Παρασκευή 13 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕΚΑΠ
«Οχι» στην ιδιωτικοποίηση και το κλείσιμο

Συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησαν χτες. Στο πλευρό τους βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης

Αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση ή το κλείσιμο της συνεταιριστικής καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ, στην Ξάνθη, δηλώνουν οι 300 εργαζόμενοι της εταιρείας και κλιμακώνουν τον αγώνα για να μην περάσουν τα σχέδια κυβέρνησης και ΑΤΕ.

Σήμερα το πρωί πραγματοποιούν στάση εργασίας και συγκέντρωση στο εργοστάσιο, όπου είναι προγραμματισμένη να γίνει Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΣΕΚΑΠ, η οποία θα συζητήσει σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρείας, που προβλέπει μείωση προσωπικού και μισθών καθώς και αλλαγή του καταστατικού προκειμένου να επιτρέπεται η συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών.

Χτες οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν μαχητική συγκέντρωση και πορεία στη Θεσσαλονίκη, η οποία κατέληξε έξω από τη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας - Θράκης. Στο πλευρό τους βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν να μην ανασταλεί η λειτουργία του εργοστασίου εξαιτίας της άρνησης της ΑΤΕ (μεγαλομέτοχος με ποσοστό 44,4%) να χρηματοδοτήσει την εταιρεία, να μειώσει η ΑΤΕ το ληστρικό επιτόκιο δανεισμού (12%) και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας. Σήμερα τα χρέη της ΣΕΚΑΠ είναι περίπου 35 εκατ. ευρώ, όλα προς την ΑΤΕ, και όπως λένε οι εργαζόμενοι αποπληρώνονται κανονικά παρά το υψηλό επιτόκιο δανεισμού.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε την πολιτική του κλεισίματος και του ξεπουλήματος των συνεταιριστικών οργανώσεων και εταιρειών, που εφαρμόζουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, σημειώνοντας ότι έχει ολέθριες συνέπειες στους εργαζόμενους, στους μικρομεσαίους αγρότες, στους καταναλωτές και συνολικότερα στην οικονομία. Πρόσθεσε πως η ΣΕΚΑΠ ακολουθεί τα βήματα της ΕΒΖ, της ΕΛΒΙΖ, της ΔΩΔΩΝΗΣ, στο πλαίσιο των όσων συμφώνησε η κυβέρνηση με την υπογραφή του μνημονίου, μεταξύ των οποίων προβλέπεται η ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ και η απαλλαγή της από κάθε εταιρεία που δε συνδέεται με τον τραπεζικό κλάδο.

Ο Αγγελος Τζέκης κάλεσε τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και σε συντονισμό με τους υπόλοιπους εργαζόμενους των κρατικοσυνεταιριστικών οργανώσεων, αλλά και των άλλων κλάδων, να οργανώσουν την αντίστασή τους. Να παλέψουν για να μην ιδιωτικοποιηθεί και να μην κλείσει το εργοστάσιο της ΣΕΚΑΠ. Να καταδικάσουν την αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζεται για την καπνοκαλλιέργεια, έχει πετσοκόψει κατά 50% την ενιαία ενίσχυση και έχει οδηγήσει στην εγκατάλειψη της καλλιέργειας καπνού και στην καταστροφή των φτωχομεσαίων καπνοπαραγωγών.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι για να έχει καλύτερα αποτελέσματα ο αγώνας τους θα πρέπει να παλέψουν για άλλο δρόμο ανάπτυξης. Για ανάπτυξη της οικονομίας που θα αξιοποιεί όλες τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες του λαού, θα στηρίζεται στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς με καθετοποιημένες κρατικές αγροτικές βιομηχανίες και τον κρατικό τομέα της αγροτικής οικονομίας και όχι στους εμποροβιομήχανους και τις πολυεθνικές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μέτρα προστασίας για εργαζόμενους και αγροτοκτηνοτρόφους ζητά το ΚΚΕ(2012-08-22 00:00:00.0)
Ολοκληρώθηκε χτες η 48ωρη απεργία(2012-07-11 00:00:00.0)
Ξεπουλήθηκαν ΕΛΒΙΖ και ΣΕΚΑΠ(2012-02-19 00:00:00.0)
Η ΑΤΕ ανακοίνωσε και επίσημα το πωλητήριο(2011-08-13 00:00:00.0)
Ο,τι επενδύεται, καθορίζεται από το συμφέρον του κεφαλαίου(2006-06-24 00:00:00.0)
Αγωνία για το αύριο(2003-10-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ