Σάββατο 26 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ
Δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού

Ανακοίνωση - καταγγελία του Σωματείου για τις μεθοδεύσεις του υπουργείου Πολιτισμού σχετικά με τους επιχορηγούμενους θιάσους

Το ΥΠΠΟ-Τ άνοιξε το «μέτωπο» των συγκρούσεων με τους ανθρώπους του θεάτρου, αρχικά θέτοντας σε δημόσια δήθεν διαβούλευση το νέο πλαίσιο για τις επιχορηγήσεις του θεάτρου, μια, υποτίθεται, ανοιχτή διαδικασία διαλόγου και συνδιαμόρφωσης του πλαισίου επιχορηγήσεων (την ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.opengov.gr/yppol), οι γνωστές υποκριτικές κορόνες του ΠΑΣΟΚ για προαποφασισμένες επιλογές.

Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, με ανακοίνωσή του, καταγγέλλει το ΥΠΠΟ-Τ, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «για μια ακόμη φορά προσπαθεί με ύπουλες μεθοδεύσεις να αποπροσανατολίσει τους ανθρώπους του θεάτρου από την πολιτική του, που στην πραγματικότητα κλείνει τα μικρά θέατρα. Η "δημόσια διαβούλευση" στην οποία καλεί για "ανταλλαγή απόψεων" τους ενδιαφερόμενους του χώρου θα γίνει μέσα σε συγκεκριμένο πλαίσιο που δεν αφήνει στους υποψιασμένους περιθώριο για εφησυχασμό. Η συζήτηση για άρση της προϋπόθεσης για επιχορήγηση, της νομικής μορφής που ισχύει ως μη κερδοσκοπικής εταιρείας, αυτομάτως «ανοίγει» την κερκόπορτα, ώστε να επιχορηγούνται και τα μονοπώλια του χώρου. Η απαίτηση να κάνουν οι θίασοι περιοδείες στην Ελλάδα και το εξωτερικό αυτομάτως κλείνει την πόρτα στους μικρούς που δεν αντέχουν οικονομικά να μπουν σε τέτοια διαδικασία ακόμα και με επιχορήγηση. Αλλωστε, αν το ΥΠΠΟ ενδιαφερόταν για τη «θεατρική αποκέντρωση» δε θα οδηγούσε τα ΔΗΠΕΘΕ σε κλείσιμο. Η συνένωση σχημάτων και καλλιτεχνών, την ίδια στιγμή μάλιστα, που το ΥΠΠΟ θα εφαρμόσει σύστημα αξιολόγησης πολλαπλών κριτηρίων με βάση την πολιτική του, που αντιμετωπίζει τη δημιουργία ως εμπόρευμα με στόχο το κέρδος, επιβεβαιώνει περίτρανα την εκτίμησή μας για την επιδίωξή τους για το περαιτέρω τσάκισμα των μικρών θεάτρων. Καλούμε τους ηθοποιούς και τους μικρούς θιασάρχες σε κοινό αγώνα απέναντι στις μεθοδεύσεις του ΥΠΠΟ. Να μην επιτρέψουμε την υλοποίηση της πολιτικής που θέλει κλειστά τα μικρά θέατρα».

Πιο απαξιωτικός - σχεδόν προσβλητικός - γίνεται ο υπουργός Παύλος Γερουλάνος με την επιστολή του ως απάντηση στην επιστολή που του έστειλαν πριν λίγες μέρες οι επιχορηγούμενοι θίασοι: «Ολοι μας γνωρίζουμε πως τα τελευταία χρόνια ο θεσμός αυτός δεν εξυπηρετούσε πια κάποια συγκεκριμένη, στοχευμένη πολιτική. Συχνά, μάλιστα, υπερίσχυαν κριτήρια μικροπολιτικά ή προσωπικών γνωριμιών» (!). Ενώ καλεί τους υπογράφοντες της ανοιχτής επιστολής αναφορικά με την πολιτική του θεάτρου, να λάβουν μέρος στη δημόσια διαβούλευση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Φωνή βοώντος εν τω ΥΠΠΟ-Τ(2011-04-17 00:00:00.0)
Στου κουφού την πόρτα(2011-03-12 00:00:00.0)
Για τις επιχορηγήσεις του θεάτρου(2007-12-18 00:00:00.0)
Στην παγίδα των χορηγιών(2005-10-30 00:00:00.0)
Καθυστερημένα... οι αιτήσεις για επιχορήγηση(1999-08-21 00:00:00.0)
Κρατάει χρόνια... αυτή η "μεταβατική"(1998-03-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ