Πέμπτη 28 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Ανησυχίες για τη διατήρηση της έντασης στο βορρά

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, λόγω της επικίνδυνης έντασης που επικρατεί στο σερβοκατοικούμενο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου εδώ και δύο μέρες, ζήτησε χτες η Σερβία.

Αφορμή για νέο κύκλο έντασης - που προκλήθηκε έπειτα από την απόπειρα Κοσσοβάρων Αλβανών αστυνομικών να καταλάβουν αργά το βράδυ της Δευτέρας τους μεθοριακούς τελωνειακούς σταθμούς Μπίρνιακ και Γιάρινε - έδωσε χτες η πληροφορία ότι Κοσσοβάροι Αλβανοί αστυνομικοί και τελωνειακοί μεταφέρονται στους εν λόγω σταθμούς με ελικόπτερα της ΝΑΤΟικής δύναμης (KFOR). Η είδηση αύξησε την παρουσία και τα μπλόκα των Σέρβων στην περιοχή.

Ο Σέρβος επικεφαλής διαπραγματευτής στις συνομιλίες Βελιγραδίου - Πρίστινας, Μπόρισλαβ Στεφάνοβιτς, που βρίσκεται στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το γεγονός και ζήτησε από το σερβικό πληθυσμό «να βρίσκεται σε επαγρύπνηση, αλλά να μην απαντά σε προβοκάτσιες».

Ο Γερμανός διοικητής της KFOR, στρατηγός Ερχαρντ Μπούλερ, προσπάθησε ανεπιτυχώς να κατευνάσει τις αντιδράσεις λέγοντας ότι τα ελικόπτερα «μετέφεραν στα σύνορα άνδρες της συμβατικής αστυνομικής δύναμης, όπου υπηρετούν και Σέρβοι»...

Οι εξελίξεις προκάλεσαν την αντίδραση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, που έκανε λόγο για «προκλήσεις» από τις αλβανικές αρχές στο Κοσσυφοπέδιο με στόχο την αποσταθεροποίηση της περιοχής, σημειώνοντας ότι οι αυξανόμενες εντάσεις «υπονομεύουν τη διαπραγματευτική διαδικασία μεταξύ του Βελιγραδίου και της Πρίστινας».

Την ανάγκη «ειρηνικής επίλυσης» της κατάστασης στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο υποστήριξε το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας, επισημαίνοντας ότι υποστηρίζει την ανεξαρτησία του προτεκτοράτου «και την επέκταση της κυριαρχίας του στο σύνολο της επικράτειας».

Ανήσυχος για τις εξελίξεις στην περιοχή φάνηκε και ο Σλοβένος πρωθυπουργός, Μπορούτ Παχόρ, τονίζοντας ότι είναι κρίσιμης σημασίας για την περιφερειακή σταθερότητα η άμεση συνέχιση του διαλόγου Βελιγραδίου - Πρίστινας.

Την ανάγκη επίλυσης της κατάστασης στο βόρειο Κόσσοβο, με «ειρηνικό τρόπο», μέσω διαλόγου και συνομιλιών (με το πιστόλι των ιμπεριαλιστών στον κρόταφο των Σέρβων) υποστήριξε χτες και ο Πίτερ Φέιθ, επικεφαλής του Γραφείου της «Διεθνούς Πολιτικής Εκπροσώπησης» (που έχουν στήσει οι ιμπεριαλιστές στην περιοχή με τη συνεργασία του ΝΑΤΟ και του Συμβουλίου της Ευρώπης), ισχυριζόμενος πως η κυβέρνηση των Κοσσοβάρων Αλβανών «έχει το δικαίωμα της διασφάλισης μιας σωστής διοικητικής, συνοριακής και τελωνειακής λειτουργίας».

Φαίνεται πάντως πως το «Γραφείο» του Φέιθ έχει αντίθετη άποψη με την αποστολή της ΕΕ στο προτεκτοράτο (EULEX) καθώς προχτές Ευρωενωσιακός αξιωματούχος αποδοκίμασε την παράταξη αστυνομικών του Κοσσόβου στα σύνορα με τη Σερβία, εκτιμώντας ότι κάθε άλλο παρά χρήσιμη είναι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μπλόκα και από τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις...(2012-08-24 00:00:00.0)
Επιχείρηση ΝΑΤΟικών στο βορρά(2012-06-02 00:00:00.0)
«Ισες αποστάσεις» και ανταγωνισμοί(2011-09-01 00:00:00.0)
Στον ΟΗΕ το Βελιγράδι για το Κοσσυφοπέδιο(2011-08-26 00:00:00.0)
ΗΠΑ και Βελιγράδι απορρίπτουν τη διχοτόμηση...(2009-08-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ