Πέμπτη 28 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ
Εκπαιδευτικού ξεσηκωμού συνέχεια

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

Εκτακτη σύσκεψη των κοινοβουλευτικών κομμάτων συγκάλεσε χτες ο πρόεδρος της Χιλής, Σεμπαστιάν Πινιέρα, με αντικείμενο την πιθανή εξεύρεση λύσης όσον αφορά την «κρίση στο Πανεπιστήμιο» όπως χαρακτηρίζει η κυβέρνηση τον αγώνα των φοιτητών αλλά και σύσσωμης της πανεπιστημιακής κοινότητας για την πλήρη μεταρρύθμιση της Παιδείας και ειδικότερα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Μία μεταρρύθμιση που έχει αργήσει πολύ, καθώς η υφιστάμενη νομοθεσία χρονολογείται από την εποχή Πινοτσέτ, ενώ στη σύσκεψη προσήλθαν μόνο τα δύο κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, απείχαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, μεταξύ αυτών και το ΚΚ Χιλής, υπό το σκεπτικό πως δεν είχαν κληθεί οι εκπρόσωποι της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Ο αγώνας των φοιτητών έκλεισε ήδη δύο μήνες, ενώ πανεπιστημιακοί και φοιτητές συνεχίζουν τον αγώνα και μάλιστα δηλώνουν ότι θα διαπραγματευθούν ως «ενιαίο» μέτωπο έναντι της κυβέρνησης. Ο αγώνας συνεχίζεται με τις καταλήψεις των πανεπιστημίων, την απεργία διαρκείας που έχουν κηρύξει οι καθηγητές, ενώ οι μαθητές έχουν προχωρήσει σε πολύ πιο «δραστικά μέτρα», καθώς ο αριθμός των μαθητών που συμμετέχουν στην απεργία πείνας, ήδη έχει φτάσει τους 34. Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται, παρά το γεγονός ότι στις 7 Ιούλη ο πρόεδρος Πινιέρα εξαναγκάστηκε να προτείνει τη χρηματοδότηση της Παιδείας με 4 δισεκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για μερική ικανοποίηση των αιτημάτων. Την ίδια στιγμή, φυσικά, συνεχίζει και την πολιτική της βίαιης καταστολής, καθώς φαίνεται πως είναι η «απάντηση» που προτιμά ο πρόεδρος Πινιέρα για την αντιμετώπιση όλων των λαϊκών κινητοποιήσεων.

Τουλάχιστον 23 μαθητές συνελήφθησαν στις προχθεσινές διαδηλώσεις, ενώ χτες, σύμφωνα με την εφημερίδα «Correo del Orinoco», η στρατιωτική Αστυνομία άνοιξε πυρ κατά Ινδιάνων Μαπούτσε στην κοινότητα Τεμουκουικούι, στην επαρχία Αραουκάνια, στην κεντρική Χιλή. Τέλος, η απεργία των εργαζομένων στο ορυχείο της Εσκονσίδα συνεχίζεται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ