Τρίτη 28 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τραγωδία και κωμωδία

«(Α)polonia»
«(Α)polonia»
Εμπνευσμένη από τραγωδίες των Ευριπίδη και Αισχύλου και κείμενα των Χάνα Κραλ, Τζόναθαν Λίτελ κ.ά. είναι η παράσταση «(A)polonia», του πολωνικού θεάτρου «Nowy Teatr Warsawa», σε σκηνοθεσία του ρηξικέλευθου σκηνοθέτη Κριστόφ Βαρλικόφσκι, που στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών παρουσιάζεται (έως 1/7, 8μμ) στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Η παράσταση (με ελληνικούς υπέρτιτλους) αφορά στη μαζική εξόντωση κρατουμένων στα ναζιστικά στρατόπεδα στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και στην έννοια της θυσίας. Οι θυσιασμένες Ιφιγένεια και Αλκηστις του μύθου διασταυρώνονται με την Πολωνή Απολλώνια Μαχζύνσκα, που θυσιάστηκε για να σώσει είκοσι πέντε Πολωνοεβραίους από τη ναζιστική θηριωδία, ενώ ο θύτης Αγαμέμνονας ταυτίζεται με αξιωματούχο σφαγέα των Ες-Ες. Συνδυάζοντας την πνευματικότητα με τη δύναμη των προβολών, ο φημισμένος σκηνοθέτης εκφράζει το ενδιαφέρον του για την τραγωδία και στοχάζεται για το ανεπούλωτο τραύμα του Ολοκαυτώματος.

  • Στο Ηρώδειο, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών, το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης θα παρουσιάσει (29,30/6, 9μμ) την αριστουργηματική κωμωδία του Κάρλο Γκολντόνι «Υπηρέτης δυο αφεντάδων». Μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ, σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, σκηνικά Μανόλη Παντελιδάκη, κοστούμια Βάλιας Μαργαρίτη, χορογραφίες Κυριάκου Κοσμίδη. Παίζουν: Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Φαίη Ξυλά, Γιώργος Χρυσοστόμου, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Γιώργος Παπαγεωργίου, Βαγγέλης Χατζηνικολάου, Μένη Κωνσταντινίδου, Αννίτα Κούλη, Κίμων Φιορέτος, Μάρα Βλαχάκη. Ο δαιμόνιος Τρουφαλδίνος, για να επιβιώσει, δουλεύει σε δύο αφεντάδες. Δεν πρέπει όμως να το καταλάβουν. Αυτός έμπλεξε το «κουβάρι», αυτός πρέπει με μαεστρία και σβελτάδα να το ξεμπλέξει. Η κωμωδία του Γκολντόνι φέρνει το «άρωμα» της κομέντια ντελ άρτε, αλλά και την κοινωνική παρατήρηση.
  • Στο Κηποθέατρο του Δήμου Παπάγου ο θίασος «5η Εποχή» θα παρουσιάσει και σήμερα (9.15μμ) τον σαιξπηρικό «Αμλετ». Μετάφραση Γιώργου Χειμωνά, δραματουργική επεξεργασία Θέμη Μουμουλίδη - Παναγιώτας Πανταζή, σκηνοθεσία - σκηνικά Θέμη Μουμουλίδη, κοστούμια Τότας Πρίτσα, μουσική Μάριου Στρόφαλη, φωτισμοί Νίκου Σωτηρόπουλου, σπαθογραφίες Θάνου Δερματή. Παιζουν: Αιμίλιος Χειλάκης, Μαρίνα Ψάλτη, Μάνος Βακούσης, Δημήτρης Αλεξανδρής, Λεωνίδας Κακουρής, Τόνυ Δημητρίου, Ηλίας Ζερβός, Αλμπέρτο Φάις, Ευγενία Δημητροπούλου, Παναγιώτης Εξαρχέας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ