Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Στο επίκεντρο η παραμονή του κατοχικού στρατού

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Μετά από πολύμηνες και ασφυκτικές πιέσεις για το «επίσημο αίτημα παραμονής» εκ μέρους της ιρακινής κυβέρνησης, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «εξετάζουν σοβαρά» το ενδεχόμενο «να αποδεχτούν οποιοδήποτε αίτημα για να μείνουν», αίτημα που φυσικά δεν έχει γίνει ποτέ, υπό το φως των αιματηρότερων επιθέσεων εδώ και ένα χρόνο: 116 νεκροί και 337 τραυματίες σε μία σειρά επιθέσεων σε δέκα πόλεις.

Πάντως, εν μέρει, οι πιέσεις έχουν αποδώσει, καθώς μετά την «πεισματική» άρνηση του πρωθυπουργού Νούρι αλ Μαλίκι κάποιες πρώτες «συνομιλίες» όσον αφορά την παραμονή κάποιων χιλιάδων Αμερικανών κατοχικών στρατιωτών έχουν ξεκινήσει, αν και ο Ιρακινός πρωθυπουργός βρίσκεται σε δύσκολη θέση, καθώς οι αντιδράσεις για τη συνεχιζόμενη κατοχή είναι μεγάλες.

Ας σημειωθεί ότι κάποιες έστω προκαταρκτικές συνομιλίες ξεκίνησαν με την αύξηση των επιθέσεων, εκ νέου, τις τελευταίες βδομάδες.

Οι επιθέσεις ενάντια σε συγκεκριμένους στόχους, σε σιιτικές πόλεις και σε αξιωματούχους ασφαλείας κορυφώθηκαν κατά τη διάρκεια του περασμένου τριημέρου, θεωρούνται από τις αρχές ασφαλείας «συντονισμένες» και ότι συνδέονται με πυρήνες της «Αλ Κάιντα». Εντούτοις ο Αύγουστος είναι κατά το σύνηθες «αιματηρός». Οι επιθέσεις σημειώθηκαν στις πόλεις Κουτ, Τικρίτ, Βαγδάτη, Νατζάφ, Μπακούμπα, Κιρκούκ, Ραμάντι, Κερμπάλα, Χαν Μπένι Σαάντ και Μπαλάντ, με την πλέον αιματηρή τη διπλή επίθεση στην πόλη Κουτ με 34 νεκρούς και 64 τραυματίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ