Κυριακή 10 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Τα κέρδη τους, οι ζημιές των εργαζομένων

Νέα δέσμη προνομίων υπέρ των μεγαλοεπιχειρηματιών προωθεί η κυβέρνηση

Σε μια διαδικασία παράλληλη, που θυμίζει τη μέθοδο των «συγκοινωνούντων δοχείων», η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αφαιρεί ζωτικά δικαιώματα και κατακτήσεις από τους ξενοδοχοϋπάλληλους και προσθέτει προκλητικά προνόμια και οικονομικές διευκολύνσεις στο μεγάλο ξενοδοχειακό και γενικότερα στο τουριστικό κεφάλαιο. Ενδεικτικά, την ίδια ώρα που το μεροκάματο του ξενοδοχοϋπάλληλου συνθλίβεται, οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των ξενοδόχων εκτιμούν ότι μόνο από τη μείωση του ΦΠΑ για τα ξενοδοχεία, τα έσοδά τους το 2011 θα αυξηθούν κατά 630 εκατ. ευρώ, σε μια περίοδο που ο λαός μετρά αλλεπάλληλες απώλειες, κρίσιμες για την καθημερινή επιβίωση.

Η μείωση του ΦΠΑ είναι μόνο ένα από τα πολλά προνόμια που παραχωρήθηκαν στο μεγάλο τουριστικό κεφάλαιο τους τελευταίες μήνες. Ωστόσο, η κυβέρνηση σχεδιάζει νέα προνόμια και σκανδαλώδεις ελαφρύνσεις προς τους μεγαλοξενοδόχους, με πρόσχημα την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Πριν από λίγες μέρες, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Γ. Νικητιάδης, μιλώντας σε τουριστικό συνέδριο στη Ρόδο, αναφέρθηκε σε κίνητρα στήριξης της επιμήκυνσης των τουριστικών δραστηριοτήτων από την 1η του Νοέμβρη έως τις 30 του Μάρτη.

Τα κίνητρα που θα εξεταστούν από την κυβέρνηση είναι: «Η μείωση τελών ύδρευσης από τους δήμους, η μείωση των τελών προσγείωσης και του "σπατόσημου" στα αεροδρόμια, η επιδότηση των επιχειρήσεων για την απασχόληση εργαζομένων με το ίδιο ποσοστό που επιδοτείται σήμερα η ανεργία, η παροχή διευκολύνσεων που αφορούν τις ασφαλιστικές εισφορές και τη φορολόγησή τους και άλλα». Ο υφυπουργός σημείωσε ότι «μπορεί να διερευνηθεί ακόμα και η παροχή κινήτρων στις επιχειρήσεις μέσα από το νέο αναπτυξιακό νόμο σε συνδυασμό και με άλλα προγράμματα αναβάθμισης υποδομών, εκσυγχρονισμού, υιοθέτησης νέων μεθόδων προβολής και άλλες δράσεις που σχετίζονται με τη βελτίωση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος».

Το κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε ότι είναι «ώριμες οι συνθήκες» για να εξεταστεί η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, με την προϋπόθεση «να δημιουργηθούν πιλοτικά προγράμματα τριετούς διάρκειας, εστιασμένα σε περιοχές της χώρας στα οποία θα ενταχθεί ικανός αριθμός τουριστικών επιχειρήσεων που θα διασφαλίζει τη λειτουργία της τουριστικής αγοράς, προκειμένου οι επισκέπτες να απολαμβάνουν με πληρότητα τις τουριστικές υπηρεσίες και να έχουν στη διάθεσή τους τις δέουσες υποδομές που αναδεικνύουν το τουριστικό προϊόν κάθε περιοχής».

Ενίσχυση των μεγάλων του κλάδου

Στη λογική αυτών των κατευθύνσεων κυριαρχούν με σαφήνεια οι μεγάλες μονάδες σε επιλεγμένες περιοχές, που μπορούν να κάνουν τριετή πλάνα, σε συνδυασμό με τις διασυνδέσεις τους στο εξωτερικό και τους μεγάλους τουρ οπερέιτορς. Η οικονομική στήριξη της κυβέρνησης θα τους δώσει τη δυνατότητα ευελιξίας στις τιμές, αυξάνοντας το κέρδος των τουριστικών πρακτόρων.

Οι ανακοινώσεις αυτές πατούν στο «εύφορο έδαφος» των πρόσφατων αξιώσεων των μεγαλοεπιχειρηματιών του τουρισμού, όταν στο Συνέδριο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) ο νέος του πρόεδρος Α. Ανδρεάδης σημείωσε την ανάγκη ο τουρισμός «να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας μας». Ζήτησε, τότε, διεύρυνση των φοροελαφρύνσεων, ξεχωριστό υπουργείο Τουρισμού, οι Περιφέρειες και οι καλλικράτειοι δήμοι της χώρας να περνούν από «τουριστικό φίλτρο» κάθε σχεδιαζόμενη δράση τους και κάθε έργο, μείωση των εργοδοτικών εισφορών, «απλοποίηση» των διαδικασιών, νέες παρεμβάσεις κατά του καμποτάζ, συνδιαχείριση των πόρων για την τουριστική προβολή κ.ά.

Κι όλα αυτά γίνονται την ίδια ώρα που οι μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις δείχνουν να αντέχουν στην κρίση (με κάποιες αναμενόμενες εξαιρέσεις) και να είναι σε θέση να περιμένουν την ανατροπή των αρνητικών δεδομένων. Σύμφωνα με στοιχεία της «STAT BANK», το δύσκολο 2009 οι 360 κερδοφόρες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, μεταξύ των 756 μεγαλύτερων βάσει κύκλου εργασιών, εμφάνισαν μείωση τζίρου 9,3%, μείωση κερδών κατά 64,3% και συνολικά κέρδη ...95 εκατ. ευρώ! Το 2010 σημειώθηκε μείωση εσόδων, αλλά οριακή αύξηση ξένων επισκεπτών. Το 2011 όλοι οι δείκτες - αφίξεων, πληροτήτων, εσόδων - είναι αυξημένοι και από πολύ νωρίς, χωρίς να συνυπολογιστούν τα οφέλη από τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης των επιχειρηματιών. Ολα δείχνουν ότι και το 2012 θα πάει καλά. Σ' αυτό το πλαίσιο έρχονται και τα κυβερνητικά μέτρα, σε βάρος των εργαζομένων, για να πολλαπλασιάσουν τα κέρδη.


Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ