Τετάρτη 8 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 47
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ
Οχι στην ιδιωτικοποίηση των μουσείων!

Τη συνειδητή πολιτική απαξίωσης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας χάριν της «αγοράς», που καραδοκεί φανερά, εκ μέρους (και αυτής) της κυβέρνησης, υπογραμμίζουν τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) για την άσχημη κατάσταση των μουσείων.

Ο ΣΕΑ αναφέρει ότι «ο τομέας του πολιτισμού για ολόκληρο το 2011 δεν έχει πάρει και δεν πρόκειται να πάρει ούτε ένα ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό, ενώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα διατεθούν 12 εκατ. ευρώ για όλες τις Υπηρεσίες και τα μουσεία σε όλη τη χώρα!» και σχολιάζει:«Εντύπωση προκαλεί η σύγκριση των ποσών αυτών με τα ποσά που διατίθενται στο Μέγαρο Μουσικής, το Μουσείο Μπενάκη και άλλους ιδιωτικούς φορείς, αλλά και το γεγονός ότι το ίδιο ακριβώς ποσό (12 εκατ. ευρώ) είναι ο ετήσιος προϋπολογισμός που έχει εγκριθεί από το ΔΣ του νέου Μουσείου Ακρόπολης για το 2011...».

Οι κλειστές αίθουσες ακόμη και σε μουσεία επιπέδου Εθνικού Αρχαιολογικού, τα «μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι που έχουν πρόσφατα εγκαινιαστεί ή αναστηλωθεί» και «παραμένουν κλειστά από τις αρχές του χρόνου», συνιστούν «εικόνα εγκατάλειψης της πολιτιστικής κληρονομιάς», που «είναι ευθέως ανάλογη της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης που έχει επιβληθεί στον πολιτισμό».

Ο ΣΕΑ εκτιμά ότι «η απαξίωση των δημόσιων μουσείων δεν είναι τυχαία, ούτε εξαρτάται μόνο από την "έλλειψη κονδυλίων" σε περίοδο κρίσης, όπως παρουσιάζεται (...) Πρόκειται για συνειδητές επιλογές, που σχετίζονται με τη σταδιακή προσπάθεια τα δημόσια μουσεία να απαξιωθούν στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας, ώστε να περάσει πιο εύκολα η μετατροπή τους σε νομικά πρόσωπα με ΔΣ διορισμένα από τον εκάστοτε υπουργό (όπως στο νέο Μουσείο Ακρόπολης), η ιδιωτικοποίηση κάποιων λειτουργιών τους και η απόλυση εργαζομένων από αυτά (...)».

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε τα δημόσια μουσεία να απαξιωθούν, ούτε την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας να γίνει βορά σε κάθε λογής επιχειρηματικά συμφέροντα», τονίζουν οι αρχαιολόγοι.

  • Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων κηρύσσει στάση εργασίας αύριο (11 πμ - λήξη του ωραρίου) και καλεί όλα τα μέλη του να δώσουν «μαζικό και αγωνιστικό "παρών"» έξω από το ΥΠΠΟΤ, στις 11 π.μ., απαιτώντας: «Αμεση επίλυση των προβλημάτων που προξένησε η πολιτική των κυβερνήσεων στο χώρο του πολιτισμού» και αντιστεκόμενοι στο «"σάρωμα" των εργασιακών και κοινωνικών κεκτημένων δεκαετιών».

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ