Σάββατο 10 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΣΠΑΤΩΝ
Να σωθεί το νεολιθικό Ζάγανι

Προσφυγή του Δήμου Σπάτων στο ΣτΕ

Ο ιστορικός και αρχαιολογικός οικισμός στο Ζαγάνι,που χρονολογείται από τη νεολιθική και πρωτοελλαδική εποχή, θυσιάζεται στο βωμό της... "ανάπτυξης" και του αεροδρομίου Σπάτων. Η προστασία της εθνικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς μπαίνει σε δεύτερη μοίρα, καθώς υπερισχύουν τα έργα βιτρίνας. Στη χτεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) ο εισηγητής Φ. Στεργιόπουλος πρότεινε να απορριφθεί η αίτηση ακύρωσης του Δήμου Σπάτων, που ζητούσε να ακυρωθεί η απόφαση του υπουργού Πολιτισμού και του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), με την οποία επιτρέπεται να "φαγωθεί" ο λόφος Ζαγάνι, σε βάθος 49 μέτρων για τις ανάγκες του νέου αεροδρομίου.

Ο λόφος Ζαγάνι βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του κύριου χώρου του αεροδρομίου των Σπάτων και το "φάγωμά του" ζητήθηκε από την πολυεθνική "Χόχτιφ", δήθεν για "λόγους ασφάλειας" των πτήσεων.

Στην προσφυγή του στο ΣτΕ ο Δήμος Σπάτων υποστηρίζει ότι η απόφαση του υπουργού Πολιτισμού είναι αντίθετη στο άρθρο 24 του Συντάγματος, που προστατεύει τα αρχαιολογικά μνημεία, και σε Διεθνείς Συμβάσεις (Παρισίων 1972, Λονδίνου 1969, Γρανάδας 1985 κλπ.).

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι του Δήμου Σπάτων υπογραμμίζουν ότι ο λόφος Ζαγάνι βρίσκεται εκτός του χώρου του αεροδρομίου και επισημαίνουν τη μεγάλη ιστορική και αρχαιολογική αξία του λόφου,αναφέροντας ότι παρόμοιος οικισμός βρίσκεται στην Τροία.

Σχετικά με τη μεταφορά των αρχαιολογικών ευρημάτων, οι προσφεύγοντες σημείωσαν ότι με τέτοιες μεθόδους χάνεται ο προορισμός αυτού του σημαντικού αρχαιολογικού χώρου και ότι η "επιμέρους προστασία" των αρχαιολογικών ευρημάτων - όπως ισχυρίζεται το υπουργείο Πολιτισμού - στην ουσία θα σημάνει την πλήρη καταστροφή ενός αρχαιολογικού χώρου.

Τέλος, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Πολιτισμού ισχυρίστηκε ότι "η μικρή επίχωση του λόφου με το πέρασμα του χρόνου, καθώς και η συνεχής βόσκηση (!) στην περιοχή θα συντελούσαν στην καταστροφή του αρχαιολογικού χώρου". Επίσης, ανέφερε ότι αν παρέμειναν εκεί τα αρχαιολογικά ευρήματα θα ήταν δύσκολη η πρόσβαση τόσο στο κοινό, όσο και στους επιστήμονες που θα ήθελαν να ασχοληθούν με τη μελέτη των ευρημάτων...

Το δικαστήριο επιφυλάχτηκε να κρίνει την προσφυγή.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ