Τετάρτη 9 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ενθαρρύνει και στηρίζει τα νέα αντιλαϊκά μέτρα

Ζητά «αλλαγή των όρων του μνημονίου», για να προστεθούν σε αυτό επιπλέον φιλομονοπωλιακές ανατροπές

Η ΝΔ προσφέρει απλόχερα συναίνεση στην κυβέρνηση, στον πόλεμο του κεφαλαίου ενάντια στο λαό. Πρέπει να ηττηθεί πολιτικά, όπως και το ΠΑΣΟΚ
Η ΝΔ προσφέρει απλόχερα συναίνεση στην κυβέρνηση, στον πόλεμο του κεφαλαίου ενάντια στο λαό. Πρέπει να ηττηθεί πολιτικά, όπως και το ΠΑΣΟΚ
Την έμπρακτη συναίνεση της ΝΔ στα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα, που προωθεί η κυβέρνηση από κοινού με την τρόικα, επιβεβαίωσε για ακόμα μια φορά στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό ο Αντ. Σαμαράς, δίνοντας ουσιαστικά το «πράσινο φως» στην κλιμάκωση του πολέμου κατά των εργασιακών και λαϊκών δικαιωμάτων.

Ταυτόχρονα, η ηγεσία της ΝΔ επιχειρεί να ρίξει στάχτη στα μάτια του λαού ανακυκλώνοντας την κούφια αντιμνημονιακή ρητορική, με πυροτεχνήματα όπως αυτό περί «αλλαγής των όρων του μνημονίου», ενώ την ίδια στιγμή δηλώνει ανοιχτά ότι συμφωνεί με το ευρωμνημόνιο διαρκείας.

Επί της ουσίας, ο πρόεδρος της ΝΔ, όπως φάνηκε καθαρά και από τη δήλωση που έκανε μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, ενθαρρύνει την κυβέρνηση να προχωρήσει πιο γρήγορα στην υλοποίηση των νέων αντιλαϊκών μέτρων που περιλαμβάνονται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο, τασσόμενος ταυτόχρονα ανοιχτά υπέρ μιας «συνολικής λύσης» σε επίπεδο ΕΕ και υπέρ του «συμφώνου ανταγωνιστικότητας».

Στη δήλωσή του ο Αντ. Σαμαράς εξέφρασε την υποστήριξή του στα ζητήματα που προωθεί η κυβέρνηση, όσον αφορά στη διαχείριση του χρέους (επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ., μείωση του κόστους δανεισμού, επαναγορά ελληνικών ομολόγων, ευρωομόλογο), θέλοντας να στείλει μήνυμα συναίνεσης και «εθνικής συστράτευσης», ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Καλλιεργώντας σύγχυση υποστήριξε ότι «η ικανοποίηση αυτού του πακέτου, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συνδεθεί με νέα, σκληρά μέτρα για την ελληνική οικονομία».

Την ίδια στιγμή, εμμέσως πλην σαφώς, πλειοδότησε υπέρ της λήψης νέων μέτρων ενίσχυσης των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στο όνομα μάλιστα της «υπέρβασης» δήθεν του μνημονίου. «Το πρόβλημα σήμερα είναι η ασφυξία που προκαλεί στην ελληνική οικονομία το ίδιο το μνημόνιο. Και βασική του λύση είναι η δραστική αλλαγή των όρων του μνημονίου», είπε χαρακτηριστικά.

Υπέρ του κεφαλαίου χωρίς περιστροφές

Οι όροι του μνημονίου που θέλει να αλλάξει ο πρόεδρος της ΝΔ δεν είναι βέβαια τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα του, που στηρίζει στην πράξη και με κάθε τρόπο, αλλά οι όροι που αφορούν στην ενίσχυση των μονοπωλίων πέραν των όσων προβλέπει το μνημόνιο. Το διευκρίνισε ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», αναφέροντας ως ενδεικτικό παράδειγμα αλλαγής όρων του μνημονίου «τη μείωση των φορολογικών συντελεστών (σ.σ. των επιχειρήσεων), ώστε να επωφεληθεί η ελληνική ανταγωνιστικότητα και να ανασάνει η οικονομία».

Στην ίδια κατεύθυνση ζήτησε να προχωρήσει «η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας για να μειωθεί απευθείας το χρέος», ενώ έκλεισε με νόημα το μάτι στο παραπέρα πετσόκομμα των μισθών στο δημόσιο τομέα, καθώς και στην κατάργηση δημόσιων οργανισμών, λέγοντας ότι «χρειάζεται μείωση της δημόσιας σπατάλης αλλά όχι οριζόντιες περικοπές».

Στην ίδια συνέντευξη ο Αντ. Σαμαράς δηλώνει ανοιχτά ότι συμφωνεί με το «σύμφωνο ανταγωνιστικότητας» που παρουσίασαν οι Μπαρόζο και Ρομπάι, το οποίο μάλιστα επιχειρεί να εμφανίσει ότι τάχα διαφέρει από αυτό που προτείνουν οι Μέρκελ και Σαρκοζί. «Αλλο εκείνο που προτείνουν η Μέρκελ και ο Σαρκοζί και διαφορετική η πρόταση Μπαρόζο - Ρομπάι. Εμείς είμαστε πιο κοντά στο τελευταίο», απαντά στη σχετική ερώτηση.

Χτες το απόγευμα, ο Αντ. Σαμαράς επισκέφθηκε το εργοστάσιο παραγωγής εσωρούχων «Μινέρβα» στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας. Ο πρόεδρος της ΝΔ αρκέστηκε στο να ακούσει τις καταγγελίες των εργαζομένων ότι βρίσκονται σε εκ περιτροπής εργασία τεσσάρων ημερών με μείωση των αποδοχών τους κατά 30% και στη δήλωση που έκανε προσέφυγε σε γενικόλογες και επετειακού τύπου διακηρύξεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα μονοπωλιακά συμφέροντα στο προσκήνιο(2013-11-29 00:00:00.0)
Κοροϊδεύει η ΓΣΕΕ(2012-06-28 00:00:00.0)
Παζάρια και τακτικισμοί στη βάση της ενιαίας στρατηγικής(2011-11-08 00:00:00.0)
Εμπρακτη στήριξη στο αντιλαϊκό ξεκλήρισμα(2011-03-15 00:00:00.0)
Πιέζει για παραπέρα μείωση στη φορολογία του κεφαλαίου(2011-02-01 00:00:00.0)
Το «Βήμα» στα χνάρια της αθλιότητας(2010-11-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ