Πέμπτη 14 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΕΞΩ ΟΙ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΒΥΗ
EE - NATO
Μεθοδεύουν την αποστολή χερσαίων δυνάμεων

Πρωταγωνιστικό ρόλο μέσω Κρήτης διεκδικεί η κυβέρνηση

Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αναζητούν προσχήματα και μεθοδεύσεις προκειμένου να προχωρήσουν στην αποστολή και εγκατάσταση χερσαίων δυνάμεων στη Λιβύη. Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Δ. Δρούτσας, συμμετείχε χτες στην Ντόχα του Κατάρ στις συζητήσεις της «ομάδας επαφής» για τη Λιβύη. Σήμερα και αύριο ο Δ. Δρούτσας θα βρεθεί στο Βερολίνο όπου οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ θα προετοιμάσουν το διπλωματικό πλαίσιο για την στρατιωτική εμπλοκή και στο έδαφος της Λιβύης. Το πρόσχημα για την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στο έδαφος της Λιβύης, είναι η λεγόμενη «ανθρωπιστική βοήθεια».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός εξωτερικών Δ. Δρούτσας δήλωσε χτες ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να προσφέρει την Κρήτη ως κέντρο συντονισμού της επιχείρησης για την αποστολή «ανθρωπιστικής» βοήθειας στη Λιβύη, εμπλέκοντας τη χώρα πιο βαθιά στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. «Η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας -είπε ο Δ. Δρούτσας-, παραμένει άμεση προτεραιότητα. Είναι πλέον πολύ επιτακτική η ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια και η Ελλάδα, και σε αυτό τον τομέα, θα αναλάβει τις δικές της υποχρεώσεις. Η Κρήτη μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο ως κέντρο συντονισμού, στις προσπάθειες αυτές για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας από τη διεθνή κοινότητα».

Η ΕΕ έχει ήδη αποφασίσει να δρομολογήσει αποστολή «ανθρωπιστικής βοήθειας» και μεταφορά τραυματιών από τη Μισράτα (η τρίτη σε μέγεθος πόλη της Λιβύης, η οποία είναι επίκεντρο σκληρών συγκρούσεων εδώ και ενάμιση μήνα), προετοιμάζοντας και το στρατιωτικό σκέλος αυτής της αποστολής, με το πρόσχημα της ασφάλειας των αμάχων. Αυτή η κεκαλυμμένη στρατιωτική αποστολή έχει λάβει την ονομασία «EUFOR Libya» και έδρα της έχει οριστεί η Ρώμη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν καν ο οργανισμός αυτός αποκτήσει υπόσταση, οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που τον συγκροτούν βιάζονται να ξεκαθαρίσουν την αποστολή του. Για παράδειγμα, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ, δήλωσε ότι η ΕΕ «δεν μπορεί να είναι απλώς μια μεγάλη Μη Κυβερνητική Οργάνωση», ενώ στην ίδια γραμμή κινείται και η Βρετανία. Ανάλογες τοποθετήσεις έγιναν και από τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ρασμούσεν, ο οποίος μίλησε για την ανάγκης αποστολής ειρηνευτικής δύναμης η οποία θα επιβάλει μια «αξιόπιστη κατάπαυση του πυρός».

Αυτό ήταν και ένα από τα θέματα που συζήτησε ο Δ. Δρούτσας στην κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι - Μουν, στο περιθώριο της Συνόδου. Ο Δ. Δρούτσας συναντήθηκε ακόμα με τον Μ. Τζιμπρίλ, εκπρόσωπο του «Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ