Τρίτη 22 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΑΡΟΚΟ
Επεισόδια με νεκρούς

ΡΑΜΠΑΤ.--

Χιλιάδες Μαροκινοί συμμετείχαν στις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν, την Κυριακή, με βασικά αιτήματα τον περιορισμό, συνταγματικά, των εξουσιών του βασιλιά, και την υιοθέτηση μέτρων για τη βελτίωση του συστήματος Παιδείας και Υγείας και την αντιμετώπιση της φτώχειας. Διαδηλώσεις έγιναν στην πρωτεύουσα Ραμπάτ και στην Καζαμπλάνκα, οι οποίες ολοκληρώθηκαν ειρηνικά με την αστυνομία να είναι διακριτική. Οι διαδηλωτές δεν έθιξαν, τουλάχιστον προς το παρόν, καθόλου το ενδεχόμενο απομάκρυνσης του βασιλιά.

Ηρεμα ολοκληρώθηκαν και οι διαδηλώσεις που έγιναν στις πόλεις Μαρακές, Λαράς και αλ Χοσέιμα, αλλά μετά την αποχώρηση των περισσότερων διαδηλωτών από τους δρόμους, ακολούθησαν επεισόδια, που δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πώς ξεκίνησαν και ποιοι συμμετείχαν σε αυτά. Στην αλ Χοσέιμα, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, πυρπολήθηκε μία τράπεζα από την οποία ανασύρθηκαν οι σοροί πέντε υπαλλήλων που εργάζονταν εκείνη τη στιγμή. Το υπουργείο Εσωτερικών αρκέστηκε να αναφέρει ότι από τα επεισόδια υπάρχουν 128 τραυματίες εκ των οποίων οι 115 είναι αστυνομικοί!

Στο Μαρόκο των 32,3 εκατομμυρίων, η μέση ηλικία είναι 26,5 χρόνων και η ανεργία, αν και γενικώς έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια, στο 9,8%, πλήττει με συντριπτικά ποσοστά τους νέους. Το ποσοστό του πληθυσμού που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας έχει, επίσης, μειωθεί στο 15% αλλά ταυτόχρονα έχει «ανοίξει» υπερβολικά η ψαλίδα ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς. Ο βασιλιάς Μουχάμαντ ο 6ος ανήκει στην οικογένεια των Αλαουϊτών που βρίσκονται στο θρόνο της χώρας εδώ και 350 χρόνια...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ