Σάββατο 19 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Η εργατική τάξη πάει σινεμά»

Σειρά σημαντικών ταινιών θα προβάλλονται από την ερχόμενη Πέμπτη στον κινηματογράφο «Τριανόν» και θα ακολουθήσουν και σε άλλες αίθουσες

«Σε ποιον ανήκει ο κόσμος;»
«Σε ποιον ανήκει ο κόσμος;»
Μια σημαντική προσπάθεια, που στόχο έχει να μη στερηθούν οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι - λόγω της οικονομικής κρίσης - το δικαίωμά τους να έχουν πρόσβαση στα έργα τέχνης, η «New Star» καθιερώνει προβολές σημαντικότατων ταινιών του παγκόσμιου κινηματογράφου με το γενικό τίτλο «Η εργατική τάξη πάει σινεμά». Το πρόγραμμα ξεκινάει την ερχόμενη Πέμπτη 24/2 από τον κινηματογράφο «Τριανόν» (Κοδριγκτώνος 21, τηλ. 210.8215.469), ενώ σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλοι κινηματογράφοι.Το εισιτήριο είναι 5 ευρώ για τους εργαζόμενους και 3 ευρώ για τους άνεργους.

Η αυλαία του προγράμματος αυτού ανοίγει με την ταινία «Σε ποιον ανήκει ο κόσμος;» των Μπρεχτ - Ντουντόφ (προβολές 20.45 και 22.45). Η πιο γνήσια Μπρεχτική ταινία, ένα συλλογικό κινηματογραφικό εγχείρημα, με χιλιάδες ερασιτέχνες εργάτες, αθλητές και τραγουδιστές, γυρίσματα με μηδαμινούς πόρους σε πραγματικές τοποθεσίες, και αντίξοες συνθήκες, αφού τα γυρίσματα δέχονταν επιθέσεις από φασιστικές ομάδες.

Καθημερινά στις 20.00 πριν από την έναρξη της ταινίας θα προηγείται μουσικό πρόγραμμα: Πιάνο: Στάθης Ανινος. Τραγούδι: Πηνελόπη Σεργουνιώτη. Ποίηση: Μπέρτολτ Μπρεχτ. Μουσική: Χανς Εισνερ, Κουρτ Βάιλ. Ενώ στις 22.00 στο μουσικό πρόγραμμα συμμετέχουν: Πιάνο: Κώστας Εγγλέζος. Τραγούδι: Σύλβια Καπερνάρου.

Οι επόμενες ταινίες που θα προβληθούν τις επόμενες βδομάδες είναι:

«The complete metropolis» Επιστ. Φαντασίας, Γερμανία, 1927, 153', B/W, βωβή. Ο επίγειος παράδεισος του μέλλοντος, η κόλαση των εργατών... η διασημότερη ταινία επιστημονικής φαντασίας.

«Η τραγωδία του ορυχείου». Κοινωνική, 1931, Γερμανία - Γαλλία, 93'. Σκηνοθεσία: G. w. Pabst. Γερμανία, 1919. Βασισμένη σε αληθινό γεγονός, η ταινία αποτελεί ένα μήνυμα ειρήνης και αλληλεγγύης μεταξύ των εργατών και συνάμα μια από τις πιο τέλειες τεχνικά ταινίες του πρώτου ομιλούντος κινηματογράφου.

«O Μαγιακόφσκι χαμογελάει». Σάτιρα, Ρωσία, 1975, 87'. Σκηνοθεσία: Sergei Yutkevich, Anatoli Karanovich. Ελεύθερη διασκευή του «Κοριού», του σατιρικού έργου του διάσημου Ρώσου ποιητή Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι.

«Ο αληθινός φασισμός» του Μιχαήλ Ρομ. Ντοκιμαντέρ, Ρωσία, 1965, 138'. Ειδικό βραβείο επιτροπής - Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Λειψίας 1965. Μια καυστική καταδίκη του φασισμού όχι μέσα από μια «ψυχρή», κοινωνιολογική προσέγγιση, αλλά μέσα από την ανάδειξη παρείσφρησης της φασιστικής νοοτροπίας στην καθημερινότητα του μικροαστού, μέσα από τον εύκολο συναισθηματισμό.

«Τα 400 χτυπήματα» του Φρανσουά Τριφώ. Κοινωνική, Γαλλία, 1959, 99'. Βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας και ocic - φεστιβάλ Καννών 1959. Γυρισμένη με νεανική φρεσκάδα, ζωηρότητα και τόλμη, η ταινία συγκινεί με τις περιπέτειες του νεαρού ήρωα, που πασχίζει να βρει μια θέση σε μια ζωή που έχει φτιαχτεί από τους μεγάλους.

«Ο Ανθρωπος με την κινηματογραφική μηχανή». Ντοκιμαντέρ, Ρωσία, 1929, 68', βωβή. Η ταινία του Βερτόφ παρουσιάζει τη ζωή στην πόλη της Οδησσού και άλλες πόλεις της Σοβιετικής Ενωσης.

«Τα παιδιά του παραδείσου» των Ζακ Πρεβέρ και Μαρσέλ Καρνέ. Δράμα, Γαλλία, 1945, 190'. Και οι δυο τους κατέχουν άριστα τα εκφραστικά τους μέσα. Φιλοτέχνησαν τους χαρακτήρες και τις καταστάσεις με τέτοια λεπτομέρεια, που συνήθως διαθέτουν αποκλειστικά οι μυθιστοριογράφοι.

«Η όπερα της πεντάρας» Μπρεχτ - Κουρτ Βάιλ. Μιούζικαλ, Γερμανία, 1931, 112'. Το περίφημο μουσικό θεατρικό των Μπέρτολτ Μπρεχτ και Κουρτ Βάιλ, διασκευασμένο για τον κινηματογράφο από τον Παμπστ. Το σενάριο υπογράφουν «ιερά τέρατα» της τέχνης, με πρώτο βέβαια τον ίδιο τον Μπρεχτ, που και εδώ επιμελείται το έργο του, και τον διάσημο θεωρητικό του κινηματογράφου Μπέλα Μπάλατς, αλλά και τον Λάντισλαους Βάιντα.

«Οι γιοι της Κούβας» του Αντριου Λανγκ. Ντοκιμαντέρ - 2009 - Κούβα - 89΄. Το ντοκιμαντέρ διηγείται την ιστορία της διάσημης σχολής μποξ της Κούβας, που, 50 χρόνια μετά την Επανάσταση, εκπαιδεύει παιδιά από τα 9 τους χρόνια και τα μετατρέπει στους καλύτερους μποξέρ του κόσμου.

«Το τέλος της φτώχειας;». Ντοκιμαντέρ - ΗΠΑ - 2008 - 106'. Σενάριο/σκηνοθεσία: Philip Pediaz. Με αφήγηση από τον διάσημο ηθοποιό Μάρτιν Σιν, παρακολουθούμε μια συγκλονιστική μαρτυρία, που προσπαθεί να φωτίσει του λόγους που, παρά τον παγκόσμιο πλούτο, υπάρχει ακόμη φτώχεια στο λεγόμενο Τρίτο Κόσμο.

«Σκέψου παγκόσμια, δράσε τοπικά». Ντοκιμαντέρ - Γαλλία - 2009 - 113'. Η Κολίν Σερό επιχειρεί να απαντήσει στο ερώτημα «Τι μπορώ να κάνω για να σώσω τον πλανήτη;». Η ταινία εξετάζει ένα πολύ καίριο θέμα της εποχής μας: Τα οργανικά τρόφιμα, στον αντίποδα των βιομηχανικά κατασκευασμένων τροφίμων ευρείας κατανάλωσης.

«Ζεφίρ». Δραματική - Τουρκία - 2010 - 93΄. Σκηνοθεσία/σενάριο: Μπέλμα Μπας. Μια ιστορία που επαναφέρει τους δεσμούς μας με τις απλές χαρές της φύσης, τις ανησυχίες της αγροτικής ζωής, τις ουσιαστικές ανθρώπινες σχέσεις, την οικογένεια και τις παιδικές μας αναμνήσεις.

«Μια στιγμή ελευθερίας». Δραματική - Ιράν/ Αυστρία - 2008 - 110'. Σκηνοθεσία/ Σενάριο: ARASHT. RIAHI. Αφηγείται με ευαισθησία, χιούμορ, συγκίνηση και δράμα, τις απίστευτες περιπέτειες ανθρώπων που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ