Παρασκευή 13 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Φονικοί σεισμοί σκόρπισαν την καταστροφή

Χιλιάδες άνθρωποι ξεσπιτώθηκαν από το φονικό σεισμό
Χιλιάδες άνθρωποι ξεσπιτώθηκαν από το φονικό σεισμό
ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Δύο σεισμικές δονήσεις, 5,2 και 4,1 της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισαν την Τετάρτη το βράδυ την πόλη Λόρκα της Μούρθια στη νοτιοανατολική Ισπανία, με περίπου 100.000 κατοίκους. Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους ένας 13χρονος και μία έγκυος, ενώ μία γυναίκα βαριά τραυματισμένη υπέκυψε χτες στα τραύματά της. Τουλάχιστον 167 άνθρωποι τραυματίστηκαν και χιλιάδες αναγκάστηκαν να κοιμηθούν στο δρόμο, σε πάρκα, στα αυτοκίνητά τους υπό το φόβο ενός νέου σεισμού. Τουλάχιστον 10.000 κάτοικοι μεταξύ τους και πολλοί οικονομικοί μετανάστες (κυρίως από τη Λατινική Αμερική, τη Βόρεια Αφρική και τη Λιθουανία) απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους, περίπου 20.000 κτίρια θεωρείται πως έχουν υποστεί ζημιές, ενώ δεν είναι λίγα αυτά που κατέρρευσαν.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε μόλις λίγα χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης και σε εστιακό βάθος μόλις ενός χιλιομέτρου, γι' αυτό και οι ζημιές στα κτίρια ήταν εκτεταμένες. Η δόνηση έγινε αισθητή ακόμα και στην πρωτεύουσα Μαδρίτη, που βρίσκεται 350 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πληγείσας περιοχής.

Στην περιοχή έσπευσαν σωστικά συνεργεία και 420 στρατιώτες για την αναζήτηση τυχόν θυμάτων ή επιζώντων στα συντρίμμια, αλλά και για την απομάκρυνση κατοίκων από τα κτίρια που έχουν πληγεί. Τα σχολεία και ορισμένες αρτηρίες παρέμειναν χτες κλειστά, ενώ σταδιακά αποκαθίσταται τόσο η επικοινωνία όσο και ορισμένες σιδηροδρομικές υπηρεσίες.

Η Λόρκα είναι μια αρχαία πόλη με μεσαιωνικά κτίρια, τα οποία υπέστησαν σημαντικές ζημιές από τους σεισμούς, ιδίως κατασκευές χωρίς ιδιαίτερες προδιαγραφές. Στο παρελθόν είχαν σημειωθεί σεισμικές δονήσεις (τόσο το 1999, όσο και το 2002 και το 2005), προκαλώντας μόνο υλικές ζημιές. Το 1956 στη νότια περιοχή της Γρανάδας είχε σημειωθεί σεισμική δόνηση όπου 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 70 τραυματίστηκαν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ