Σάββατο 2 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- «Παπαζήσης»: Στη σειρά «Μεγάλοι Θεατρικοί Τόποι» κυκλοφόρησε η τετράχρονη, κοπιαστική και ογκώδης μελέτη της καθηγήτριας στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρυσόθεμης Σταματοπούλου - Βασιλάκου «Βασίλης Μεσολογγίτης. Ο λογοτέχνης, ο ηθοποιός, ο συνδικαλιστής». Η εργασία αυτή, που εντάσσεται σε ένα ευρύτερο ερευνητικό πρόγραμμα της καθηγήτριας, εγκεκριμένο από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, με θέμα «Ελληνες ηθοποιοί και το συγγραφικό τους έργο: 19ος - 20ός αιώνας», βασίζεται σε χειρόγραφο, δακτυλόγραφο, έντυπο και οπτικοακουστικό υλικό για την πολύπλευρη δημιουργία, συνδικαλιστική και κοινωνική δράση του Βασίλη Μεσολογγίτη, επί πολλά χρόνια προέδρου του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος - Ακροάματος, στις δεκαετίες του 1950 και 1960, εκλεγόμενου από τις αριστερές δυνάμεις του κλάδου. Οι αγώνες του Β. Μεσολογγίτη συνέβαλαν για πολλές κατακτήσεις του κλάδου των ηθοποιών. Η μελέτη αυτή εστιάζεται, προπάντων στη δουλειά του ως ηθοποιού κυρίως του μουσικού θεάτρου, αλλά και στο παραγωγικότατο πεζογραφικό, ποιητικό, στιχουργικό και θεατρικό του έργο, άγνωστο στις νεότερες γενιές. Ο τόμος -581 σελίδες- είναι πλούσια εικονογραφημένος με φωτογραφίες από όλο το εύρος της δημιουργίας και της δράσης του.

-- «Παπαδήμας»: Αιμίλιος Μιρώ «Η καθημερινή ζωή στην εποχή του Ομήρου» (μετάφραση Κ. Παναγιώτου. Ο συγγραφέας παρουσιάζει τον τρόπο ζωής, τα ήθη, τις μεθόδους εργασίας, τις καθημερινές ενασχολήσεις των ανθρώπων και τις αντιλήψεις για τη ζωή κατά τον 8ο και 7ο π.Χ. αιώνα).

-- «Μανδραγόρας»: Χαρά Χρηστάρα «Δωρικά » (ποιητική συλλογή). Αρτεμις Βαζιργιανζτίκη «Νεκρές θάλασσες» (ποιητική συλλογή). Σπύρος Α. Γεωργίου «Η απόφαση του Θησέα» (μικρό δοκίμιο ερμηνείας του μύθου του Θησέα και της Αριάδνης).

-- «Αλφειός»: Θανάσης Σβώλος «Αντάρτης κατά τον εμφύλιο πόλεμο στην Πελοπόννησο» (μαρτυρία του εικοσάχρονου τότε μαχητή του Δημοκρατικού Στρατού Πελοποννήσου, από τις αρχές του 1948 έως τη λήξη του εμφυλίου, Θ. Σβώλου, για την αιχμαλωσία του από τον κυβερνητικό στρατό, τα βασανιστήρια, τη φυλάκιση και τις μετέπειτα διώξεις του. Β' έκδοση, συμπληρωμένη με νέα ντοκουμέντα και φωτογραφίες).

-- Νομαρχία Ανατολικής Αττικής - Δήμος Αγίου Στεφάνου: Αμαλία Ιωαννίδου - Χαρίκλεια Νέστορος - Μαρία Ρουμελιώτου - Ομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Γυμνασίου Αγίου Στεφάνου «Οίον, Μπογιάτι, Αγιος Στέφανος (Το χθες στο σήμερα και στο αύριο)». (Πλούσια εικονογραφημένο με φωτογραφίες λεύκωμα που ιστορεί την πορεία του αρχαίου δήμου - ένας μεταξύ των δέκα δήμων της αρχαίας Αθήνας - που ονομαζόταν «Οίον το Δεκελεικόν», τη μετονομασία του σε Μπογιάτι στα χρόνια της φραγκοκρατίας, 1350-1455, τη μετέπειτα κατοίκησή του από αλβανόφωνους αγροτοκτηνοτρόφους, την εγκατάσταση σ' αυτόν το 1924 ξεριζωμένων Μικρασιατών και Ποντίων, οπότε μετονομάστηκε Αγιος Στέφανος. Το κύριο και μεγαλύτερο μέρος της αξιέπαινης έρευνας που έκανε η περιβαλλοντική εκπαιδευτική ομάδα του Γυμνασίου, υπό την εποπτεία των συγγραφέων, καταγράφει -και φωτογραφικά- το μόχθο, τις πολύπτυχες δραστηριότητες των κατοίκων του Αγίου Στεφάνου από το 1924 μέχρι τις μέρες μας).

-- «Συνάψεις» (Ηριδανού 20, 11528 Αθήνα, 210.7223.023): Φρανσουάζ Σαγκάν «Toxique (Η επιστροφή της Σαγκάν)» (πρόλογος Θανάση Τζαβάρα, μετάφραση Αννυς Σπυράκου, εικονογράφηση Μπερνάρ Μπιφέ. Το βιβλίο αφορά στο ημερολόγιο που κρατούσε η 27χρονη Γαλλίδα συγγραφέας σε κλινική αποτοξίνωσης από τη μορφίνη που της χορηγούνταν ως παυσίπονο μετά από σοβαρό τροχαίο). Δημοσθένης Αγραφιώτης «Παρα(να)γνώριση» (τέσσερα δοκίμια για τον πολεοδόμο Κ. Α. Δοξιάδη).

-- «Κόκκινο»(Kalliop@kokkinobooks.gr): Μπεατρίς Αλεμάνια «Ενα λιοντάρι στο Παρίσι» και «Τα πιο όμορφα νανουρίσματα του κόσμου» (πολύ όμορφα βιβλία για παιδιά. Το δεύτερο συνοδεύεται με CD, με παιδικά νανουρίσματα από διάφορες χώρες). Μπρούνο Ζιμπέρ «Ο γυμνός βασιλιάς» (παραμύθι για πολύ μικρά παιδιά, με ήρωα το λιοντάρι).

-- «Θέματα Λογοτεχνίας» (τετράμηνο περιοδικό θεωρίας και κριτικής της λογοτεχνίας, των εκδόσεων «Γκοβόστης», που διευθύνει ο καθηγητής Χρίστος Αλεξίου. Τεύχος 44, με αφιέρωμα στον συγγραφέα Γιάννη Κιουρτσάκη).

-- «Κουκούτσι» (εξαμηνιαίο περιοδικό για την ποίηση. Τεύχος 2, για 44 Ελληνες και ξένους ποιητές, με σημαντικούς συνεργάτες).

-- «Πνευματική ζωή» (22χρονο περιοδικό λογοτεχνίας. Τεύχος 194).

-- «Δευκαλίων ο Θεσσαλός» (ποικίλης πολιτιστικής ύλης περιοδικό. Τεύχος 28-29).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ