Απόφαση του ΣτΕ σχετικά με τις αναγκαστικές συγχωνεύσεις ασφαλιστικών ταμείων, θέτει ζήτημα εγγυήσεων των παροχών των ασφαλισμένων
Φραγμό στις αναγκαστικές συγχωνεύσεις των ασφαλιστικών ταμείων, στις περιπτώσεις που επιφέρουν επιδείνωση της θέσης των ασφαλισμένων συνταξιούχων, βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Με μια σημαντική απόφαση το Ε' Τμήμα του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου της χώρας, κάνει μια θεαματική στροφή στη μέχρι τώρα νομολογία του και δεν επιτρέπει την υποβάθμιση των Ταμείων και των παροχών τους.
Η απόφαση αυτή του δικαστηρίου έρχεται τη στιγμή που η κυβέρνηση ετοιμάζει αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα που θα οδηγήσουν σε σημαντικές ανατροπές σε βάρος των ασφαλισμένων. Το Ε' Τμήμα του ΣτΕ με την υπ' αριθμό 89/2001 απόφασή του εγκαταλείπει τη μέχρι τώρα λογική του και δεν επιτρέπει στο νομοθέτη να μειώνει τις ασφαλιστικές παροχές μέσα από τη συνένωση Ταμείων. Η απόφαση λόγω μείζονος σημασίας παραπέμφθηκε και στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου για οριστική κρίση.
Η υπόθεση αφορούσε τη συγχώνευση 12 Ταμείων στο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ). Το δικαστήριο έκανε δεκτή την εισήγηση του συμβούλου επικρατείας Αθ. Ράντου, ότι δηλαδή, μετά τη συνένωση των ταμείων δε θα θίγονται ασφαλιστικά δικαιώματα και θα συνεχίσουν να καταβάλλονται οι τυχόν υψηλότερες παροχές.
Από την απόφαση του δικαστηρίου προκύπτει ότι είναι μέσα στα πλαίσια του Συντάγματος η αναγκαστική συγχώνευση των Ταμείων, υπό την προϋπόθεση να μη χειροτερεύει η θέση των ασφαλισμένων. Παράλληλα, το ΣτΕ αποκρούει την αναγκαστική συγχώνευση Ταμείων, όταν αυτή δεν είναι πρόσφορη για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, αλλά θα οδηγήσει στη χειροτέρευσή τους στο μέλλον. Το ΣτΕ θέτει και κάποιους όρους, προκειμένου να είναι συνταγματική η συνένωση Ταμείων. Ειδικότερα, το δικαστήριο επισημαίνει ότι η συνένωση δεν μπορεί να αφορά αυτοδιοικούμενα Ταμεία, αλλά μονάχα ασφαλιστικά ταμεία για τα οποία καθορίζονται από το νομοθέτη ο αριθμός και η ιδιότητα των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, το ύψος των εισφορών και των παροχών κλπ.
Για τη συγχώνευση στο ΤΕΑΔΥ των συνταξιούχων διπλωματικών, των υπαλλήλων του υπουργείου Εξωτερικών, Παιδείας, Προεδρίας, Πολιτισμού, ΥΠΑ κλπ., το ΣτΕ έκρινε ότι δεν παραβιάζονται οι συνταγματικά κατοχυρωμένες αρχές της ισότητας και της κρατικής μέριμνας για την κοινωνική ασφάλιση των εργαζομένων, καθώς, σύμφωνα με το ΣτΕ, δεν έγινε κατάργηση αυτοδιοικούμενων Ταμείων και προβλέφτηκε ρητά ότι δε θίγονται οι τυχόν μεγαλύτερες παροχές των επιμέρους συγχωνευθέντων Ταμείων.
Κατά τη συζήτηση στο Ε' Τμήμα του ΣτΕ οι νομικοί εκπρόσωποι των υπό συγχώνευση Ταμείων τάχθηκαν κατά τη συνένωσης, ισχυριζόμενοι ότι δεν πρέπει να θυσιάζεται η χρηστή διοίκηση κάποιων Ταμείων στο βωμό της κακοδαιμονίας άλλων.