Πέμπτη 3 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΡΟΑΤΙΑ
Συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

ZAΓΚΡΕΜΠ.-- Νέα αντικυβερνητική διαδήλωση ενάντια στο μπαράζ καταιγιστικών αντιλαϊκών πολιτικών λιτότητας στο όνομα μελλοντικής ένταξης της Κροατίας στην ΕΕ πραγματοποίησαν και χτες (όπως κάνουν σχεδόν καθημερινά από την περασμένη Πέμπτη) αρκετές χιλιάδες Κροάτες εργαζόμενοι απαιτώντας την άμεση παραίτηση της κυβέρνησης της πρωθυπουργού Γιαντράκα Κόσορ.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και χτες (πρωί και απόγευμα) στο κέντρο της πρωτεύουσας Ζάγκρεμπ προκαλώντας την έντονη ανησυχία στελεχών της κυβέρνησης και της κυβερνώσας «Κροατικής Δημοκρατικής Ενωσης» (HDZ) πως οι διαμαρτυρίες υποκινούνται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και δη από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα. Μάλιστα ο εκπρόσωπος του «HDZ» Φράνο Μάτουσιτς επικαλέστηκε «πληροφορίες και στοιχεία» πως αρκετοί από τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους έχοντας χρηματιστεί έκαστος με περίπου 35 ευρώ κατηγορώντας το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDP) και το Κροατικό Λαϊκό Κόμμα (HNS). Πάντως, ο εκπρόσωπος του Κροατικού Λαϊκού Κόμματος, Ιγκορ Κόλμαν, απάντησε ότι «στο κυβερνών κόμμα όλοι έχουν υποστεί νευρικό κλονισμό» και ανήγγειλε ότι θα μηνύσει τον βουλευτή Φράνο Μάτουσιτς για συκοφαντική δυσφήμιση.

Αλλοι προσπαθούν να καπηλευτούν την έντονη λαϊκή δυσφορία (για την υψηλή ανεργία των 400.000 ανέργων επισήμως και το μεγάλο εξωτερικό χρέος των περίπου 40 δισ. δολαρίων) προβάλλοντας τη συμμετοχή των διαδηλωτών ως αποτέλεσμα της δραστηριοποίησής τους με επικεφαλής έναν Ιβαν Πέρναρ μέσω της σελίδας κοινωνικής δικτύωσης, Facebook.

Τέλος, χτες έκθεση επιτρόπου της ΕΕ σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις της κροατικής κυβέρνησης στο δικαστικό τομέα εκτιμά ότι οι έως τώρα προσπάθειες «δεν είναι αρκετά καλές» για τα δεδομένα και τις απαιτήσεις των Βρυξελλών. Η εξέλιξη θεωρείται «πλήγμα» για το φιλόδοξο στόχο του Ζάγκρεμπ να ολοκληρώσει έως τον Ιούνη τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και να γίνει το 28ο μέλος έως το 2013...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ