Τρίτη 5 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
Κριτής της εκπαίδευσης η «αγορά»

Ημερίδα του υπουργείου Παιδείας για την «αξιολόγηση» έγινε την περασμένη Παρασκευή

«Ποιότητα» στην εκπαίδευση είναι η σύνδεσή της και η υποταγή της στην «αγορά»... είναι το συμπέρασμα της ημερίδας, που διοργανώθηκε, την περασμένη Παρασκευή, στο υπουργείο Παιδείας για την... «ποιότητα στην εκπαίδευση και τη διά βίου μάθηση», δηλαδή τη γνωστή και πολυσυζητημένη «αξιολόγηση».

Η υπουργός Παιδείας, Α. Διαμαντοπούλου, ανέφερε πως «σε όλες τις χώρες η διασφάλιση της ποιότητας κινείται μεταξύ δύο πόλων: Την κεντρική ρύθμιση δηλαδή, εθνικούς ανεξάρτητους φορείς που παρακολουθούν και αξιολογούν τα συστήματα, και την αυτορρύθμιση που γίνεται με βάση τον αυτοέλεγχο και την αυτοαξιολόγηση, που στην εκπαίδευση είναι εξαιρετικά σημαντικό εργαλείο». Ομως, οι «εθνικοί ανεξάρτητοι φορείς» δεν είναι καθόλου ανεξάρτητοι, αφού είναι φορείς που διαμορφώνουν τα αστικά κράτη για να αξιολογούν, με βάση τα κριτήρια της «αγοράς» τις εκπαιδευτικές δομές, ενώ η «αυτορρύθμιση δεν είναι τίποτα άλλο απ' την αυτοαξιολόγηση, με βάση κριτήρια «ανταγωνιστικότητας» μιας επιχείρησης.

Η υπουργός έκανε λόγο για «κριτήρια ποιότητας και συγκεκριμένες πρακτικές παρακολούθησης, έλεγχου και αξιολόγησης σε όλες τις βαθμίδες του εκπαιδευτικού συστήματος και στην κατάρτιση» και τόνισε: «Οι κανόνες ποιότητας πρέπει να είναι οι ίδιοι και στο δημόσιο και στο ιδιωτικό σύστημα». Με λίγα λόγια, «δημόσιες» και ιδιωτικές δομές θα αξιολογούνται με τα ίδια κριτήρια, με κριτήρια «αγοράς» (δηλαδή αν ανταποκρίνονται σε αυτά που ζητούν οι εργοδότες).

Σε κείμενο με τίτλο «Εθνικό πλαίσιο για τη Διασφάλιση της ποιότητας στη Διά Βίου Μάθηση», που δόθηκε στην ημερίδα περιγράφονται τα κριτήρια «ποιότητας» των δομών κατάρτισης, με χαρακτηριστικό μεταξύ αυτών και το... «ποσοστό ικανοποίησης των εργαζομένων και των εργοδοτών σε σχέση με τις δεξιότητες και τις ικανότητες που αποκτήθηκαν». Μπορούμε να φανταστούμε, βέβαια, ποια γνώμη (του εργαζόμενου ή του εργοδότη) θα μετρήσει περισσότερο...

  • Μετά τις ομιλίες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου ακολούθησαν τοποθετήσεις τεχνοκρατών της ΕΕ για την εκπαίδευση και την κατάρτιση, οι οποίες διακόπηκαν, αφού ομάδα φοιτητών από τις φοιτητικές εστίες μπήκαν στην αίθουσα φωνάζοντας συνθήματα. Η ημερίδα συνεχίστηκε λίγο αργότερα, ενώ οι φοιτητές παρέμεναν για αρκετή ώρα στο υπουργείο.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ