Τρίτη 5 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
37ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - 2ο ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ
«ΚΚΕ δυνατό η ελπίδα είναι εδώ»!

Με ομιλία του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρή Χιώνη, ολοκληρώθηκαν την περασμένη Παρασκευή οι πετυχημένες εκδηλώσεις στο Γεντί Κουλέ

MotionTeam

Εκατοντάδες νέοι συμμετείχαν στις διήμερες εκδηλώσεις του 2ου Εργατικού Φεστιβάλ της ΚΝΕ, στη Θεσσαλονίκη, που πραγματοποιήθηκαν στο Γεντί Κουλέ, με σύνθημα «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά». Το Φεστιβάλ διοργάνωσαν οι κλαδικές Οργανώσεις Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ. Την πρώτη μέρα, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε η συζήτηση για την ανεργία και την καπιταλιστική κρίση, με ομιλητή τον Θανάση Βαρδαλή, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής με την ομιλία του Θοδωρή Χιώνη, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ.

Τις εκδηλώσεις της ΚΝΕ χαιρέτισε αντιπροσωπεία των εργαζομένων της ΑΓΝΟ, σημειώνοντας: «Κάθε μέρα που περνά, ο καθένας από εμάς βιώνει από κοντά εκτός από την εργοδοτική εκμετάλλευση, ξεπουλημένους εργατοπατέρες και συμβιβασμένα σωματεία τα οποία ξεπουλάνε την εργατική τάξη. Μαζί με τους συναδέλφους και τη βοήθεια του ΠΑΜΕ, δίνουμε μάχη, μέσα και έξω από το εργοστάσιο για να ισχυροποιήσουμε και να μαζικοποιήσουμε τον αγώνα μας, για να αντιπαλέψουμε το φόβο και την τρομοκρατία. Δηλώνουμε, με σεβασμό και ειλικρίνεια προς το ΠΑΜΕ, την ΚΝΕ και το τιμημένο ΚΚΕ πως δεν θα λυγίσουμε σε αυτόν τον πόλεμο που άνοιξε η κυβέρνηση, με το μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο. Θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε μέχρι το τέλος, μέχρι την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών».

Να δυναμώσει η οργάνωση και η πάλη για την ανατροπή


MotionTeam

Κάλεσμα συμπόρευσης με το ΚΚΕ και τη Νεολαία του, την ΚΝΕ, στο δρόμο της ρήξης και της ανατροπής του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος, απηύθυνε από το βήμα του Φεστιβάλ, ο Θοδωρής Χιώνης. Προέτρεψε: «Να μην περάσει κανένας φόβος, καμία ταλάντευση. Αυτό που χρειάζεται είναι οργάνωση, πολιτικοποίηση, αλλαγή των συσχετισμών σε κάθε χώρο πρώτα και κύρια στους τόπους δουλειάς, για να βάλουμε εμπόδια, να οργανωθεί η αντεπίθεση ενάντια στην κυριαρχία των μονοπωλίων, με στόχο τη δικιά μας, την εργατική λαϊκή εξουσία. Εκεί η αναμέτρηση με το αστικό κράτος θα είναι αποφασιστική».

Αναφερόμενος στις πολιτικές εξελίξεις, σημείωσε: «Είναι θετικό που απαξιώνεται το αστικό πολιτικό σύστημα, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ χάνουν λαϊκά ερείσματα που είχαν, δεν τους βγήκε ο ενταφιασμός της αγανάκτησης με τη λεγόμενη ενότητα της αριστεράς, υπάρχει προβληματισμός για την ΕΕ. Το ΚΚΕ και τη Νεολαία του δεν τα βάζουν στο χέρι και ούτε θα τα βάλουν. Γι' αυτό επεξεργάζονται διάφορα αντιδραστικά παλιά και νέα σενάρια για να καμουφλάρουν το σάπιο πολιτικό σύστημα της πλουτοκρατίας. Να επιτεθούν στις συνειδήσεις ιδιαίτερα νέου κόσμου με πιο σύγχρονους και ανανεωτικούς τρόπους». Ξεκαθάρισε πως σήμερα, «δεν αρκεί να φύγει αυτή η κυβέρνηση για να έρθει μια άλλη κυβέρνηση από κόμματα ή δυνάμεις του κεφαλαίου. Το θέμα δεν είναι να φύγει το μνημόνιο και να συνεχίσουν να κυριαρχούν τα μονοπώλια μιας και με διάφορους τρόπους θα φτιάχνουν άλλα μνημόνια».

Και τόνισε: «Ο δικός μας δρόμος, ο δρόμος του λαού και της νεολαίας του, για τις δικές μας ανάγκες που δε συμβιβάζονται με τις ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας, βρίσκεται μαζί με το ΚΚΕ, είναι ο δρόμος της ρήξης και της ανατροπής, για το σοσιαλισμό.

Το ξαναλέμε. Εμπιστοσύνη στο ΚΚΕ που είναι έμπειρο δοκιμασμένο σταθερό. Ενίσχυση των γραμμών της ΚΝΕ για να δυναμώσει η οργάνωση και η πάλη που έχει προοπτική, στους χώρους που εργάζεται, μορφώνεται και ζει η νεολαία των εργατικών λαϊκών στρωμάτων. Για να γίνει η αμφισβήτηση δύναμη ανατροπής».

Η επίλυση της ανεργίας προϋποθέτει άλλη οργάνωση της οικονομίας

Η καπιταλιστική οικονομική κρίση και η ανεργία βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε την πρώτη μέρα του Φεστιβάλ. Ο Θ. Βαρδαλής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, εισηγητικά τόνισε ότι η ανεργία, ως πρόβλημα που μαστίζει την καπιταλιστική κοινωνία, είναι αποτέλεσμα της δράσης των νόμων του ίδιου του καπιταλισμού. Είναι σύμφυτη με τον καπιταλισμό. Οι αιτίες που τη γεννούν και την αναπαράγουν είναι οι ίδιες μ' αυτές που αναπαράγουν το κεφάλαιο σε ολοένα και πιο διευρυμένη βάση.

Αναφέρθηκε στα διάφορα προγράμματα δήθεν στήριξης των ανέργων, σημειώνοντας ότι στόχο έχουν, από τη μια, να ελέγξουν την κατάσταση με την ανακύκλωση της ανεργίας και, από την άλλη, να προσφέρουν στο κεφάλαιο φτηνό εργατικό δυναμικό, χωρίς δικαιώματα.

«Οι εργαζόμενοι σήμερα αλλά και οι άνεργοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι πραγματικό εκτροφείο της ανεργίας είναι το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα και ότι η εξάλειψή του είναι αδύνατη χωρίς την ιστορική υπέρβαση αυτού ακριβώς του κοινωνικού συστήματος. Η καπιταλιστική οικονομική κρίση, αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο αυτή την ανάγκη», σημείωσε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ