφαλής των στρατιωτικών δυνάμεων που καταστέλλουν τις διαδηλώσεις, αλλά και η επίλεκτη δύναμη «αλ Κουντς», του παραστρατιωτικού ιρανικού σώματος «Φρουροί της Επανάστασης». Σύμφωνα με την ανακοίνωση υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η δύναμη εξοπλίζει και εκπαιδεύει τις συριακές δυνάμεις, ενώ εκτιμάται ότι η Τεχεράνη έχει, ήδη, χορηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια σε βοήθεια προς τη Δαμασκό, προκειμένου να ισοσκελιστούν οι κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί.

Διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες διέρρεαν ότι συζητείται και η επιβολή εμπάργκο στο συριακό πετρέλαιο, ενώ περαιτέρω κυρώσεις και εμπάργκο όπλων είναι το περιεχόμενο και του ψηφίσματος που κατέθεσαν ΗΠΑ και ΕΕ στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Ρωσία και Κίνα, πάντως, αναμένεται να επιμείνουν στην άρνησή τους να στηρίξουν μια σκληρότερη θέση απέναντι στη Συρία.

Εντός Συρίας, πάντως, αντικαθεστωτικές οργανώσεις και ενώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανακοίνωναν, και χτες, εννιά νεκρούς, δεκάδες τραυματίες και τουλάχιστον 150 συλληφθέντες σε πολλές πόλεις, όπως οι Χαράστα, Χομς, Ταλμπισέχ, Ντάιρ αλ Τζουρ. Μεταξύ των νεκρών, συγκαταλέγεται ένας 28χρονος συλληφθείς, την περασμένη βδομάδα, ο οποίος φέρεται να πέθανε από βασανιστήρια. Τανκς και ισχυρές δυνάμεις του στρατού αναφέρεται ότι αναπτύχθηκαν και στις πόλεις Μαγιαντίν και αλ Μπουρχάμαχ, στα σύνορα με το Ιράκ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ