Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 13 Μάρτη 2011 - αριθ. φύλλου: 10914

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
Η επαναστατική
τέχνη
αναπόσπαστο συστατικό της ιδεολογικής αντεπίθεσης

Διήμερο συνέδριο με τον τίτλο: «Κ. Βάρναλης, φως που πάντα καίει», οργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ στις 16 και 17 του Απρίλη. Πρόκειται για μια οφειλή προς τον μεγάλο αυτόν ποιητή, που πρώτος καθιέρωσε στη χώρα μας την επαναστατική ποίηση και αισθητική της εποχής μας, της εποχής των σοσιαλιστικών επαναστάσεων. Παράλληλα, βασικός στόχος του συνεδρίου είναι να φέρει στο προσκήνιο, με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πληρότητα το ατίθασο και πάντα σύγχρονο - στο μεγαλύτερο τουλάχιστον μέρος του - έργο του Κ. Βάρναλη.

Το συνέδριο δεν απευθύνεται μόνο στους ειδικούς, αλλά προπαντός απευθύνεται στην εργατική τάξη και την αυριανή βάρδιά της, γιατί η επαναστατική τέχνη είναι απαραίτητη όσο ποτέ στις σύγχρονες απαιτήσεις της πάλης της. Στα χέρια της εργατικής τάξης, η Τέχνη μπορεί να γίνει ένας πραγματικός οργανωτής του συναισθήματος των μαζών για την κοινωνική τους απελευθέρωση.


ΣΕΛ.  3


ΙΣΤΟΡΙΑ
Ο κοινωνικός χαρακτήρας της Επανάστασης του 1821

ΣΕΛ.  11  -  13
«ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αγοραία... «περιφερειακή αξιοποίηση»

«Πολιτιστικό» χαράτσι ακόμη και για μέχρι πρότινος στοιχειώδεις αρμοδιότητες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας προβλέπει ο «Καλλικράτης», τον οποίο η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΤ «διαφημίζει» διά «περιοδειών»...


ΣΕΛ.  5
ΜΟΥΣΙΚΗ
Στο κλαρίνο έδωσε την ψυχή του...

Ενας μήνας πέρασε από τη μέρα που το «χρυσό κλαρίνο» του Γιάννη Βασιλόπουλου, εκείνο που μας έκανε αμέτρητες φορές να νιώσουμε τη μαγεία που δημιουργείται μεταξύ χειλιών και δακτύλων και μοιράστηκε μαζί μας αυτοσχεδιασμούς ψυχής, βουβάθηκε.


ΣΕΛ.  4
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
«Κοσμήματα» τέχνης σε κτίρια

«Οι αρχιτεκτονικές συνθέσεις του Γιάννη Μόραλη (" Με οδηγό την αίσθηση")», τιτλοφορείται η έκθεση - αφιέρωμα στον κορυφαίο ζωγράφο Γιάννη Μόραλη, που παρουσιάζει το Μουσείο Μπενάκη.


ΣΕΛ.  6
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Ιχθυοκαλλιέργειες «πανάκεια»

Νέους τύπους ιχθυοκαλλιεργειών προωθούν επενδυτές στην τεράστια ΑΟΖ των ΗΠΑ, πλασάροντάς τους και ως τρόπο αντιμετώπισης ενός μελλοντικού «παγκόσμιου διατροφικού προβλήματος», συγκαλύπτοντας ταυτόχρονα το υπάρχον διατροφικό πρόβλημα που δημιουργεί ο καπιταλισμός.


ΣΕΛ.  10

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ