Κυριακή 14 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ
Κατά μέτωπο επίθεση στο λαϊκό εισόδημα

Μαζικά χαράτσια από το φθινόπωρο. Οξύνεται η καπιταλιστική κρίση, ετοιμάζουν τα ακόμη χειρότερα. Νέες συμφύσεις κράτους και μονοπωλίων

Με τη «σπορά» νέας σοδειάς αντιλαϊκών φορολογικών μέτρων, ταυτόχρονα με τη «συγκομιδή» της λείας τους από τα μόλις πρόσφατα, αυτά που ήδη έχουν ψηφίσει με το «μεσοπρόθεσμο σχέδιο» και τον «εφαρμοστικό νόμο», κλιμακώνεται η βαρβαρότητα από το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας. Η όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης, με τη βύθιση του παραγόμενου ΑΕΠ να ανεβάζει ρυθμούς στο 7,5% για το α' εξάμηνο του 2011, η εκδήλωση αντίστοιχων φαινομένων και μέσα στο σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης, οι αδυσώπητες κόντρες κρατών, κυβερνήσεων και των μερίδων της πλουτοκρατίας που καθένας από αυτούς στηρίζει και εκπροσωπεί διαμορφώνουν το μαύρο σκηνικό, είναι το υπόβαθρο για τα νέα πακέτα που ετοιμάζουν απέναντι στους λαούς.

Από την 1η Σεπτέμβρη, τα λαϊκά στρώματα θα βρεθούν αντιμέτωπα με τα λογής χαράτσια του εφαρμοστικού νόμου, τις λεγόμενες έκτακτες εισφορές, τρανταχτές ανατιμήσεις στον ΦΠΑ κ.ά., σε συνέχεια της πρόσθετης λεηλασίας εισοδημάτων (από τον Ιούλη φέτος) μετά και την καρατόμηση του αφορολόγητου ορίου σε μισθωτούς - συνταξιούχους - αυτοαπασχολούμενους. Από τις 15 του Οκτώβρη, με την έναρξη της «χειμερινής περιόδου», μπαίνουν σε εφαρμογή και οι αυξημένοι ειδικοί φόροι κατανάλωσης πάνω στο πετρέλαιο θέρμανσης των λαϊκών νοικοκυριών. Τον ίδιο μήνα (Οκτώβρης), σε ρόλο προπομπού του κρατικού προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς (2012), στέλνουν για ψήφιση στη Βουλή και το νέο φορολογικό νομοθέτημα, όπου μαζί με τα πρόσθετα εξουθενωτικά αντιλαϊκά μέτρα, θα βολέψουν μονοπώλια και μεγαλοεπιχειρηματίες με νέες ελαφρύνσεις, όπως αυτές που έχει «προτείνει» και επιζητεί η ηγεσία της ΝΔ.

Πέτρα πάνω στην πέτρα δεν πρόκειται να αφήσουν, αν δε βρουν απέναντί τους ισχυρό το λαό, με σηκωμένο το μπόι, για τη συνολική ρήξη, την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων. Η όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης, η επιχείρηση διάσωσης του εκμεταλλευτικού συστήματος, απαιτούν ολοένα και περισσότερες ανθρωποθυσίες, φτηνούς και περισσότερο ευέλικτους τους παραγωγούς του κοινωνικού πλούτου, άμεσα προσαρμόσιμους στις εκάστοτε ανάγκες της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.

Εφαρμοστικός νόμος

Στα πρόσφατα μέτρα φοροληστείας περιλαμβάνονται:

  • Από 1η Ιούλη εφαρμόζεται το καρατομημένο αφορολόγητο (8.000 από 12.000 ευρώ) στα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων. Για ποσά πάνω από τα 8.000 ευρώ (μέχρι 12.000 ευρώ) κόβουν το 10%. Με αυτόν τον τρόπο φορολογούν εισοδήματα της τάξης των 570 ευρώ το μήνα. Στα εισοδήματα πάνω από 12.000 κόβουν 400 ευρώ το χρόνο. Μέσω της παρακράτησης από λογιστήρια και ασφαλιστικά ταμεία κρατούν κάθε μήνα επιπλέον 28,5 ευρώ. Το μέτρο έχει αναδρομική ισχύ από 1η Γενάρη 2011. Τα 200 ευρώ από το εξάμηνο θα τα αρπάξουν με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που θα υποβληθούν την επόμενη χρονιά.
  • Από το Σεπτέμβρη και στους επόμενους μήνες ταχυδρομούν στα λαϊκά νοικοκυριά τα «σημειώματα» για τη λεγόμενη «έκτακτη εισφορά» που θα έχει μόνιμο χαρακτήρα και για όλα τα επόμενα χρόνια. Το χαράτσι (από 12.000 μέχρι 20.000 ευρώ) διαμορφώνεται στο 1% και για εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ στο 2% για ολόκληρο το ποσό. Για παράδειγμα για εισόδημα 25.000 ευρώ φτάνει στα 500 ευρώ. Πρόσθετο χαράτσι 300 ευρώ εφαρμόζεται στους αυτοαπασχολούμενους, μικροεπαγγελματίες ακόμη και σε αυτούς που στο μεσοδιάστημα έβαλαν λουκέτο (αναλογικά με τους μήνες λειτουργίας), ακόμη και για τους εργαζόμενους με το «μπλοκάκι».
  • Από την 1η Σεπτέμβρη μπαίνουν σε εφαρμογή μαζικές μετατάξεις εμπορευμάτων μαζικής λαϊκής κατανάλωσης από το λεγόμενο «χαμηλό» στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ (23% από 13%). Το νέο μέτρο αφορά συνολικά τον κλάδο της εστίασης, το ταβερνάκι της γειτονιάς και το σουβλατζίδικο της γωνίας. Επεκτείνεται στα εμφιαλωμένα νερά, χυμούς, αναψυκτικά, ακόμη και για την περίπτωση που αγοράζονται από το περίπτερο, το μπακάλικο, οπουδήποτε. Ετοιμάζουν και τα αυξημένα χαράτσια για τα τσιγάρα, ειδικά για τις λεγόμενες φτηνές μάρκες.
  • Από τις 15 Οκτώβρη (χειμερινή περίοδος) ξεκινά και ο αυξημένος ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης των νοικοκυριών (60 ευρώ στο χιλιόλιτρο από 21 ευρώ). Πάνω στο προηγούμενο φορτώνουν και τον ΦΠΑ - φόρο πάνω στο φόρο - με την τελική φορολογική επιβάρυνση - χώρια οι ανατιμήσεις των πετρελαιάδων - να φτάνει στα 6 λεπτά το λίτρο.
  • Στο τέλος της χρονιάς, έρχονται και τα προσαυξημένα, τουλάχιστον με 10%, τέλη κυκλοφορίας οχημάτων για το 2012.
Αμπαλάρουν τα επόμενα...

Μέσα στο φθινόπωρο (Οκτώβρης) στέλνουν στη Βουλή και νέο νομοσχέδιο για εμπλουτισμό και αναβάθμιση της λεηλασίας. Πρόκειται για ένα πρώτο κομμάτι, βγαλμένο μέσα από το λεγόμενο «εθνικό φορολογικό σύστημα 2011 - 2015», που με τη σειρά του αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του ενιαίου στρατηγικού σχεδιασμού τους, της πολιτικής που έρχεται να συνθλίψει την κάθε πτυχή της ανθρώπινης ζωής, συνολικά την εργατική τάξη, στο βωμό της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων. Τα μέτρα που βάζουν μπροστά από το 2012 και για τη συνέχεια κατακρεουργούν τις όποιες «φοροελαφρύνσεις» των λαϊκών νοικοκυριών που «τρεμοπαίζουν» στα πόδια τους μετά τον εφαρμοστικό νόμο, όπως δαπάνες για νοίκια, υγεία, φροντιστήρια παιδιών, τόκους για αγορά πρώτης κατοικίας κ.ά. Απόλυτα μέσα στους σχεδιασμούς τους είναι και η παραπέρα καρατόμηση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς και συνταξιούχους, όπως «προτείνουν» οι ιμπεριαλιστικοί Οργανισμοί. Τάχα «εναλλακτικά», βγάζουν από το οπλοστάσιό τους άλλα μέτρα με «ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα», στριμώχνοντας το λαό από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη των μονοπωλίων. Δρομολογούν, επίσης, και παραπέρα ανατιμήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, τη «σταδιακή εξομοίωση» του πετρελαίου θέρμανσης με το κίνησης. Επίσης, των ακινήτων, που με τη σειρά του θα εκτοξεύσει και μια σειρά από τα άλλα χαράτσια που συνδέονται με αυτές, όπως τα «τέλη περιουσίας» που πληρώνουν και οι ενοικιαστές μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ!

Αλωνίζουν τα μονοπώλια

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Ευ. Βενιζέλος δημοσιοποίησε το «στρατηγικό σχέδιο 2011 - 2015 για την ελληνική φορολογική διοίκηση», με βάση και τις γενικές προδιαγραφές που έχουν συναποφασίσει με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, όπου και επισημαίνουν: «Οι μεταρρυθμίσεις της ελληνικής οικονομίας θα επιφέρουν μείωση των πολύ μικρών επιχειρήσεων και ανάπτυξη των μεσαίων και μεγάλων, ιδίως εκείνων που ανήκουν σε τομείς με εξαγωγικό προσανατολισμό». Είναι, δηλαδή, απόλυτα φανερό ότι δρομολογούν τις προϋποθέσεις για μαζικά λουκέτα απέναντι στους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, για τη συγκέντρωση της πίτας στις ισχυρές επιχειρήσεις και ομίλους για την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας».

Με «πατρόν» τις ανάγκες και τις προδιαγραφές των μονοπωλίων έχουν ξεκινήσει τις σαρωτικές αναδιαρθρώσεις στη συγκρότηση και λειτουργία του φοροελεγκτικού μηχανισμού. Ο όγκος της «δουλειάς» πέφτει καθώς βγαίνουν εκτός αγοράς πλήθος από μικρομάγαζα και αυτοαπασχολούμενοι. Ετσι και για πρόσθετους λόγους «εξοικονομήσεων» ανακοίνωσαν ότι θα κλιμακώσουν πρόγραμμα για μαζικά λουκέτα και συγχωνεύσεις στις Εφορίες της χώρας.

Ετσι κι αλλιώς, η επιτελική «δουλειά» και οι επεξεργασίες γίνονται σε άλλο επίπεδο. Συγκεκριμένα:

  • Νευραλγικά πόστα, σε ρόλο κυβερνητικού συμβούλου, έχει πιάσει το λεγόμενο «big 5», οι 5 ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι (Ernst & Younk, Price Water House Coopers, Delloite & Touche, Grand Thornton και KPMG). Οι συγκεκριμένοι έχουν αναπτύξει δεσμούς αίματος με τους μεγαλοπελάτες τους, άλλα μονοπώλια και ισχυρούς ομίλους (τραπεζίτες, βιομηχάνους κ.ά.) στους οποίους παρέχουν λογιστικές και άλλες υπηρεσίες. Το έργο του «big 5» επεκτείνεται και στις δαπάνες του κράτους, κάθε υπουργείου και φορέα ξεχωριστά. Η Ernst & Younk μαζί με το μονοπώλιο Black Rock έχει προσληφθεί και από την Τράπεζα της Ελλάδας, προκειμένου να ελέγξει την ευστάθεια του ντόπιου τραπεζικού συστήματος, τα επισφαλή δάνεια και «φέσια» που εγκυμονεί η όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης. Είναι απόλυτα ορατή η δημιουργία και η εξάπλωση των συμφύσεων ανάμεσα στο κράτος, τους πολιτικούς διεκπεραιωτές και τα μονοπώλια.
  • Στις δράσεις τους, τάχα για τη ...φοροδιαφυγή, είναι η εφαρμογή της νομοθετικής ρύθμισης για την καθιέρωση του λεγόμενου «φορολογικού πιστοποιητικού». Με αυτό τον τρόπο, οι μεγάλες εταιρείες (ΑΕ κ.ά.) δε θα ελέγχονται από το φοροελεγκτικό μηχανισμό, αλλά από ιδιωτικές εταιρείες - «ελεγκτές». Οι εν λόγω συνεργάτες τους, εφόσον δε διαπιστώσουν κάτι το «μεμπτό», θα εκδίδουν «ετήσιο φορολογικό πιστοποιητικό», με το οποίο τους εξασφαλίζουν τη φορολογική ασυλία! Σύμφωνα με νομοθετική ρύθμιση, που ήδη ψήφισαν, με το φορολογικό πιστοποιητικό και εφόσον δεν περιλαμβάνει «παρατηρήσεις και διαπιστώσεις παραβάσεων της φορολογικής νομοθεσίας», δε θα διενεργείται τακτικός φορολογικός έλεγχος ! Με σχετικά πρόσφατη εγκύκλιο από το υπουργείο Οικονομικών, η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση θα έχει άμεση εφαρμογή.

Ανδρέας ΣΑΚΑΡΕΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ