Τετάρτη 8 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 47
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κοινή δράση και αγώνες

Κάλεσμα συσπείρωσης των καλλιτεχνών και των εργαζομένων στο χώρο του πολιτισμού

Ελπιδοφόρο είναι το μήνυμα της χτεσινής συνέντευξης Τύπου του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, καθώς οι καλλιτέχνες και οι εργαζόμενοι στο θέαμα - ακρόαμα συσπειρώνονται, συντονίζουν τη δράση τους για να εμποδίσουν την υλοποίηση αυτής της πολιτικής, να ανατρέψουν τα σχέδια της ολοσχερούς παράδοσης του πολιτισμού και των εργαζομένων σ' αυτόν στις απαιτήσεις και τα συμφέροντα της ολιγαρχίας.

Οι καλλιτέχνες ζουν την κάθετη πτώση του βιοτικού τους επιπέδου, όπως όλοι οι εργαζόμενοι. Χάνουν κάθε εργασιακό και συνταξιοδοτικό δικαίωμα, επιδόματα, περίθαλψη. Οδηγούνται στην εξαθλίωση. Οι εξαιρέσεις ελάχιστες. Η ανεργία είναι τεράστια σε όλους τους καλλιτεχνικούς κλάδους. Ολοένα περισσότεροι οδηγούνται στην ετεροαπασχόληση.

Μειώθηκαν οι μισθοί και τα επιδόματα των ηθοποιών και μουσικών στα κρατικά θέατρα, στις κρατικές ορχήστρες, στα ΔΗΠΕΘΕ, στα δημοτικά μουσικά σύνολα, στα ωδεία, ενώ μειώθηκαν πολύ οι αμοιβές στον οπτικοακουστικό τομέα.

Οι δήμοι απολύουν καθημερινά δεκάδες μουσικούς, εικαστικούς και άλλους καλλιτέχνες, ενώ πολλοί άλλοι που δουλεύουν ως συμβασιούχοι στη δημόσια εκπαίδευση προσλήφθηκαν μέσω ΕΣΠΑ με όρους εργασιακής σκλαβιάς.

Στους εικαστικούς, λογοτέχνες, μουσουργούς, μουσικούς, ακόμα και το βιβλιάριο απορίας δίνεται περιορισμένα, «μετ' εμποδίων», ενώ το Ασφαλιστικό τους παραμένει άλυτο. Παράλληλα, οι λεγόμενες «τιμητικές συντάξεις» του ΥΠΠΟΤ, μοναδικός πόρος για τους ηλικιωμένους ανασφάλιστους δημιουργούς, έχουν απελπιστικά συρρικνωθεί.

Ετσι, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τη συσπείρωση και κοινή δράση. Γι' αυτό οι φορείς (ΣΕΗ, Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, Σωματείο Εργαζομένων του Χώρου του Χορού - ΣΕΧΩΧΟ, Ενωση Τραγουδιστών Ελλάδας, Σωματείο Σκηνοθετών Ταινιών Μικρού Μήκους, Μουσικά Σύνολα ΕΡΤ, Σύλλογος Διδακτικού Προσωπικού Ωδείου Αθηνών, Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων, Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, κ.ά.) καλούν σε κοινό αγώνα όλα τα σωματεία και τους φορείς του πολιτισμού, για να υπερασπιστούν την κοινωνική λειτουργία της τέχνης και τον κοινωνικό ρόλο του καλλιτέχνη, αλλά και να αγωνιστούν μαζί με τους άλλους εργαζόμενους ώστε να μην περάσουν τα νέα βάρβαρα μέτρα.

«Αγώνας τώρα για την προστασία της ζωής μας από την ανεργία, τη μείωση του εισοδήματος, τη βαριά φορολογία και την ακρίβεια», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κοινό πλαίσιο που συνυπογράφουν οι παραπάνω φορείς και καλούν όλους τους ανθρώπους του πολιτισμού να το υπογράψουν.

Γιατί, όπως επισημαίνουν, «είναι η πολιτική που ασκείται εδώ και χρόνια από τις κυβερνήσεις στη χώρα μας, ακολουθώντας και συμπράττοντας στις επιλογές της ΕΕ. Το αστικό κράτος "αποσύρεται" - συνειδητά και εσχάτως όχι και τόσο "διακριτικά" - από την οικονομική ενίσχυση του πολιτισμού, αξιοποιώντας φυσικά και την καπιταλιστική κρίση, ώστε το τεχνητά δημιουργημένο κενό να καλυφθεί από τις δυνάμεις της "αγοράς". Η πολιτική αυτή προϋποθέτει και την απαξίωση των κρατικών δομών και θεσμών στήριξης του πολιτισμού, όπως συμβαίνει με κάθε κλάδο και τομέα που ετοιμάζεται για ξεπούλημα (Υγεία, Παιδεία κ.λπ.)».

«Η ΕΕ δεν τηρεί κανένα "πολιτιστικό" πρόσχημα στο στρατηγικό στόχο του κεφαλαίου για πλήρη υποταγή της πολιτιστικής κληρονομιάς και της σύγχρονης δημιουργίας στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας του ευρωενωσιακού κεφαλαίου. Ομολογούν ότι η καλλιτεχνική παραγωγή πρέπει να συγκεντρωθεί σε μεγάλα μονοπώλια πανευρωπαϊκής και παγκόσμιας κλίμακας και σε αυτά τα πλαίσια προωθείται και η κινητικότητα των καλλιτεχνών».

«Αγώνας τώρα - τονίζουν - για να εμποδιστεί η πολιτική που αντιμετωπίζει τον Πολιτισμό ως εμπόρευμα και τους εργαζόμενους σε αυτόν σαν μέσα παραγωγής κέρδους».

Προτείνουν καλλιτεχνικές δράσεις των σωματείων, κινητοποίηση που θα ξεκινάει από το Μουσείο της Ακρόπολης και θα καταλήγει στο ΥΠΠΟΤ, στις 22 Ιούνη, και απεργία τη μέρα που θα έρθουν για συζήτηση στη Βουλή τα νέα μέτρα - λαιμητόμος.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org