Σάββατο 23 Απρίλη 2011 - Κυριακή 24 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
 «Ο Θέμος Κορνάρος
«Ο Θέμος Κορνάρος "ο κουμπάρος" την ώρα της κουβέντας» (Σχέδιο του Γ. Φαρσακίδη, 1950)
Σεμνός και παλικάρι στη μεγάλη δοκιμασία

«Το σχέδιο με τον Θέμο Κορνάρο στο κέντρο, το 'χω κάνει εκ του φυσικού, σε μια από τις "πονηρές" ώρες που περιμέναμε τον ερχομό των βασανιστών (...)

Τότες περιμαζεύεσαι, νιώθεις πιο πολύ να σμίγεις με τους άλλους. Είναι η ώρα για "αλφάδι", της κουβέντας, ας πούμε. Από τα πιο γερά και ευχάριστα "αλφάδια" ο "κουμπάρος", ο Θέμος. Κι η παρέα γύρω του πάντα η πιο μεγάλη. Κυλάνε τα λόγια του και ζωντανεύουνε άγνωστους, γοητευτικούς και παράξενους κόσμους. Ταξιδεύεις μαζί του στ' Αγιον Ορος, στις Ινδίες, στην Ισπανία...

"Ο άνθρωπος, κουμπάρε", μας λέει, "είναι φτιαγμένος να ζει με τους άλλους τη χαρά και τον πόνο. Αλίμονο σ' όποιον ξεκόψει και κλειστεί στο καβούκι του. Πριν την ώρα του θα 'χει πεθάνει κι ας πιστεύει πως το 'κανε για δικό του καλό. Κυλάει ο χρόνος, ξεχνιέσαι, ξενοιάζεις, προσμένοντας τις κρίσιμες ώρες για "ντου", δέκα με δώδεκα (...).

Στα επόμενα χρόνια ο κουμπάρος στάθηκε ο μεγάλος μας φίλος. Σεμνός και παλικάρι τις ώρες της μεγάλης δοκιμασίας, απλός και ανθρώπινος, ακόμα και στις όποιες "αδυναμίες" του, ενσάρκωνε στα μάτια μας το ιδανικό του κομμουνιστή, όπως από παλιά το είχαν πλάσει οι προσδοκίες μας (...).

Εχουν περάσει απ' το στρατόπεδο πολλοί αξιόλογοι πνευματικοί άνθρωποι, αγωνιστές, στελέχη μ' αναμφισβήτητες προσφορές. Ισως, ελάχιστοι να 'χουν προσφέρει όσο εκείνος, σαν "δόσιμο χωρίς μισθό", που κάνανε την "τόλμη και αρετή" πράξη μέσ' τη ζωή τους. Και δεν υπάρχει τρόπος καλύτερος να φρονηματίσεις τους άλλους».

(Σχέδιο και κείμενο του Γ. Φαρσακίδη στο λεύκωμά του «Μακρόνησος»).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ