Τετάρτη 9 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Τρεις νεκροί μετανάστες στο λιμάνι της Σούδας

Μετανάστες εργάτες στο «Ιόνιαν Κινγκ». Λίγο πριν είχαν ανασυρθεί νεκροί τρεις συνάδελφοί τους...
Μετανάστες εργάτες στο «Ιόνιαν Κινγκ». Λίγο πριν είχαν ανασυρθεί νεκροί τρεις συνάδελφοί τους...
Νέο έγκλημα της αντιμεταναστευτικής πολιτικής κυβέρνησης - ΕΕ διαδραματίστηκε τα ξημερώματα της Κυριακής στο λιμάνι της Σούδας με 3 νεκρούς υπηκόους Μπαγκλαντές. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του κατάπλου του πλοίου «IONIAN KING», της εταιρείας «Αγούδημος Λάινς» υπό κυπριακή σημαία, που έφτασε από την Τρίπολη της Λιβύης στο λιμάνι της Σούδας και μετέφερε περίπου 1.288 υπηκόους ξένων χωρών, οι περισσότεροι από το Μπαγκλαντές, 49 άτομα πήδηξαν στη θάλασσα, κατεβαίνοντας από την πλώρη με τη χρήση βοηθητικού σχοινιού, φοβούμενοι και θέλοντας να αποφύγουν την απέλαση και τον επαναπατρισμό τους.

Τρεις από αυτούς έχασαν τη ζωή τους, 35 οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο και 11 παραμένουν αγνοούμενοι. Οι μετανάστες που νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο έχουν επιστρέψει στο πλοίο, ενώ τη Δευτέρα το βράδυ απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο Χανίων δύο αεροσκάφη, τα οποία μετέφεραν στο Μπαγκλαντές 950 επιβάτες και σήμερα το πρωί δύο ακόμα αεροσκάφη μετέφεραν τους υπόλοιπους που παρέμεναν στο «IONIAN KING» στις πατρίδες τους. Να σημειώσουμε ότι την ευθύνη της μεταφοράς τους από την Τρίπολη της Λιβύης είχε αναλάβει κορεάτικη ιδιωτική εταιρεία αφού πληροφορίες θέλουν πολλοί από τους μετανάστες που μεταφέρονταν να εργάζονταν στη Λιβύη στο εργοστάσιο αυτοκινητοβιομηχανίας της «Νταεβού».

Με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Πόλης Χανίων του ΚΚΕ τονίζει ότι τα γεγονότα στο λιμάνι της Σούδας με θύματα τους μετανάστες από το Μπαγκλαντές είναι ένα ακόμα αποτέλεσμα της τραγικής κατάστασης που διαμορφώνει για τους λαούς η βάρβαρη πολιτική των ιμπεριαλιστικών κρατών και οργανισμών. Αυτή η πολιτική γεννά τον πόλεμο, σημειώνει τη φτώχεια και την προσφυγιά. Με αυτήν την πολιτική συντάσσεται και η ελληνική κυβέρνηση, που στα πλαίσια των κατευθύνσεων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ οξύνει ακόμα περισσότερο τα προβλήματα των μεταναστών, τους οδηγεί σε αδιέξοδο. Η ΕΠ καλεί το χανιώτικο λαό να δυναμώσει τη πάλη του ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΑμερικανοΝΑΤΟικών και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών, να απαιτήσουν την απεμπλοκή της χώρας μας από τα σχέδια αυτά, να κλείσει η βάση της Σούδας.

Παρέμβαση του ΠΑΜΕ

Με αφορμή το νέο έγκλημα πνιγμού τριών μεταναστών από το Μπαγκλαντές, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Το νέο έγκλημα του πνιγμού, στο λιμάνι της Σούδας, τριών μεταναστών από το Μπαγκλαντές και των 16 αγνοούμενων είναι προϊόν της εγκληματικής πολιτικής των καπιταλιστικών κυβερνήσεων, που θεωρούν τους μετανάστες φτηνό αναλώσιμο εργατικό δυναμικό και φυσικά της ιμπεριαλιστικής πολιτικής εξαιτίας της οποίας οι λαοί εξωθούνται στη μετανάστευση και την προσφυγιά.

Τα μέτρα που παίρνονται για κατασταλτικούς μηχανισμούς, για φράχτες και συνοριοφύλακες μόνο πτώματα εξαθλιωμένων μπορούν να συσσωρεύουν.

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση η οποία υλοποιεί την πολιτική της ΕΕ και οδηγεί τους μετανάστες σε θανατηφόρες επιλογές όπως η απεργία πείνας, το πνίξιμο στη θάλασσα ή στα περάσματα του Εβρου. Απαιτούμε να πάρει μέτρα για την ασφαλή διαμονή και την περίθαλψη των μεταναστών που, κυνηγημένοι από τον πόλεμο στη Λιβύη, προσπάθησαν να βρουν καταφύγιο στη χώρα μας.

Η πολιτική που οξύνει τα προβλήματα των μεταναστών πρέπει να βρει απέναντί της την εργατική τάξη της χώρας μας, της οποίας αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι. Ελληνες και μετανάστες ενωμένοι να στραφούν ενάντια στη στυγνή εξουσία του κεφαλαίου για την ανατροπή του».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πολύνεκρη καταστολή και στις νέες μαζικές διαδηλώσεις(16/11/2021)
ΑΤΙΤΛΟ(10/10/2017)
Και δολοφόνοι και υποκριτές(21/4/2015)
Δεκάδες συλλήψεις μεταναστών(9/3/2012)
Συνένοχες κυβέρνηση και ΕΕ(9/3/2011)
Αντιρατσιστικό φεστιβάλ(8/7/2000)

Κορυφή σελίδας
Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ