Σάββατο 26 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΝΑΤΟ
Ολα τα ενδεχόμενα ανοιχτά

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.--

Εκτακτη Σύνοδο των πρεσβευτών των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες συγκάλεσε χτες ο γγ της «Συμμαχίας», Αντερς Φον Ράσμουσεν, αναφορικά με τις δράσεις που θα ακολουθηθούν στη Λιβύη. Ο γγ του ΝΑΤΟ υποστήριξε ότι προτεραιότητα πρέπει να έχει η απομάκρυνση των πληθυσμών και η «ανθρωπιστική βοήθεια», αφήνοντας ωστόσο όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, αφού απαντώντας σε ερώτηση αν θα υπάρξει στρατιωτική παρέμβαση του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, δε θέλησε να γίνει συγκεκριμένος, χωρίς όμως να αποκλείει κατηγορηματικά το οτιδήποτε.

Ο Α. Ράσμουσεν χαρακτήρισε την κατάσταση στη Λιβύη πηγή «μεγάλης ανησυχίας», προσθέτοντας ότι «το ΝΑΤΟ έχει στη διάθεσή του μέσα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε τέτοιες περιστάσεις και το ΝΑΤΟ μπορεί να ενεργήσει ως πάροχος μέσων και συντονιστής, όταν και αν τα κράτη - μέλη θελήσουν να ενεργήσουν».

Το ζήτημα της Λιβύης συζητήθηκε και σε επίπεδο Υπουργών Αμυνας της ΕΕ, οι οποίοι και είχαν άτυπη σύνοδο, παρουσία του επικεφαλής του ΝΑΤΟ, στην Ουγγαρία. Η Υπατη Εκπρόσωπος της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Κάθριν Αστον, συνέχισε την υποκρισία, εκφράζοντας την πρόθεση της ΕΕ τόσο για κυρώσεις όσο και για παρέμβαση και εκμετάλλευση των εξελίξεων στην περιοχή. Η Κ. Αστον εξέφρασε την υποστήριξη της ΕΕ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σημειώνοντας παράλληλα ότι είναι καιρός οι «27» να εξετάσουν πιθανές κυρώσεις εναντίον της Λιβύης, όπως πάγωμα λογαριασμών και ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού, προκειμένου να ασκηθεί «όσο το δυνατό μεγαλύτερη πίεση», πάντα με τη δικαιολογία της προσπάθειας να σταματήσει η βία, προσθέτοντας ότι κανείς δεν έχει μιλήσει «ως τώρα για στρατιωτική δράση εναντίον της Λιβύης».

Η Ρωσία από την πλευρά της καταδικάζει τις λιβυκές αρχές για τη χρήση βίας κατά των πολιτών και εκφράζει τις ανησυχίες της για τις εξελίξεις που διαδραματίζονται στη χώρα. Ωστόσο, όπως δηλώνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, δε βλέπουν θετικά πιθανή ΝΑΤΟική επέμβαση. Η Ρωσία είναι φανερό ότι κατ' αρχήν θέλει να εξασφαλίσει τα συμφέροντα των δικών της μονοπωλιακών ομίλων ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας και βεβαίως να πάρει από καλύτερη θέση μέρος στον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό που θα φουντώσει στην περιοχή της Βόρειας Αφρικής και ευρύτερα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ