Κυριακή 13 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
Στο άρμα της αντεργατικής επίθεσης

Το «Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο» επιχειρεί κατάργηση της επιχειρησιακής σύμβασης εργασίας και επιτίθεται στους συνδικαλιστές

Σε άμεση και συντονισμένη αντίδραση καλεί η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ) τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα Υγείας για να αντιμετωπίσουν, όπως τονίζει, την «προσπάθεια των εργοδοτών του κλάδου να ισοπεδώσουν, όχι απλά τα δικαιώματά μας, αλλά και την ίδια τη ζωή μας, προκειμένου να διατηρήσουν και να αυξήσουν την κερδοφορία τους».

«Την ίδια ώρα - συνεχίζει η ανακοίνωση της ΟΣΝΙΕ - που στον ΟΜΕΔ προτείνουν μειώσεις μισθών και ακύρωση δικαιωμάτων προηγούμενων Συλλογικών Συμβάσεων, στις επιχειρήσεις τους μέσω απειλών και εκβιασμών προσπαθούν να επιβάλλουν εργασιακή ζούγκλα, να καταργήσουν τις Συμβάσεις Αορίστου Χρόνου, τα ωράρια εργασίας, να μειώσουν τους μισθούς, καθυστερούν πληρωμές, απολύουν εργαζόμενους. Σε αυτή την επίθεση πρωτοστατούν οι μεγάλες επιχειρήσεις και επιχειρηματικοί όμιλοι του κλάδου, όπως η "Euromedica" του Λιακουνάκου στη Θεσσαλονίκη, το "Ιατρικό Κέντρο Δάφνης" του ομίλου του "Ιατρικού Κέντρου'', το "Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο" (ΩΚΚ), το "Ερρίκος Ντυνάν". Το ίδιο γίνεται και με τα Κέντρα Αποκατάστασης σε μια σειρά πόλεις - Αθήνα (π.χ. «Φιλοκτήτης», του ομίλου «Ιασώ»), Λάρισα, Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο, Πάτρα. Από την επίθεση αυτή δε λείπουν οι διώξεις σε βάρος συνδικαλιστών και όσων πρωτοστατούν στην οργάνωση της πάλης των εργαζομένων, όπως στο ΩΚΚ και στο "Ερρίκος Ντυνάν"».

Και η ανακοίνωση της ΟΣΝΙΕ καταλήγει: «Ο πόλεμος Κυβέρνησης - Κεφαλαίου - Τρόικας κλιμακώνεται, γίνεται ολομέτωπος και ολοκληρωτικός. Τέτοιες πρέπει να είναι και οι απαντήσεις μας. Οργανωθείτε σε κάθε τόπο δουλειάς. Παραμερίστε τις συμβιβασμένες φιλοεργοδοτικές συνδικαλιστικές ηγεσίες, όπου υπάρχουν. Ελάτε σε επαφή με τα ταξικά συνδικάτα, με την Ομοσπονδία, με το ΠΑΜΕ».

ΩΚΚ: Επίθεση στη σύμβαση και σε συνδικαλιστές

Το ΩΚΚ είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) και λειτουργεί με τις αρχές της «ελευθέρας οικονομίας», όπως προβλέπει ο ιδρυτικός νόμος, αλλά ταυτόχρονα - επειδή είναι ΝΠΙΔ - επιχορηγείται και από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ωστόσο, όμως, το τελευταίο διάστημα η διοίκησή του συμπεριφέρεται όπως οι επιχειρηματίες της Υγείας και ζητά από τους εργαζόμενους να καταργηθεί η επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας, που είναι σε καλύτερα επίπεδα από την κλαδική σύμβαση που έχει υπογράψει η ΟΣΝΙΕ. Η εργοδοσία έχει προσδιορίσει τη μείωση των μισθών του μη ιατρικού προσωπικού σε 9,4 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε 40-45% των συνολικών αποδοχών τους. Μ' άλλα λόγια, η αξίωση της εργοδοσίας, πρακτικά, αντιστοιχεί στην κατάργηση όλων των επιδομάτων που έχουν κατοχυρωθεί με την επιχειρησιακή σύμβαση, σε σχέση με την κλαδική, που αποτελεί και τις ελάχιστες κατοχυρώσεις του κλάδου στον ιδιωτικό τομέα.

Σε αυτά τα πλαίσια η εργοδοσία του ΩΚΚ επιτίθεται και στις συνδικαλιστικές ελευθερίες των εργαζομένων με εγκλήσεις για απολογία συνδικαλιστών του Συλλόγου εργαζομένων, αλλά και την απόλυση ενός γιατρού. Στην πρώτη γραμμή των απολογιών βρίσκονται οι συνδικαλιστές της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΔΑΣ) ΩΚΚ.

Με απόφασή της η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στο ΩΚΚ απορρίπτει ομόφωνα τη μείωση των μισθολογικών αποδοχών και δηλώνει ότι θα απαιτήσει την υπογραφή νέας επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το 2010/2011, ενώ ζητά να σταματήσουν οι συνδικαλιστικές διώξεις. Επίσης την αντίθεσή της στη λύση σύμβασης γιατρού (σ.σ. πρόκειται για την απόλυση που αναφέραμε παραπάνω) εκφράζει και η Επιστημονική Ενωση Ιατρών του ΩΚΚ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με κουρνιαρχτό επιχειρεί συγκάλυψη της κατάπτυστης σύμβασης(2012-07-21 00:00:00.0)
Εφοδος στα δικαιώματα των εργαζομένων(2011-04-14 00:00:00.0)
Οργανωμένη αντίσταση στην επίθεση των εργοδοτών(2011-04-02 00:00:00.0)
Πρωτοστατεί στην ιδιωτικοποίηση(2009-03-18 00:00:00.0)
Στην εμπροσθοφυλακή της εμπορευματοποίησης(2007-11-22 00:00:00.0)
Απαράδεκτοι μισθοί στο προσωπικό(1998-06-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ