Σάββατο 21 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το τελευταίο «αντίο» στον Τ. Γεράκη

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης, παρουσία πλήθους φίλων και συγγενών, κηδεύτηκε χθες ο παλαίμαχος κομμουνιστής Τιμόθεος Γεράκης, από το Φραντάτο Ικαρίας. Ο Τ. Γεράκης, στα χρόνια της Κατοχής, μαζί με τα αδέλφια του είχαν την ευθύνη φύλαξης και λειτουργίας του παράνομου ραδιοφώνου του ΕΑΜ μεταβιβάζοντας ειδήσεις και άλλα ενημερωτικά υλικά στα γύρω χωριά της Ικαρίας. Πήρε μέρος στην αιχμαλωσία της ιταλικής φρουράς στον Εύδηλο, οργανώθηκε στα Αετόπουλα και στην ΕΠΟΝ. Στα 16 του ήρθε στην Αθήνα για να μάθει την τέχνη του ξυλουργού. Το 1956 οργανώθηκε στο ΚΚΕ. Στα χρόνια της χούντας, φυλακίστηκε σε σειρά φυλακών, ενώ μετά τη μεταπολίτευση οργανώθηκε στην ΚΟ Πειραιά, όπου χρεώθηκε εργατική δουλειά. Αναδείχτηκε πρόεδρος του Σωματείου Καραβομαραγκών, διατέλεσε μέλος της διοίκησης του ΕΚΠ, ενώ εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος στο Πέραμα. Αγωνίστηκε μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ, μέλος του οποίου παρέμενε μέχρι το θάνατό του.

Χτες, ο Τ. Γεράκης κηδεύτηκε από το νεκροταφείο του Σχιστού. Εκεί, μίλησε ο Λεωνίδας Καρούτσος, μέλος της ΝΕ Ικαρίας, ο οποίος ανάμεσα στα άλλα τόνισε στον επικήδειο λόγο του:

«Σύντροφε, δε θα ξεχάσουμε ούτε στιγμή το πιο πολύτιμο δίδαγμα, που με τη στάση σου μας έδωσες. Οτι το Κόμμα μας θα δικαιώνεται και θα προχωρά ατρόμητα στην αποστολή του, μόνο όταν στηρίζεται με εμπιστοσύνη στην εργατική τάξη, στην οργάνωσή της, στα ταλέντα που κρύβει στις γραμμές της. Μας δίδαξες με τη στάση σου και τη συνέπειά σου ότι όσοι από μας επιλέξαμε να ενταχθούμε στο ΚΚΕ, οι κομμουνιστές και όλοι εκείνοι και εκείνες που μπορεί να έχουν ορισμένες διαφορές με εμάς, θέλουν όμως να πλήξουν καίρια την αντιλαϊκή πολιτική στα βάθρα της. Ολοι εμείς, που είμαστε εχθροί του καπιταλισμού, της ιμπεριαλιστικής στρατηγικής του, ανεξάρτητα από τις ακαδημαϊκές μας γνώσεις και πτυχία, μπορούμε και πρέπει να αναπτύσσουμε όλες τις ικανότητές μας, συνεχώς, ακατάπαυστα».

Το τελευταίο «αντίο» στον σ. Τ. Γεράκη απηύθυνε επίσης ο Λευτέρης Κουτούφαρης από την «Πανικαριακή Αδελφότητα».

Στην κηδεία παραβρέθηκαν αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, της ΝΟ Πειραιά, της Νομαρχιακής Επιτροπής Ικαρίας με επικεφαλής τον γραμματέα της Κυριάκο Καλογερή, δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ, αντιπροσωπεία από τα σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ