Παρασκευή 12 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πρωτοελλαδικός οικισμός στο Κορωπί

Το Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων
Το Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων
Η πραγματικότητα απέδειξε πως οι αρχαιότητες που «εμποδίζουν» έργα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να σωθούν, από αυτές που θα έπεφταν στο δρόμο των πολυεθνικών.

Ετσι, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αντιμετώπισε αρνητικά την επαπειλούμενη κατασκευή παρακαμπτήριου δρόμου πάνω από το σημαντικότερο πρωτοελλαδικό οικισμό της Αττικής (πρωτοελλαδική περίοδος Ι και ΙΙ, 3000 έως 2300 π.Χ.), στην περιοχή του Κορωπίου. Ο παρακαμπτήριος δρόμος στοχεύει στην αποσυμφόρηση του κέντρου του δήμου, αλλά ο ίδιος ο δήμος επικαλέστηκε λάθος στην παλιά χάραξη, η οποία έβρισκε σύμφωνη και την Αρχαιολογική Υπηρεσία και παρουσίασε νέα χάραξη, η οποία πέφτει πάνω στον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο του πρωτοελλαδικού οικισμού.

Η απόρριψη της νέας χάραξης από το ΚΑΣ συνοδεύτηκε από την πρόταση δημιουργίας ενός πάρκου στο επίμαχο σημείο, από όπου περνάει η νέα χάραξη του δρόμου και η γενικότερη ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου, που, όμως, δεν έχει ανασκαφεί συστηματικά.

Ο πρωτοελλαδικός οικισμός καλύπτει μεγάλη έκταση και ανάμεσα σε άλλα ευρήματα έχουν ανακαλυφθεί κτίσματα (μάλλον αποθήκες), λίθινα εργαλεία κ.ά. Ηρθε στο φως το 1985 κατά τις εργασίες κατασκευής του Κέντρου Υγείας.

Στη συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης, το ΚΑΣ αποφάσισε και την ένταξη του έργου ανάδειξης του Αρχαίου Θεάτρου των Φιλίππων στο Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων Αρχαιολογικών Εργων. Το κόστος του έργου ανέρχεται στα 100 εκατομμύρια δρχ., τα οποία θα διατεθούν από το Γ` ΚΠΣ. Μέχρι τώρα το θέατρο φιλοξενούσε θεατρικές παραστάσεις. Το έργο προβλέπει, ανάμεσα σε άλλα, τη στερέωση του κοίλου, των παρόδων και του επιθεάτρου και την αποκατάσταση παλιότερων κακοτεχνιών, που, όμως, αποδείχτηκαν σωτήριες για το ίδιο το μνημείο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ