Πέμπτη 17 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΘΝΙΚΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Με τις ευλογίες της κυβέρνησης μετατρέπονται σε επιχειρήσεις

Ενα ακόμη πλήγμα δέχθηκε το τελευταίο διάστημα η λαϊκή οικογένεια και οι εργαζόμενοι, όσον αφορά το δικαίωμά τους στην άθληση.

Τα κυβερνητικά σχέδια για μετατροπή των Εθνικών Αθλητικών Κέντρων (ΕΑΚ) ουσιαστικά σε επιχειρήσεις, με την επιβολή χαρατσιού σε όσους κάνουν χρήση των εγκαταστάσεων (αθλούμενοι ή σωματεία) ή ακόμα και το άνοιγμα του δρόμου για παραχώρηση των εγκαταστάσεων σε ιδιώτες στερεί πλέον μια ακόμη από τις τελευταίες δυνατότητες που είχαν οι εργαζόμενοι για να αθληθούν. Παράλληλα φέρνει σε οριακές καταστάσεις τα ερασιτεχνικά σωματεία που πλέον δεν μπορούν να αντέξουν τα νέα έξοδα που δημιουργούνται. Ο «Ρ» από σήμερα ανοίγει, μέσω της σημαντικής έρευνας που πραγματοποίησε, το φάκελο των Εθνικών Αθλητικών Κέντρων, παρουσιάζοντας την κατάσταση στην οποία βρίσκονται, αλλά και τις αντιδράσεις των ανθρώπων που χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις στη μελλοντική μετατροπή τους σε... μαγαζιά για το κέρδος.

Παρατημένα στη μοίρα τους...

Σήμερα, η πλειοψηφία των αθλητικών εγκαταστάσεων που υπαγόταν στη ΓΓΑ, τα λεγόμενα ΕΑΚ, έχουν περιέλθει στην τοπική διοίκηση, εκτός από 25 εθνικά στάδια και γυμναστήρια, τα οποία προς το παρόν βρίσκονται υπό την εποπτεία της ΓΓ Αθλητισμού, η οποία διορίζει τις επιτροπές διοίκησης και, υποτίθεται, έχει την πλήρη ευθύνη για την απρόσκοπτη λειτουργία τους. Ολα αυτά, βέβαια, θεωρητικά, γιατί στην πραγματικότητα η κατάσταση σήμερα στα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα είναι τραγική.

Φωτογραφία από το κλειστό Γυμναστήριο «Π. Καπαγέρωφ» στον Πειραιά
Φωτογραφία από το κλειστό Γυμναστήριο «Π. Καπαγέρωφ» στον Πειραιά
Και τα 25 εθνικά γυμναστήρια έχουν εντελώς εγκαταλειφθεί στην τύχη τους. Δεν έχουν προσωπικό, δεν έχουν συντήρηση, βάναυση μεταχείριση από πλευράς πολιτείας των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων και των αθλουμένων κλπ. Αυτό, άλλωστε, φαίνεται κι από το γεγονός ότι έχουν αρχίσει να κατεβάζουν ρολά αδυνατώντας να ανταποκριθούν στις ανάγκες, π.χ. δεν υπάρχει πετρέλαιο για το ζέσταμα του νερού στις πισίνες ή κλείνουν γυμναστήρια γιατί «τρέχουν» οι στέγες.

Σχεδόν όλες τις φορές η δικαιολογία της πολιτείας είναι ότι «δεν έχουμε λεφτά». Χρήματα, όμως, υπάρχουν, π.χ., για το κρατικοδίαιτο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Ετσι, λοιπόν, η σημερινή εικόνα των Εθνικών Αθλητικών Κέντρων επιεικώς μπορεί να χαρακτηριστεί τραγική.

Μέσα από την έρευνα που θα παρουσιάσει τις επόμενες μέρες ο «Ρ», φανερώνεται η τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα Εθνικά Γυμναστήρια, καθώς και η ξεκάθαρη πρόθεση των κυβερνητικών παραγόντων να πετάξουν το μπαλάκι της λειτουργίας τους στις διοικήσεις, με αντικειμενικό σκοπό τη μετατροπή τους σε επιχειρήσεις.

Αυτό επιβεβαιώνεται και από το παράδειγμα, όπως προέκυψε μέσω του ρεπορτάζ, της απάντησης του ΓΓ Αθλητισμού κ. Μπιτακτσή σε ερώτηση του κ. Τσάλτα, ΓΓ του Εθνικού Πειραιά και υπεύθυνου για τα αθλήματα κολύμβησης και πόλο, σχετικά με την απαράδεκτη κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Εθνικό Κέντρο Αθλησης του Πειραιά. «Ο αθλητισμός εν έτει 2010 είναι πολυτέλεια, ψάξτε να βρείτε χρήματα από οπουδήποτε».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Γιώργου Νικητιάδη, στη Βουλή: «Γήπεδα, στάδια, κολυμβητήρια; Να μάθουν να παράγουν και χρήμα. Μπορούν να το παράξουνε. Εμείς πρέπει να δώσουμε τις κατευθύνσεις και σε κάθε περίπτωση αυτή είναι η κατεύθυνση που δίνει και η ΕΕ...».

Ηδη, κάποια από αυτά έχουν ξεκινήσει να κάνουν τα πρώτα επιχειρηματικά βήματα, όπως, π.χ., το ΕΑΚ στη Λάρισα, που εδώ και μερικές βδομάδες έχει επιβάλει χαράτσι στα σωματεία της περιοχής που κάνουν χρήση του, ενώ λίγο πιο πριν είχε προχωρήσει και σε έξωση κάποιων τοπικών σωματείων που χρησιμοποιούσαν χώρους του ΕΑΚ ως γραφεία... Κάποια άλλα έχουν αφεθεί στη μοίρα τους, με το επόμενο βήμα να είναι το κλείσιμο ή η μετατροπή τους σε μαγαζί. Την ίδια ώρα, γονείς, αθλούμενοι και σωματεία είναι τα θύματα αυτής της βάρβαρης πολιτικής, αφού θα αναγκαστούν για μια ακόμη φορά ή να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη ή να σταματήσουν τον αθλητισμό.

Επί της ουσίας, τα σωματεία θα πρέπει να πληρώνουν ενοίκιο από τα πενιχρά έσοδα που έχουν, προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε αυτούς τους αθλητικούς χώρους. Αλλά και στο ΟΑΚΑ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που έχουν παραχωρηθεί χώροι σε ιδιώτες (εκτός από τις ΠΑΕ που το θεωρούν ιδιοκτησία τους), με ενοίκιο ή χωρίς, προκειμένου να πουλάνε υπηρεσίες στο λαό και στη νεολαία της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ