Κυριακή 27 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ
Γόνιμος διάλογος για την κατάσταση στον αθλητισμό

Αντιπροσωπεία του Κόμματος και άνθρωποι του αθλητισμού αντάλλαξαν εμπειρίες, προτάσεις και διαπίστωσαν ευρεία σύγκλιση απόψεων

«Αν δεν καταργηθεί η επιχειρηματική δράση στον αθλητισμό, αν δε σταματήσει η σωματική άσκηση να είναι εμπόρευμα, η πλειοψηφία του λαού και της νεολαίας δε θα μπορέσει να γευτεί τα οφέλη από τη συστηματικά οργανωμένη ενασχόληση με τον αθλητισμό και γενικότερα τη Φυσική Αγωγή. Για μας, ο δρόμος για τη μόνιμη και οριστική ικανοποίηση της ανάγκης για σωματική άσκηση περνάει μέσα από την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων και την εγκαθίδρυση της εργατικής εξουσίας. Μόνο ένα τέτοιο κράτος μπορεί να σχεδιάζει και να υλοποιεί τον αθλητισμό έτσι ώστε να ικανοποιεί τις ανάγκες της πλειοψηφίας του λαού».

Η τοποθέτηση αυτή της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, έγινε στη συνάντηση με θέμα «Οι εξελίξεις στο χώρο της Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού. Οι θέσεις του ΚΚΕ» - η οποία έλαβε χώρα τη Δευτέρα σε αίθουσα της Βουλής - με ανθρώπους του αθλητισμού. Από την πλευρά του ΚΚΕ συμμετείχαν ακόμα ο βουλευτής του Κόμματος Γ. Γκιόκας και ο υπεύθυνος του Τμήματος ΦΑ και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ, Θ. Λιάππης.

Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, εκπροσωπήθηκαν οι Ομοσπονδίες Στίβου, Σκακιού, Τοξοβολίας, Καλαθοσφαίρισης, Πετοσφαίρισης, Κωπηλασίας και Ναυτικών Σωματείων, Αντιπτέρισης, Αντισφαίρισης, Χειροσφαίρισης, Πάλης, Διαιτητών Βόλεϊ. Οι Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων Πειραιά, Αθήνας, Καλαμάτας. Σωματεία Εργαζομένων στις αθλητικές Ομοσπονδίες και τα στάδια, στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Καθηγητές, φοιτητές και πτυχιούχοι των ΤΕΦΑΑ, οι Πανελλήνιοι Σύνδεσμοι Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών, Ποδοσφαιριστών, Πετοσφαιριστών, οι Σύνδεσμοι Προπονητών Βόλεϊ, Χειροσφαίρισης, Ποδοσφαίρου, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου, το Εθνικό Κέντρο Αθλητικών Ερευνών. Επίσης, συμμετείχαν Ολυμπιονίκες, εκπρόσωποι ομάδων, βετεράνοι αθλητές κ.ά.

Στον καπιταλισμό είναι προϊόν για αγοραπωλησία

Κατά τη διάρκεια της - περίπου τρίωρης - συζήτησης, έγινε γόνιμος και ειλικρινής διάλογος, μεταφέρθηκε εμπειρία, ακούστηκαν πολλές και ενδιαφέρουσες απόψεις. Εκφράστηκε η ανησυχία και η αντίθεση με τη ζώσα πραγματικότητα, περιγράφηκαν γεγονότα, καταστάσεις, πολιτικές και πρακτικές που την έχουν διαμορφώσει.

Από τις τοποθετήσεις των παρευρισκομένων - μεταξύ άλλων - αναδείχθηκαν ζητήματα όπως η υποβάθμιση του σχολικού αθλητισμού, τα εργασιακά προβλήματα των εργαζομένων στο χώρο, καθώς και ζητήματα που σχετίζονται με την εμπορευματοποίηση και τις συνέπειές της (π.χ. βία, ντόπινγκ). Η ανάγκη επαναπροσδιορισμού στο χαρακτήρα και το ρόλο του αθλητισμού. Η ανάδειξη της Φυσικής Αγωγής και η κατανόηση της χρησιμότητάς της, η αλλαγή ιεράρχησης αξιών και πλαισίων.

Η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος επισήμανε: «Εμείς δε μιλάμε μόνο για αθλητισμό αλλά για Φυσική Αγωγή και Αθλητισμό. Η πρώτη αποτελεί τη βάση για την άνθιση του αθλητισμού, την ανάδειξη ταλέντων, την ολόπλευρη βοήθεια όλων εκείνων που θέλουν να ασχοληθούν με τον αθλητισμό και τις δημιουργικές του δυνατότητες που σήμερα όμως υπονομεύονται συστηματικά». Χαρακτήρισε τη λιτότητα που επιβλήθηκε (και) στη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό - στο όνομα της κρίσης - προκλητική και πρόσθεσε ότι «χτυπάει ακόμα περισσότερο, δίνει τη χαριστική βολή στο δικαίωμα στη σωματική άσκηση για τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας».

Επιβεβαιώνει «τον προσανατολισμό της κυβέρνησης για πλήρη παράδοση της ανάγκης για σωματική άσκηση του λαού και της νεολαίας στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Καθιερώνεται η κερδοσκοπική και ακριβή ανταποδοτικότητα στην αξιοποίηση - συντήρηση ή και κατασκευή νέων υποδομών σε επίπεδο δήμων και περιφέρειας, με διευρυμένες περικοπές στα αθλητικά σωματεία στη γειτονιά.

Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, Γ. Νικητιάδη, στη Βουλή: "Γήπεδα, στάδια, κολυμβητήρια; Να μάθουν να παράγουν και χρήμα. Μπορούν να το παράξουνε. Εμείς πρέπει να δώσουμε τις κατευθύνσεις και σε κάθε περίπτωση αυτή είναι η κατεύθυνση που δίνει και η ΕΕ...". Επί της ουσίας τα σωματεία θα πρέπει να πληρώνουν ενοίκιο από τα πενιχρά έσοδα που έχουν, προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε αυτούς τους αθλητικούς χώρους.

Τα όποια προγράμματα ανάπτυξης και αν υπήρχαν σε Ομοσπονδίες και Σωματεία, είτε σταμάτησαν, είτε υπολειτουργούν. Οι σύλλογοι αναγκάζονται είτε να διαλυθούν είτε να συγχωνευθούν με άλλους, βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη της λαϊκής οικογένειας. Και το πιο καλοπροαίρετο σωματείο σπρώχνεται στην αναζήτηση χορηγού ή σπόνσορα για την επιβίωσή του. Αναπτύσσεται δηλαδή η επιχειρηματική δραστηριότητα με ανταλλάγματα. Αυτό διαμορφώνει και αντίστοιχη συνείδηση στους ανθρώπους του χώρου, από μέλη διοικήσεων μέχρι αθλητές και γονείς».

«Στόχος της κυβέρνησης δεν είναι να καλύψει τις ανάγκες του κάθε αθλήματος. Είναι να διευκολύνει ακόμα περισσότερο τη διείσδυση του κεφαλαίου στον αθλητισμό. Αξιοποιώντας τη μαζικότητα, τη δημοφιλία και τη λαϊκότητα των αθλημάτων. Προωθεί την κατηγοριοποίηση για να κατοχυρώσει και νομοθετικά την επιχειρηματική δραστηριότητα, την ανταποδοτικότητα και την οριστική παράδοση αθλημάτων στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

Η συγκέντρωση του ενδιαφέροντος σε ορισμένα αθλήματα αποτελεί αντανάκλαση της συγκέντρωσης της επιχειρηματικής δράσης στον αθλητισμό και των αντίστοιχων προϊόντων της βιομηχανίας θεάματος που έχει στηθεί γύρω απ' αυτά. Το πάντρεμα αθλητισμού - τουρισμού εντάσσεται σ' αυτή τη λογική.

Ο αθλητισμός σε ρόλο ατραξιόν για τους τουρίστες με διοργάνωση δραστηριοτήτων, τουρνουά με μεγάλα ονόματα κ.ά. ως μέρος στα πακέτα προσφοράς με ταυτόχρονη προσέλκυση εταιρειών. Οσο για τα ίδια τα αθλήματα η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται υπαρκτά προβλήματα διαχείρισης και οικονομικού ελέγχου. Με το πρόσχημα της "τάξης" στα οικονομικά, ουσιαστικά, στραγγίζει τη χρηματοδότηση των αθλημάτων, αποκόβει την ανάπτυξή τους και στερεί το δικαίωμα για σωματική άσκηση από τη λαϊκή οικογένεια και τα παιδιά της.

Χαρακτηριστικό είναι ότι όταν το υπουργείο μιλάει για "Καλλικράτη" στον αθλητισμό μιλάει για συγχωνεύσεις σωματείων ως εργαλείο και μέσο για τη διείσδυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Είναι γνωστό ότι μεγάλο μέρος των εσόδων τους οι σύλλογοι το αντλούν από την τσέπη της λαϊκής οικογένειας. Η συγκέντρωση των παιδιών, των ακαδημιών, σημαίνει συγκέντρωση κεφαλαίου που αποτελεί προϋπόθεση για επενδύσεις.

ΚΚΕ: Είναι λαϊκό δικαίωμα και όχι εμπόρευμα

Το ΚΚΕ πιστεύει ότι ο σχεδιασμός του κράτους για τη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό πρέπει να δημιουργεί τις προϋποθέσεις (χρηματοδότηση, υλικοτεχνική υποδομή, επιστημονική στήριξη) ώστε όλα τα αθλήματα να αναπτύσσονται με βάση τις ανάγκες τους. Είναι προφανές ότι οι ανάγκες δεν είναι ίδιες για όλα, γι' αυτό χρειάζονται κριτήρια, όπως η μαζικότητα κ.ά. Το κράτος πρέπει να παρέχει τη δυνατότητα αυτή, τόσο μέσα από το σχολείο, όσο και από το σωματείο που δραστηριοποιείται σε κάθε πόλη, σε κάθε γειτονιά.

Η λύση, επομένως, για τις Ομοσπονδίες και τα Σωματεία δεν είναι να παλέψουν να ανέβουν "κατηγορία", αλλά να διεκδικήσουν από το κράτος την κάλυψη των αναγκών τους. Δεν μπορεί κριτήριο για την ενίσχυση και ανάπτυξη ενός αθλήματος να είναι αν πουλάει στην αγορά. Αλλά αν μπορεί να συμβάλει στη θωράκιση της υγείας, στην ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου, στην καλλιέργεια της άμιλλας κ.λπ.

Για το σκοπό αυτό χρειάζεται:

  • Ενιαίος δημόσιος κρατικός φορέας Φυσικής Αγωγής, που θα έχει τη συνολική ευθύνη για το σχεδιασμό, τη λειτουργία και τον έλεγχο της Φυσικής Αγωγής.
  • Χορήγηση δωρεάν από το κράτος όλων των προϋποθέσεων για τη Φυσική Αγωγή και τον αθλητισμό της νεολαίας.
  • Διασύνδεση της Φυσικής Αγωγής στο σχολείο με το αθλητικό σωματείο και τη λειτουργία των Αθλητικών Οργανισμών Δήμων (ΑΟΔ) κάτω από ένα ενιαίο σύστημα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, βασισμένο σε επιστημονικές έρευνες σε συνεργασία με τα ΤΕΦΑΑ για τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες άθλησης.
  • Ιδιαίτερο βάρος να δοθεί: α) Στην υγεία των μαθητών - αθλητών με ευθύνη του κράτους, παρέχοντας προληπτικές και εξειδικευμένες εξετάσεις ανά 3μηνο δωρεάν για όλους τους μαθητές, β) στην εξασφάλιση της παρουσίας αθλητίατρου σε όλες τις δραστηριότητες, αγώνες, κ.τ.λ.

Προτείνουμε:

Κάθε Ομοσπονδία να έχει την ευθύνη για τα σωματεία της. Να διαθέτει επιστημονικό δυναμικό (σε συνεργασία με τα ΤΕΦΑΑ) για έρευνα και για τον έλεγχο του έργου τους με ποσοτικούς και ποιοτικούς δείκτες. Να έχει επεξεργασμένο σχέδιο ανάπτυξης σε συνεργασία με το επιστημονικό δυναμικό στα σχολεία.

Το αθλητικό σωματείο, με γενικότερο κοινωνικό ρόλο, να είναι η βάση του αθλητισμού και το κράτος οφείλει να παρέχει όλες τις προϋποθέσεις για το έργο του. Να καλύπτονται τα έξοδά του με θεσμοθετημένο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό, να κοπούν οι δεσμοί με τους χορηγούς.

Γενναία αύξηση των τακτικών επιχορηγήσεων των Ομοσπονδιών και Σωματείων, με βάση τις πραγματικές ανάγκες για την ανάπτυξη του κάθε αθλήματος. Κατάργηση της κατηγοριοποίησης που προωθεί η ΓΓΑ. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στον αθλητισμό. Η συμμετοχή όλων στα αθλητικά σωματεία να είναι ελεύθερη, η συνδρομή των μελών συμβολική και η προπόνηση δωρεάν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ