Δηλώσεις του Αμερικανού επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων προδιαγράφουν νέες «αντιτρομοκρατικές» επεμβάσεις
ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΠΕΚΙΝΟ.--
«Η πιο επικίνδυνη περιοχή του κόσμου και επίκεντρο της τρομοκρατίας παραμένει η διασυνοριακή περιοχή μεταξύ Αφγανιστάν και Πακιστάν», δήλωσε προς το βρετανικό δίκτυο BBC ο ναύαρχος Μάικ Μάλεν, ο οποίος πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στο Αφγανιστάν, επίσκεψη που θεωρείται ότι θα είναι η τελευταία πριν από την απόσυρσή του από επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ.
Η συνεχιζόμενη αστάθεια στην περιοχή των φυλών του Πακιστάν κατά μήκος των συνόρων με το Αφγανιστάν αποτελεί τη μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας και κάλεσε το Πακιστάν να κινηθεί εναντίον «τρομοκρατών», αλλιώς θα επηρεαστούν οι διμερείς σχέσεις. Σχέσεις που έχουν διαταραχθεί από την 31η Μάρτη, όταν και έγινε η επιχείρηση δολοφονίας του Μπιν Λάντεν και παραμένουν τεταμένες, όπως παραδέχθηκε και ο Μάλεν.
Στο Αφγανιστάν, οι επιδρομές συνεχίστηκαν. Κατά τη διάρκεια επίθεσης αυτοκτονίας, στην έδρα του αρχηγού της αστυνομίας στην πόλη Λασκάρ πρωτεύουσα της επαρχίας Χελμάντ, σκοτώθηκαν δέκα Αφγανοί αστυνομικοί και ένα παιδί ενώ αργά το βράδυ της Κυριακής, τέσσερις αστυνομικοί σκοτώθηκαν στην περιοχή Ουάμα της επαρχίας Νουριστάν κατά τη διάρκεια επιχείρησης των ΝΑΤΟικών δυνάμεων, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της επαρχίας Τζαμαλουντίν Μπαντάρ.
Στο Πακιστάν, το αίμα ρέει ακόμη πιο άφθονο. Τέσσερις άνθρωποι, που οι αρχές χαρακτήρισαν ως ενόπλους, σκοτώθηκαν στη διάρκεια βομβαρδισμού τηλεκατευθυνόμενου μη επανδρωμένου αμερικανικού αεροσκάφους σε περιοχή των φυλών, στο Αζαμ Ουάσρακ, 15 χλμ. δυτικά της Ουάνα, της μεγαλύτερης πόλης του νοτίου Ουαζιριστάν. Στο Καράτσι, από το πρωί της Κυριακής 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ των φυλών Παστούν και Μουτζαχίρ, ενώ μέσα στον Ιούλη, ο απολογισμός των νεκρών αγγίζει τους 200.
Ο επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας του Πακιστάν-ISI, στρατηγός Αχμεντ Σουτζά Πασά, από την Κυριακή επισκέπτεται την Κίνα. Επίσκεψη που εντάσσεται στο ευρύτερο κυβερνητικό σχέδιο για τη σταδιακή «απεξάρτηση» από τις ΗΠΑ. Πάντως, οι κινεζικές αρχές ακριβώς ανήμερα της επίσκεψης του επικεφαλής της ISI, ανακοίνωσαν ότι πίσω από τα επεισόδια και τις επιθέσεις στην Κασγκάρ στην επαρχία Σιντζιάνγκ στη βορειοδυτική Κίνα, βρίσκονται «εξτρεμιστές» που εκπαιδεύτηκαν στο «Ισλαμικό Κίνημα του Ανατολικού Τουρκεστάν», το οποίο εδρεύει στο Πακιστάν. Κατά τις επιθέσεις σκοτώθηκαν έξι άνθρωποι και 15 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Στο Σιντζιάνγκ, μια επαρχία στα σύνορα της Κίνας με το Τατζικιστάν ζουν πολλοί μουσουλμάνοι, τουρκόφωνοι Ουιγούροι, ενώ η ευρύτερη περιοχή διαθέτει κοιτάσματα πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα.