Επίσκεψη Μπάιντεν στη Μόσχα
Στις 9 του Μάρτη ξεκίνησε η επίσημη τριήμερη επίσκεψη του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζόζεφ Μπάιντεν, στη Μόσχα. Το κεντρικό θέμα που συζητήθηκε μεταξύ του Προέδρου της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ και του Τζόζεφ Μπάιντεν ήταν η ένταξη της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανσμό Εμπορίου.
Να σημειωθεί πως η Ρωσία τα τελευταία 17 χρόνια κάνει διαπραγματεύσεις για την ένταξή της στο ΠΟΕ. Η Ρωσία είναι η μόνη από τις μεγάλες καπιταλιστικές χώρες του κόσμου που δεν είναι στον ΠΟΕ. Για την ένταξή της είναι απαραίτητη η συναίνεση όλων των 153 μελών του οργανισμού. Μεταξύ των χωρών που δημιουργούν εμπόδια στο δρόμο για την ένταξη της Ρωσίας στον ΠΟΕ είναι η Γεωργία, που προβάλλει την αντίρρησή της στη λειτουργία της τελωνειακής υπηρεσίας της Ρωσίας στα σύνορα της Ρωσίας με την Αμπχαζία και την Νότια Οσετία, που αποτελούν περιοχές της Γεωργίας, που έχουν «αυτομολήσει», με τη Μόσχα να έχει αναγνωρίσει την «ανεξαρτησία» τους, κατά το παράδειγμα των ΗΠΑ στο Κόσσοβο. Το βασικό αίτημα της Γεωργίας είναι να ελέγχει η ίδια τα τελωνεία στη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία.
Στη συνέντευξη στη «Ροσίσκαγια γκαζέτα» ο Μπάιντεν αναγνώρισε τη δυνατότητα βοήθειας προς τη Ρωσία σ' αυτό το ζήτημα. «Κανονίσαμε μεταξύ μας σχεδόν όλα τα ζητήματα για την ένταξη της Ρωσίας στο ΠΟΕ. Τώρα οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την επίμονη δουλειά της Ρωσίας σχετικά με την επίλυση των ζητημάτων που παραμένουν ανοιχτά με τους άλλους εταίρους στον ΠΟΕ», σημείωσε ο Μπάιντεν.
Σύμφωνα με τα λόγια του βοηθού του Προέδρου της Ρωσίας, Σεργκέι Πριχόντκο, η ετοιμότητα των ΗΠΑ να συμβάλουν σ' αυτό το ζήτημα συνδέεται με τη θέση της Μόσχας στο ζήτημα της Λιβύης. Η Ρωσία όχι μόνο υποστήριξε τις κυρώσεις του ΟΗΕ κατά της ηγεσίας της Λιβύης, αλλά και καταδίκασε τη βία κατά πολιτών της Λιβύης. Την ίδια ώρα, ωστόσο, η Μόσχα, (όπως και το Πεκίνο) έχουν ταχθεί ενάντια στην ξένη στρατιωτική επέμβαση στην περιοχή, δημιουργώντας ένα «πεδίο παζαρέματος» με τις ΗΠΑ κι άλλες δυνάμεις. Εννοείται πως η κατάσταση στη Βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή θα βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών του Μπάιντεν με τη ρωσική ηγεσία.
Την προηγούμενη βδομάδα, η υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, επιβεβαίωσε την πρόθεση των ΗΠΑ να εγκαταστήσουν στην Πολωνία στοιχεία της αντιπυραυλικής άμυνας και τμήμα της πολεμικής αεροπορικής μηχανής τους. Οι ΗΠΑ επίσης θα εγκαταστήσουν στο πολωνικό έδαφος πυροβολαρχία πυραύλων Patriot, για την «προστασία» από τις πυραυλικές απειλές. Αυτοί οι πύραυλοι θα εγκατασταθούν σε απόσταση 100 χλμ. από τα ρωσικά σύνορα. Η Ρωσία αντιτίθεται στην εγκατάσταση στοιχείων της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη, θεωρώντας την ως απειλή για την ασφάλειά της.