Κυριακή 10 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΕ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
Μέρα Πανελλαδικής Δράσης την Τετάρτη 13 Ιούλη

Τη δράση για την οργάνωση του κλάδου μέσα στους τόπους δουλειάς, εκεί που οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό, στα Ξενοδοχεία, συνολικά στον Τουρισμό, βιώνουν την άγρια εργοδοτική εκμετάλλευση, την εντατικοποίηση, τις άθλιες συνθήκες, κλιμακώνουν και εντείνουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στον Επισιτισμό - Τουρισμό και τα Ξενοδοχεία. Βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση αποτελεί το κάλεσμα μαζικής συμμετοχής που απευθύνουν στους εργαζόμενους του κλάδου τη Μέρα Πανελλαδικής Δράσης, την Τετάρτη 13 Ιούλη.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στον κλάδο δίνουν τη μάχη και καλούν τους εργαζόμενους να μετατρέψουν τη δυσαρέσκεια, την αγανάκτηση και την οργή τους σε οργανωμένη δράση, σε συμμετοχή, σε αγώνα για τη ζωή, μέσα από την εγγραφή στα σωματεία τους, την ενημέρωση για τα δικαιώματά τους, την εξασφάλιση και διατήρηση της ταξικής πορείας των σωματείων, την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης όπου σήμερα κυριαρχεί ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός, που αποτελεί μέρος του προβλήματος.

Σε αυτήν τη μάχη είναι η θέση του λατζέρη που δουλεύει σε άθλιες συνθήκες με άθλια μεροκάματα, της καμαριέρας που υποφέρει σωματικά από τη σκληρή δουλειά, του μάγειρα που ψήνεται μέσα στα καμίνια - κουζίνες των ξενοδοχείων και των εστιατορίων, του σερβιτόρου και της σερβιτόρας που πρέπει να χαμογελούν μετά τα πολύωρα σερβιρίσματα. Των διανομέων γρήγορου φαγητού που οδηγούν με ασυντήρητα μηχανάκια, χωρίς εξοπλισμό με κίνδυνο της ζωής τους. Σε αυτόν το δρόμο είναι η θέση όλων των εργαζομένων που το τουριστικό κεφάλαιο στύβει στη δουλειά για μεροκάματα πείνας και με ανύπαρκτα δικαιώματα.

Οπως υπογραμμίζουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στον κλάδο, στη σχετική ανακοίνωσή τους, «η επίθεση σε βάρος μας έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις. Τώρα πιο καθαρά από ποτέ, αποδεικνύεται περίτρανα ότι λένε ψέματα. Και πριν από την κρίση, σε εποχές ανάπτυξης, πάλι μέτρα έπαιρναν που δυσκόλευαν τη ζωή μας όλο και περισσότερο. Οι εποχικά εργαζόμενοι του κλάδου, που είναι η συντριπτική πλειοψηφία, εργάζονται το πολύ πέντε μήνες το χρόνο και το εισόδημά τους δεν ξεπερνά για όλο το χρόνο τα 7.500 ευρώ, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτό το επίδομα ανεργίας - πείνας, για τέσσερις μόλις μήνες. Δημιούργησαν τα χρέη, που τα φορτώνουν διαρκώς στο λαό, από τη χρηματοδότηση των επιχειρηματιών, των κρατικοδίαιτων ξενοδόχων. Γι' αυτό η έξοδος από την κρίση, με ενισχυμένους τους καπιταλιστές σημαίνει ακόμα περισσότερα δεινά για την εργατική τάξη. Η ενίσχυση της δημοκρατίας τους με τη συναίνεση των κομμάτων τους, σημαίνει ακόμα πιο ισχυρή εδραίωση της δικτατορίας των μονοπωλίων.

Γι' αυτό χρειάζεται να εγκαταλείψουμε τις αυταπάτες ότι αν σωθούν τα κέρδη τους θα σωθούμε και εμείς. Γι' αυτό πρέπει να κατανοηθεί το συντομότερο και από τους εργαζόμενους του κλάδου, ότι όσο τα ξενοδοχεία και οι μεγάλες επιχειρήσεις στο χώρο της εστίασης ανήκουν σε μια χούφτα εκμεταλλευτές, τόσο η ζωή μας θα χειροτερεύει, είτε έχουμε ανάπτυξη, είτε οικονομική κρίση».


Γ.Δ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κορυφή στο παγόβουνο της εκμετάλλευσης οι σερβιτόροι - δύτες(2023-07-06 00:00:00.0)
Αγρια εκμετάλλευση και ασυδοσία πίσω από το «θαύμα του τουρισμού»(2023-07-04 00:00:00.0)
Κλιμακώνουν τον αγώνα για την υπογραφή τοπικής κλαδικής Σύμβασης(2022-09-14 00:00:00.0)
Απεργούν στις 19 Ιούνη οι εργαζόμενοι του κλάδου στην Αττική(2019-06-13 00:00:00.0)
Πίσω από τη «χλιδή» συνθήκες άθλιες για τους εργαζόμενους(2011-08-28 00:00:00.0)
Διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει(2011-07-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ