Παρασκευή 13 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ
Γιορτάζουν κόντρα στα προβλήματα

Γνωριμία με την τοπική πολιτιστική κληρονομιά και τα περιφερειακά μουσεία μπορεί να αποτελέσει η Διεθνής Μέρα Μουσείων (18/5), πέραν των προθέσεων του αστικού κράτους να χρησιμοποιεί τέτοιους γιορτασμούς, για να εξωραΐζει την αντιδραστική πολιτιστική πολιτική του. Πολιτική, που στα μουσεία εκφράζεται με την αποκοπή τους από τις «μητρικές» Εφορείες Αρχαιοτήτων, δηλαδή την Αρχαιολογική Υπηρεσία, ώστε να παραδοθούν στην «αγορά» χάριν της οικονομικής «ευελιξίας» και «αυτοτέλειας». Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Νέο Μουσείο Ακρόπολης.

Πάντως, τα κρατικά μουσεία και το ηρωικό προσωπικό τους γιορτάζουν την Παγκόσμια Μέρα Μουσείων. Φετινό «μήνυμα» του εορτασμού είναι «Μουσεία και μνήμη». Η κεντρική εκδήλωση θα γίνει στο τιμώμενο φέτος Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου». Στις 18/5 η είσοδος θα είναι ελεύθερη σε όλα τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, ενώ προγραμματίζονται εκθέσεις, ημερίδες, διαλέξεις, ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, μουσικές εκδηλώσεις κ.λπ. σε 46 αρχαιολογικά μουσεία και χώρους ανά την επικράτεια.

Ανάμεσά τους και το Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας στην Υπάτη με εκδήλωση (7.30μ.μ., δωρέαν είσοδος), με θέμα «Οι μνήμες του κτιρίου», που θα παρουσιάσει τα πολλαπλά επίπεδα «μνήμης» του κτιρίου (χτίστηκε το 1836) ως οθωνικός στρατώνας, αργότερα ως διοικητικό και στρατιωτικό κέντρο, ως κοινοτικό κατάστημα και σχολείο και σήμερα μουσείο. Επίσης, θα πραγματοποιούνται οργανωμένες ξεναγήσεις του κοινού και των σχολείων του νομού (10 π.μ. - 1 μ.μ.).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ