Τετάρτη 29 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
Να μην περάσει ο νόμος - πλαίσιο

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να πάει στη Βουλή το νόμο - πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση μετά την ψηφοφορία του «Μεσοπρόθεσμού»

Μετά από αρκετούς μήνες «διαβούλευσης» με τους πρόθυμους συνομιλητές της, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή το νόμο - πλαίσιο για το Πανεπιστήμιο Α.Ε. Μέσα στον Ιούλιο προβλέπεται ότι η κυβέρνηση θα «θεσμοθετήσει» το πανεπιστήμιο επιχείρηση με φοιτητές πελάτες, όπου οι επενδυτές θα έχουν τον πρώτο λόγο, η κάθε διεκδίκηση θα «μεταφράζεται» ως παρεμπόδιση της λειτουργίας της επιχείρησης, τα προγράμματα σπουδών θα μετατραπούν σε «μενού», ενώ η διάρκεια των σπουδών μειώνεται στα τρία χρόνια, αφού με την εισαγωγή σε σχολή και μόνο μετά από αυστηρές εξετάσεις, στο δεύτερο έτος εισαγωγή σε τμήμα, το πρώτο έτος μετατρέπεται σε προπαρασκευαστικό.

Χτες, η υπουργός Παιδείας παρουσίασε το προσχέδιο του νόμου - πλαισίου στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) Παιδείας του ΠΑΣΟΚ. Κατά πάσα πιθανότητα το σχέδιο νόμου θα εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο μέχρι την Παρασκευή, ώστε να ολοκληρωθεί η τυπική διαδικασία και να δοθεί απ' το υπουργείο Παιδείας στη σύνοδο πρυτάνεων, το ερχόμενο Σάββατο στο Βόλο.

Στο μεταξύ, όλες τις προηγούμενες μέρες, μέσω δημοσιευμάτων, παρουσιάζεται η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ψήφιση του νόμου μέσα στο καλοκαίρι. Το σχέδιο νόμου, σύμφωνα με τις «παρουσιάσεις» των δημοσιευμάτων, κινείται στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της αυτόνομης επιχειρηματικής λειτουργίας των πανεπιστημίων, της δημιουργίας δομών «διά βίου μάθησης» (κατάρτισης) μέσα στα ιδρύματα, της πιστοποίησης των προγραμμάτων σπουδών των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ από «ανεξάρτητη» αρχή, της κατάργησης του ασύλου κ.ά.

Τέλος, οι πρυτάνεις του Πανεπιστημίου Αθήνας, Θ. Πελεγρίνης, του Ε.Μ. Πολυτεχνείου, Σ. Σιμόπουλος και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γ. Μυλόπουλος, σε κοινή ανακοίνωσή τους, δηλώνουν ότι παρακολουθούν το τελευταίο διάστημα «μια συντονισμένη προσπάθεια προερχόμενη από το υπουργείο Παιδείας να πειστεί η κοινωνία μας ότι έχει διαμορφωθεί ήδη το νομοθετικό πλαίσιο, με το οποίο θα λειτουργούν εφεξής τα πανεπιστήμιά».

Αναφέρουν πως «με σειρά οργανωμένων δημοσιευμάτων και συνεντεύξεων προτείνονται μέτρα, με τα οποία υποτίθεται ότι έχουν συμφωνήσει τα πανεπιστήμια ή αν, αντίθετα, συμβεί να μη συμφωνούν, διατυπώνεται ευθέως ή υπαινικτικά η απειλή ότι πρόκειται να υποστούν κυρώσεις, που μπορούν να φτάσουν μέχρι του σημείου διακοπής της παρεχόμενης στα Πανεπιστήμια επιχορήγησης». Συμπληρώνουν, δε, πως «για να υπάρξει ουσιαστική και γόνιμη συζήτηση με το οικείο υπουργείο σχετικά με το νομοθέτημα που προετοιμάζει, θα πρέπει αυτό εγκαίρως και εγκύρως να μας το έχει θέσει υπόψιν».

Πάντως, να σημειωθεί ότι όλο το προηγούμενο διάστημα η σύνοδος πρυτάνεων δεν είχε θέσει καμία ουσιαστική διαφωνία στο χαρακτήρα του προσχεδίου, δηλαδή το «αυτόνομο» πανεπιστήμιο - επιχείρηση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ