Παρασκευή 27 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ενίσχυση των ταξικών φραγμών

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για το Τεχνολογικό Λύκειο το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με ανακοίνωσή του τονίζει:

«Οσα ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας για το "Τεχνολογικό Λύκειο" συνιστούν ενίσχυση των ταξικών φραγμών στη μόρφωση των παιδιών της λαϊκής οικογένειας, συνθέτουν το παζλ της πιο στενής σύνδεσης της εκπαίδευσης με την επιδίωξη της πλουτοκρατίας να φθηνύνει ακόμα περισσότερο η τιμή της εργατικής δύναμης.

  • Το σύνθημα του υπουργείου Παιδείας για την Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση ως ισχυρή συνιστώσα ανάπτυξης είναι ψέμα. Η ίδια η πείρα της λαϊκής οικογένειας επιβεβαιώνει ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη μόνο δεινά μπορεί να φέρει για το λαό. Η ανεργία δε λύνεται με τη στροφή στην ΤΕΕ. Αυτό που ικανοποιείται είναι η προσφορά φθηνού εργατικού δυναμικού.
  • Οταν η κυβέρνηση μιλάει για μια "διακριτή βαθμίδα" με πιστωτικές μονάδες και "εκπαιδευτικές διαδρομές και προγράμματα", ξεθεμελιώνει ό,τι έχει απομείνει από το δομημένο πρόγραμμα που θα δίνει πτυχίο και επάγγελμα.
  • Το υπουργείο Παιδείας κάνει σαφές ότι οι ειδικότητες και η πρακτική άσκηση θα είναι σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους και τις ανάγκες της αγοράς, δένει τις αλλαγές στο Τεχνολογικό Λύκειο με την προώθηση της διοικητικής αναδιάρθρωσης ("Καλλικράτης").
  • Το πτυχίο του Τεχνολογικού Λυκείου θα είναι χωρίς αντίκρισμα. Θα είναι ένα συμπλήρωμα στα προσόντα (τυπικά - άτυπα - μη τυπικά) που θα πιστοποιούνται από τους επαγγελματικούς φορείς.
  • Η πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που δήθεν θα δίνει με την επιλογή προγράμματος γενικής παιδείας στον τρίτο χρόνο του Τεχνολογικού Λυκείου είναι η κοροϊδία και εμπαιγμός μιας βαθιάς ταξικά δομημένης διαδρομής που δεν έχει επιστροφή.

Οι νέες ρυθμίσεις για την Τεχνικοεπαγγελματική Εκπαίδευση επιβεβαιώνουν ότι η κυρίαρχη στις μέρες μας πολιτική αντιστρατεύεται τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες και δυνατότητες, γιατί, ενώ η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας απαιτεί ανθρώπους με πολύ υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο από αυτό των προηγούμενων γενιών, τα κέρδη της πλουτοκρατίας απαιτούν επιφανειακές καταρτίσεις και "απασχολήσιμους".

Εδώ και τώρα η νεολαία, ο λαός να παλέψει για:

  • Τη δημιουργία επαγγελματικών σχολών αποκλειστικά δημόσιων και δωρεάν για τους νέους, οι οποίες θα είναι ενταγμένες στο εκπαιδευτικό σύστημα. Την κατάργηση κάθε πιστοποίησης, κάθε επαγγελματικών εξετάσεων, το πτυχίο να είναι η μόνη προϋπόθεση για το επάγγελμα.
  • Ενιαίο δημόσιο και δωρεάν δωδεκάχρονο σχολείο για όλα τα παιδιά μέχρι την ηλικία των 18.
  • Ενα σχολείο που στο εύρος και το βάθος του απαιτεί νέα, συλλογική μορφή οργάνωσης της εργασίας κι άλλη εξουσία, με το λαό αφέντη και νοικοκύρη στην οικονομία του τόπου του».
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για τη συζήτηση στους δήμους σχετικά με τον καθορισμό ειδικοτήτων ΕΠΑΛ(2014-03-05 00:00:00.0)
Ταξική και ελεγχόμενη από τις επιχειρήσεις(2010-03-05 00:00:00.0)
«Τεχνολογικό Λύκειο»: Ανακυκλώνοντας τα προβλήματα(2009-01-17 00:00:00.0)
«Εργα και ημέρες» της διάλυσης της παιδείας(2000-04-09 00:00:00.0)
Tι λέει η τροπολογία(2000-03-01 00:00:00.0)
Παμφοιτητική κινητοποίηση(1997-11-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ