Κυριακή 20 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η πρόταση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας απαιτεί μέσα από το πλαίσιο πάλης της να υπάρξει η απαραίτητη αντισεισμική θωράκιση. Σήμερα, χιλιάδες και χιλιάδες οικοδόμοι είναι άνεργοι. Χιλιάδες οικογένειες οικοδόμων βρίσκονται σε κατάσταση απόγνωσης. Η ανεργία στον κατασκευαστικό κλάδο έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα. Η Ομοσπονδία Οικοδόμων απαιτεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανεργίας στον κλάδο, με τέτοια έργα όμως που να είναι προς όφελος του λαού, προς όφελος των εργαζομένων και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων. Είναι μέτρα για την αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας. Ενδεικτικά, αναφέρουμε:

-- Να υπάρξουν μέτρα για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας. Χιλιάδες δημόσια κτίρια και εκατομμύρια ιδιωτικά σε όλη τη χώρα δεν έχουν ελεγχθεί ή είναι χτισμένα με παλιότερους αντισεισμικούς κανονισμούς και είναι εν δυνάμει επικίνδυνα.

-- Να υπάρξει αντιπλημμυρική θωράκιση. Η Αττική, η Πάτρα, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας «βουλιάζουν» σχεδόν κάθε Φθινόπωρο με την πρώτη νεροποντή. Μέχρι και ανθρώπινες ζωές έχουν χαθεί.

-- Να κατασκευαστούν σχολεία και παιδικοί σταθμοί. Σήμερα, είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ να φτιαχτούν σχολεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 10% των σχολείων της Αθήνας και το 35% της Θεσσαλονίκης λειτουργούν σε διπλοβάρδια.

-- Να γίνουν νέα νοσοκομεία και κέντρα υγείας. Καθόλου τυχαίο ότι σήμερα, στην Αθήνα, που καλύπτει περίπου το μισό πληθυσμό της χώρας, υπάρχουν μόλις... δύο (!) δημόσια μαιευτήρια («Ελενα» και «Αλεξάνδρα»). Τόσα υπήρχαν και το... 1950!

Αντίστοιχα, όμως, οξυμένα τίθεται και το ζήτημα της κατασκευής σύγχρονης, ασφαλούς και φθηνής λαϊκής κατοικίας. Εκατομμύρια οικογένειες ζουν στο ενοίκιο ή χρυσοπληρώνουν κάποιο στεγαστικό δάνειο, για να μείνουν σε σπίτια ακατάλληλα. Σε σπίτια που δεν πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια για να στεγάσουν μια οικογένεια, είτε λόγω παλαιότητας είτε για άλλους λόγους.

Σήμερα, υπάρχουν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις, υπάρχει η ανάπτυξη εκείνη της τεχνολογίας, που μπορεί να φροντίσει για τα... αυτονόητα: Για την ασφάλεια και τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων. Το γεγονός ότι αυτά η εκάστοτε κυβέρνηση δεν τα υλοποιεί, σχετίζεται άμεσα με τα συμφέροντα που εκπροσωπεί. Τα συμφέροντα των ελάχιστων μονοπωλιακών ομίλων στον κατασκευαστικό κλάδο, που δεν έχουν κανένα κέρδος από την κατασκευή όλων των παραπάνω έργων. Σε αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή, της ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών, οι οικοδόμοι εντείνουν τη δραστηριότητά τους και προχωρούν σε συντονισμό με τους άλλους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των κατασκευών. Ωστόσο, αυτό το ζήτημα, της αναθέρμανσης της οικοδομικής δραστηριότητας, με τα παραπάνω κριτήρια, είναι ένα θέμα που αφορά το σύνολο του λαού. Δεν είναι στενά «συντεχνιακό». Και σε αυτή ακριβώς την κατεύθυνση παλεύουν οι οικοδόμοι και οι άλλοι εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι που συσπειρώνονται στα ταξικά συνδικάτα και τις συσπειρώσεις.


Κ. ΤΡ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ