Πέμπτη 10 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τελευταίο «αντίο» στον σ. Γιώργο Βρεττό

Πλήθος σύντροφοι, συναγωνιστές και φίλοι που έτυχε να τον γνωρίσουν και να συναντηθούν μαζί του στους καθημερινούς αγώνες, αποχαιρέτησαν το Σάββατο 5 Μάρτη 2011, μαζί με τους οικείους του, τον σ. Γιώργο Βρεττό που κηδεύτηκε στο χωριό Καρυώτες Λευκάδας.

Στην κηδεία του παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες της ΕΠ Βορειοδυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, της ΝΕ Λευκάδας του Κόμματος, της ΚΝΕ και του Παραρτήματος Λευκάδας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.

Τον επικήδειο, από μέρους του Κόμματος, εκφώνησε ο Τάκης Κτενάς, μέλος της ΝΕ Λευκάδας του ΚΚΕ, επισημαίνοντας, τη μεγάλη προσφορά του στο Κόμμα, το εργατικό λαϊκό κίνημα της Λευκάδας, όντας, πάντα, ο σ. Βρεττός, στις πρώτες γραμμές του αγώνα. «Αλύγιστος αγωνιστής, ανυποχώρητος μπροστά σε κάθε δυσκολία, παντού όπου ο αγώνας τον καλούσε, έδωσε όλες του τις δυνάμεις για να ριζώσουν βαθιά, οι ιδέες του ΚΚΕ μέσα στο λαό».

Η προσφορά του σ. Γιώργου Βρεττού αρχίζει από τα νεανικά του χρόνια - αετόπουλο και ΕΠΟΝίτης στην κατοχή και την αντίσταση. Ενώ ο πατέρας του ήταν διοικητής λόχου του 24ου συντάγματος του ΕΛΑΣ. Υπέστη διώξεις και ταλαιπωρίες (Μακρόνησος κλπ.), ενώ μετά τον εμφύλιο συνεχίζει μέσα από τις γραμμές της ΕΔΑ όντας ο σύνδεσμος με την παράνομη οργάνωση του ΚΚΕ. Με την ίδρυση της νεολαίας Λαμπράκη αναλαμβάνει Γραμματέας της Οργάνωσης στην Λευκάδα. Συλλαμβάνεται από τη Χούντα το 1967, εξορίζεται ξανά, για να απολυθεί με τους τελευταίους εξόριστους. Ολη αυτή την περίοδο είχε στήριγμα την άξια συντρόφισσά του στην ζωή και στον αγώνα, Ντίνα.

Με την απόλυσή του συγκροτεί με άλλους αγωνιστές την παράνομη οργάνωση του ΚΚΕ στη Λευκάδα που απαρτιζόταν, εκτός από τον Βρεττό, από τους: Κώστα Κολυβά (Μπερδεμπέ), Αντώνη Μήτσουρα, Βαγγέλη Φατούρο, Στάθη Καράμπαλη, Φάνη Λογοθέτη (Μπαλωμένο), Νίκο Καρελή και παπα-Στάθη Κτενά.

Με την μεταπολίτευση αναλαμβάνει γραμματέας της ΝΕ Λευκάδας του ΚΚΕ μέχρι και το 1979. Και συνέχισε ως το τέλος να αγωνίζεται σαν στέλεχος του Κόμματος από διάφορες θέσεις. Κατά διαστήματα υποψήφιος βουλευτής του και τα τελευταία χρόνια Πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Λευκάδας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ