Τρίτη 30 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΚΗ «ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ»
Αναμένεται η απόφαση

Ολοκληρώθηκε η πολυήμερη δικαστική διαδικασία για το πολύνεκρο ναυάγιο και σήμερα εκδίδεται η απόφαση 

Εφτασε στο τέλος της η δίκη για το τραγικό ναυάγιο του φορτηγού πλοίου «ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ» που βούλιαξε στις 3 Σεπτέμβρη 1994, στον Ατλαντικό Ωκεανό με ήπιες καιρικές συνθήκες. Από τις 5 Δεκέμβρη στο εδώλιο του κατηγορουμένου του Α' Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Πειραιά κάθονται οι πλοιοκτήτες του πλοίου αδελφοί Ηλιόπουλοι και οι εκπρόσωποι της ιδιωτικής εταιρίας Ελληνικός Νηογνώμονας, Δ. Μελισσηνός και Τ. Λυσιμάχου.

Εφοπλιστές και Ελληνικός Νηογνώμονας κατηγορούνται για τον άδικο χαμό των 24 ναυτεργατών που αποτελούσαν το πλήρωμα του «ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ». Οι πρώτοι γιατί είχαν εν πλω αυτό το σαπάκι ενώ γνώριζαν ότι θα έπρεπε να ήταν στο διαλυτήριο και οι δεύτεροι γιατί εξέδωσαν στο πλοίο αυτό, που οι φθορές σε ορισμένα σημεία των λαμαρινών του έφταναν - σύμφωνα με επίσημα στοιχεία - το 55%, πιστοποιητικά τα οποία το έκριναν αξιόπλοο. Τα στοιχεία που προέκυψαν σε όλη τη διάρκεια της δίκης ήταν αποκαλυπτικά για τη δράση του κυκλώματος εφοπλιστών - Νηογνώμονα, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ καλύπτει αυτό το εγκληματικό κύκλωμα. Η χτεσινή και τελευταία μέρα της ακροαματικής διαδικασίας, αφορούσε την κατηγορία που βαραίνει τον Δ. Μελισσηνό για υπεξαγωγή εγγράφου.

Πρόκειται για το έγγραφο στο οποίο αναγραφόταν η κατάσταση του πλοίου και το οποίο ο Δ. Μελισσηνός, γενικός τεχνικός διευθυντής την περίοδο του ναυαγίου και σήμερα γενικός διευθυντής του Νηογνώμονα, σύμφωνα με την κατηγορία, φρόντισε να το αφαιρέσει από το φάκελο του πλοίου όταν ξεκίνησαν οι έρευνες για τα αίτια του ναυαγίου! Χτες κατέθεσαν οι πραγματογνώμονες κ. Σπ. Μελάς και κ. Μανιός. Από τον κ. Μελά κατατέθηκε η απουσία του εν λόγω εγγράφου το οποίο θα έδινε περισσότερο «φως» στις έρευνες ενώ από τον κ. Μανιό κατατέθηκε ότι όταν το ζήτησε, ο κ. Μελισσηνός του έδωσε φωτοαντίγραφο. Για το έγγραφο αυτό ο Δ. Μελισσηνός έχει καταθέσει κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων ότι το είχε η θυγατρική εταιρία του Νηογνώμονα που βρίσκεται στην Κύπρο... Σήμερα θα ακολουθήσουν η αγόρευση του εισαγγελέα του δικαστηρίου και οι αγορεύσεις των δικηγόρων. Η απόφαση αναμένεται αμέσως μετά το τέλος των αγορεύσεων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ