Νέο κρατικό εργαλείο για τη στήριξη των τραπεζών
Κινδύνους για «αθετήσεις» υποχρεώσεων που έχουν οι τράπεζες απέναντί της «βλέπει» η Τράπεζα της Ελλάδας, που για λόγους λογιστικής κάλυψης προχώρησε στην εγγραφή αυξημένων «προβλέψεων» στον ισολογισμό της!
Ο κίνδυνος που προδιαγράφουν αφορά σε τυχόν φέσια από τις «πράξεις άσκησης νομισματικής πολιτικής», δηλαδή από τον πακτωλό με τα σχεδόν τζάμπα κεφάλαια με τα οποία ενισχύουν τους τραπεζίτες για την «αντιμετώπιση» της καπιταλιστικής κρίσης. Είναι απόλυτα φανερό ότι και στην τυχόν περίπτωση «αθετήσεων», τα... σπασμένα μαζί με όλα τα υπόλοιπα θα φορτωθούν στο λαό. Τα καθαρά κέρδη της κεντρικής τράπεζας για το 12μηνο του 2010 διαμορφώθηκαν στα 190,4 εκατ. ευρώ (από 228,2 εκατ. ευρώ για το 2009), με υποχώρηση 16,5%.
Συνεχίζονται τα παζάρια και οι κόντρες γύρω από τις συγχωνεύσεις και εξαγορές στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, για την κατεύθυνση δηλαδή που έχουν υποδείξει τόσο η κυβέρνηση όσο και οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί. Η Alpha Bank αφήνει ανοιχτές υπόνοιες για το ενδεχόμενο «επιθετικής εξαγοράς» της από τον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ).
Σε χτεσινή επίσημη ανακοίνωση σημειώνουν πως η Morgan Stanley μέσω αγορών στο χρηματιστήριο αύξησε το ποσοστό συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο στο 5,1%, για να επισημάνουν ότι η συγκεκριμένη τράπεζα έχει ενεργήσει ως «κύριος σύμβουλος της ΕΤΕ» στην «πρόταση συγχώνευσης» προς την Alpha, όπως επίσης και σύμβουλος στην πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου της ΕΤΕ. Από την πλευρά της η διοίκηση της Εθνικής δηλώνει πεπεισμένη για τα «οφέλη» μιας τέτοιας συμφωνίας, σε αντίθεση με την Alpha που τη χαρακτηρίζει «νεκρή».
Ταυτόχρονα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εγκαινιάζει ακόμη ένα μηχανισμό ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των τραπεζών με κρατικό χρήμα. Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, τους εκχωρούν τη δυνατότητα φτηνής, σχεδόν τζάμπα, άντλησης κεφαλαίων, αυτή τη φορά από την Τράπεζα της Ελλάδας και με βάση τις παρεχόμενες κρατικές εγγυήσεις. Πρόκειται για ένα πρόσθετο εργαλείο, για νέο πακτωλό από φρέσκο χρήμα, που οι τραπεζίτες θα αξιοποιήσουν είτε συνδυαστικά με τα ήδη υπάρχοντα (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ΔΝΤ) είτε για την περίπτωση που μειωθούν οι ροές από την κεντρική τράπεζα του ευρωσυστήματος.