Παρασκευή 13 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ενισχύεται η ινδική «βοήθεια»

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Επιπλέον οικονομική βοήθεια στο Αφγανιστάν, της τάξης των 500 εκατομμυρίων δολαρίων σε διάστημα έξι ετών, υποσχέθηκε η Ινδία, κονδύλια τα οποία θα προστεθούν στο ήδη συμφωνημένο ποσό του 1,5 δισ. δολαρίων. Η αύξηση δόθηκε «δώρο» με την επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού, Μανμόχαν Σινγκχ, στην Καμπούλ, κάνοντας σαφή την πρόθεση της Ινδίας να ισχυροποιήσει το ρόλο της στην περιοχή, γεγονός που δυσαρεστεί το Πακιστάν. Στις δηλώσεις που ακολούθησαν τη συνάντηση του Μ. Σινγκχ με τον εγκάθετο Αφγανό Πρόεδρο, Χαμίντ Καρζάι, τονίστηκε ότι οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν τους ίδιους κινδύνους καθώς απειλούνται από «εξτρεμιστές μαχητές». Ινδία και Αφγανιστάν δήλωσαν συνοδοιπόροι στην «ανάπτυξη και την πάλη κατά της τρομοκρατίας», με αιχμή το Πακιστάν.

Το Νέο Δελχί αντιτίθεται έντονα σε όποιο σχέδιο αποχώρησης ή μείωσης των αμερικανο- ΝΑΤΟικών κατοχικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, σημειώνοντας ότι αυτό ενισχύει τον κίνδυνο να κυριαρχήσουν στην περιοχή οι Ταλιμπάν, που ενδεχομένως θα είναι φίλα προσκείμενοι στο Πακιστάν.

Το Πακιστάν από την πλευρά του ενισχύει τους δεσμούς του με την Κίνα, που στρέφει δυναμικά το βλέμμα στην περιοχή. Χτες εγκαινίασε πυρηνικό σταθμό παραγωγικής δυνατότητας 330 μεγαβάτ, που κατασκεύασε σε συνεργασία με την Κίνα, στην επαρχία Πουντζάμπ. Στο πεδίο των συγκρούσεων πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν χτες στο βορειοδυτικό Πακιστάν, από επίθεση αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ