Τετάρτη 30 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Παιγνίδια με την υγεία τους

Κι ενώ οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι του Δημοσίου συνωστίζονται στα φαρμακεία του ΙΚΑ και σχηματίζουν ουρές στα γραφεία του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ), ο υπουργός Υγείας και ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος και Γιώργος Κουτρουμάνης, αντίστοιχα, προσπάθησαν να αποσείσουν τις ευθύνες της κυβέρνησης και εμφανίστηκαν ως υπερασπιστές των ταλαιπωρημένων ασθενών, που δεν μπορούν να πάρουν τα φάρμακά τους.

Χτες, έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου και έκαναν φραστική επίθεση στους φαρμακοποιούς, χαρακτηρίζοντάς τους, λίγο έως πολύ, εκβιαστές. Συγκεκριμένα, οι δύο υπουργοί χαρακτήρισαν αδικαιολόγητη την κινητοποίηση των φαρμακοποιών, αφού, όπως είπαν, έχει δρομολογηθεί η άμεση εξόφλησή τους από τον ΟΠΑΔ. Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Θ. Αμπατζόγλου, επανέλαβε και χτες ότι μόλις ξεκινήσει η ροή πληρωμών από το ταμείο των Δημοσίων Υπαλλήλων θα αρχίσουν να χορηγούν κανονικά τα φάρμακα στους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ.

Καθυστερούν οι ψεκασμοί

Η πρόθεση της κυβέρνησης να εκχωρήσει τους αεροψεκασμούς σε επιχειρηματικούς κύκλους για την αντιμετώπιση του ιού του Νείλου, είναι η βασική αιτία που καθυστερούν οι αεροψεκασμοί, με αποτέλεσμα να μην έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Μάη που είναι το κρίσιμο σημείο, ώστε να αντιμετωπιστούν τα μολυσμένα κουνούπια, που μεταδίδουν τον ιό.

Την καταγγελία αυτή έκαναν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Χρήστος Τρέλλης και Χρήστος Ποτόλιας στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης στις 21.3.2011. Αναφερόμενοι στην προστασία της δημόσιας υγείας, οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», μεταξύ άλλων, υπογράμμισαν ότι «ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται από τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας σε συνεργασία με άλλους δημόσιους φορείς, όπως η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και όχι φυσικά από ιδιώτες, όπως προτείνεται με τη σύσταση προγραμματικής σύμβασης και ανάθεσης μέσω διαγωνισμού σε επιχειρηματικούς κύκλους».

Επιπλέον, οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ζήτησαν τη δημιουργία ενός Κέντρου Καταπολέμησης των κουνουπιών και την αύξηση του προϋπολογισμού τουλάχιστον κατά 50%, καθώς το ποσό που διατίθεται είναι «πολύ λιγότερο και από το ποσό που διέθεσαν για το 2010 οι πρώην Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις συνολικά στην περιφέρεια».

Η καθυστέρηση των αεροψεκασμών έχει αναστατώσει ακόμα και το υπουργείο Υγείας, με πρωτοβουλία του οποίου σήμερα γίνεται έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή των γενικών γραμματέων Υγείας, Εσωτερικών, Αμυνας, Ανάπτυξης, ΠΕΧΩΔΕ και Γεωργίας. Ο κίνδυνος αφορά κυρίως τις περιοχές που βρίσκονται κοντά στο Δέλτα του Αξιού. Το 2010, είχαν δηλωθεί 20.000 κρούσματα, ενώ είχαν χάσει τη ζωή τους από εγκεφαλίτιδα 37 άνθρωποι.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ