Πέμπτη 10 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
ΓΚΟΡ ΒΕΡΜΠΙΝΣΚΙ
Rango

Ταινία κινουμένων σχεδίων που δε μοιάζει με καμιά προηγούμενη, μια που δεν υπακούει σε νόρμες και κανόνες. Υβρίδιο με στιλ αιρετικό, με αυθεντικότητα που εκπλήσσει και εφευρετικότητα ενταγμένη σε ένα φαινομενικά άναρχο σχήμα. Πρόκειται για πραγματικό φιλμ, με δημιουργική γραφή και πρωτότυπες κι έξυπνες λεπτομέρειες που όμως δεν προσέτρεξε - και καλά έκανε - στον εντυπωσιασμό της 3D τεχνικής. Κατά βάση, απευθύνεται σε ενήλικες, ιδίως σε εκείνους που θα αναγνωρίσουν και θα αποκωδικοποιήσουν την πληθώρα αναφορών στα γουέστερν σπαγγέτι της Τσινετσιτά και του Σέρτζιο Λεόνε. Ο Γκορ Βερμπίνσκι, ο σκηνοθέτης των «Πειρατών της Καραϊβικής» συνεργάζεται ξανά με τον Τζόνι Ντεπ, που δίνει φωνή στον μικρό χαμαιλέοντα Ράνγκο, που φαντάζεται τον εαυτό του ήρωα μυθικών περιπετειών. Ταινία που μικροί και - κυρίως - μεγάλοι θα απολαύσουν και θα καταλάβουν ο καθένας με τον δικό του τρόπο.

Φιλόδοξη προσπάθεια, με ανθρωπόμορφα ζώα, φόρος τιμής στα Β φιλμ και το γουέστερν, είδος που - εκτός «κλασικών» εξαιρέσεων - διέπρεψε κυρίως ως Β φιλμ. Φόρος τιμής στον Σέρτζιο Λεόνε, στο «Ο Καλός, ο Κακός και ο Ασχημος», στον Κλιντ Ιστγουντ και τα γουέστερν σπαγγέτι, στα σκηνογραφικά στερεότυπα με τις σκονισμένες, βρώμικες πόλεις, τα σαλούν αλλά και τα ερμηνευτικά, στους ήρωες με τις στάνταρντ κινήσεις, βλέμματα και συμπεριφορές τα οποία αποδίδονται με ανατρεπτική οπτική και εκλεκτική αίσθηση του χιούμορ. Μικρές και ανεπαίσθητα μονότονες κοιλιές, κάποια δυσκολία να ταξινομηθούν στόχοι και επιρροές, στιγμές που αισθάνεται κανείς κουρασμένος από την ελικοειδή δομή της αφήγησης και ελαφρά δυσπεψία από την ποσότητα καινοτομίας, είναι όλα παρόντα όχι όμως σε επικίνδυνες δόσεις.

Ο Ράνγκο ένας μικρός εξημερωμένος χαμαιλέοντας, είναι το ζωάκι μιας οικογένειας. Ζει σε ένα γυάλινο κουτί και παίζει με κάτι σπασμένα παιχνίδια. Σκηνοθετεί φανταστικές περιπέτειες σε κόσμους μακρινούς. Η οικογένεια θα πάει διακοπές, θα πάρει και το pet μαζί της. Το κλουβί με τον Ράνγκο όμως πέφτει από το όχημα, που τρέχει σαν τρελό στον καυτό από τον ήλιο αυτοκινητόδρομο, και σπάει. Στο δύσκολο δρόμο προς την ενδοχώρα υποχρεώνεται να αντιμετωπίσει στην έρημο αληθινές περιπέτειες με αληθινούς κινδύνους. Με το που φθάνει στην πρώτη πόλη τον ανακηρύσσουν σερίφη, γιατί σκότωσε - κατά τύχη - το φοβερό γεράκι, κερδίζοντας έτσι την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό των κατοίκων. Οι μεγάλες περιπέτειες του Ράνγκο μόλις τώρα άρχισαν και υποχρεούται να τις αντιμετωπίσει.

Αφηγηματική απόλαυση για έναν λάτρη του είδους με καθοριστικό οπτικό προσόν την animation και τη φωνή του Τζόνι Ντεπ που καλύπτει τον Ράνγκο, αποδίδοντας με σπουδαία ευαισθησία τις ποικίλες διαθέσεις και τα συναισθήματά του. Για να μη μιλήσουμε για τους αφηγητές, τους τέσσερις «αμίγκος» που συνδέουν την ιστορία και σχολιάζουν με ιντερμέδια μουσικά.

Φωνές: Τζόνι Ντεπ, κ.ά.

Παραγωγή: ΗΠΑ (2011).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ