Σελ. /16
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 14 Αυγούστου 2011 - αριθ. φύλλου: 11036

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΣ
Τα «μνημόνια» της υποκρισίας

«Ράμπο» στην αρχαία Ουρ του Ιράκ, το 2003
«Ράμπο» στην αρχαία Ουρ του Ιράκ, το 2003
Κατά την τελευταία επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Ελλάδα, περίσσεψαν οι διακηρύξεις ενάντια στην αρχαιοκαπηλία. Οι ΗΠΑ δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα να διακηρύσσουν ότι είναι ενάντια στην αρχαιοκαπηλία και, ταυτόχρονα, να ισοπεδώνουν την πολιτιστική κληρονομιά των λαών - στόχων του ιμπεριαλισμού, διότι το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι το παράνομο εμπόριο, αλλά το εμπόριο αυτό καθεαυτό. Το γεγονός, δηλαδή, ότι ο καπιταλισμός έχει εμπορευματοποιήσει τον πολιτισμό και, βέβαια, την πολιτιστική κληρονομιά. Ετσι, θεωρεί νόμιμο να υπάρχουν ιδιωτικές συλλογές αρχαιοτήτων, νόμιμη την αγοραπωλησία τους και νόμιμα τα κέρδη που προκύπτουν από αυτήν. Δηλαδή, νομιμοποιεί την ιδιοποίηση σπαραγμάτων της συλλογικής μνήμης και ιστορίας ολόκληρων λαών, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που θεωρεί νόμιμο - και όχι μόνο νόμιμο, αλλά και την ουσία της ύπαρξής του - την ιδιοποίηση, από το κεφάλαιο, του αποτελέσματος της εργασίας της κοινωνίας.


Ταινία προσκύνημα - στο Μπλόκο της Κοκκινιάς

Η ταινία «Μπλόκο» του Αδωνι Κύρου θα προβληθεί στη Μάντρα της Κοκκινιάς - τόπο μαζικής εκτέλεσης ΕΑΜιτών αγωνιστών, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 67 χρόνια από το Μπλόκο της Κοκκινιάς, ανήμερα της επετείου, στις 17/8, στις 8.45 μ.μ.


ΜΟΥΣΙΚΗ
Μια μελωδική «Ξαφνική Βροχή»

Ταξίδι στα μονοπάτια της δισκογραφίας


ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Οπτικοποιώντας εκείνο που δε θα δούμε ποτέ

Η αποτύπωση σεισμικών δεδομένων σε εικόνες, με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή, αποκαλύπτει την όψη του εσωτερικού της Γης.


ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Ειρήνη ... τέλος για UEFA και ισχυρούς συλλόγους


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δράση για την οργάνωση και την ανάπτυξη της πάλης των γυναικών

ΣΕΛ.  16

Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ