Τρίτη 22 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΑΜΒΟΥΡΓΟ
Αλλαγή σκυτάλης

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

«Θετικό» το πρώτο τεστ κρας για το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) στη σειρά των εκλογικών αναμετρήσεων των επτά κρατιδίων φέτος, που εν δυνάμει μπορεί να διαφοροποιήσουν σε επίπεδο κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης και μόνο το πολιτικό σκηνικό στη Γερμανία, καθώς η πολιτική τους είναι η ίδια με αυτή των χριστιανοδημοκρατών του CDU.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα το SPD έλαβε ποσοστό 48,3%, το CDU 21,9%, οι Πράσινοι 11,2%, το κόμμα η Αριστερά (Die Linke) 6,4%, και οι Φιλελεύθεροι FDP 6,6% σύμφωνα τη Deutsche Welle. Δύο ωστόσο σημαντικές σημειώσεις όσον αφορά την εκλογική αναμέτρηση στο Αμβούργο - Αλτόνα: α) η συμμετοχή κυμάνθηκε στο 63%, η χαμηλότερη που είχε καταγραφεί από το 1946 β) ο επόμενος κυβερνήτης δήμαρχος Ολαφ Σολτς ανήκει στο στενό κύκλο του πρώην καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ, όπου διατέλεσε υπουργός Εργασίας και ήταν από τους διαμορφωτές της αντεργατικής 2010».

Με τη νίκη του SPD αλλάζουν - προσωρινά τουλάχιστον - σε βάρος της κυβέρνησης Μέρκελ οι συσχετισμοί δυνάμεων στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (Bundesrat), δηλαδή την Ανω Βουλή. Ο κυβερνητικός συνασπισμός (CDU/CSU-FDP) θα έχει τέσσερις έδρες λιγότερες από την αντιπολίτευση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ