Πέμπτη 17 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Αντικαθεστωτικές αντιδράσεις

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Το κλίμα αναταραχής στην ευρύτερη περιοχή φαίνεται ότι έφτασε και στη Λιβύη, όπου, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες σοβαρά επεισόδια ανάμεσα σε διαδηλωτές και σε αστυνομικές δυνάμεις σημειώθηκαν, κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τρίτης προς Τετάρτη, στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, τη Βεγγάζη με αιτήματα συνταγματικές αλλαγές και τερματισμό της κυριαρχίας του καθεστώτος Καντάφι και της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σήμερα διάφορες ομάδες που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο έχουν καλέσει στη λεγόμενη «Ημέρα Οργής» για τη Λιβύη.

Κατά τα ολονύχτια επεισόδια τραυματίστηκαν, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, 38 άτομα, διαδηλωτές και αστυνομικοί. Ακολούθησαν διαδηλώσεις υποστηρικτών του καθεστώτος Καντάφι, σε μια σειρά από πόλεις, σε Τρίπολη, Σύρτη, Σέμπχα, Βεγγάζη. Ακολούθησαν, όμως, και νέες αντικαθεστώτικες διαδηλώσεις στην Ζεντάν, κοντά στη Βεγγάζη, όπου το κλίμα είναι εχθρικό προς τον Καντάφι, καθώς από εκεί κατάγονται οι περισσότεροι από τους στρατιωτικούς που συμμετείχαν σε ένα αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του, το 1993, όπου πυρπολήθηκε ένα αστυνομικό τμήμα.

Τα επίσημα ΜΜΕ μετέδωσαν, χθες, εικόνες μόνο από τις φιλοκαθεστωτικές διαδηλώσεις. Η εφημερίδα «Quryna», που ανήκει στον γιο του Καντάφι, Σαΐφ αλ Ισλάμ, αναφέρεται στα γεγονότα, δίνοντας την εκδοχή ότι η αστυνομία προσπάθησε να διαχωρίσει «σαμποτέρ» που είχαν παρεισφρήσει μεταξύ των διαδηλωτών στη Βεγγάζη. Σε αυτό το κλίμα έντασης ανακοινώθηκε ότι σχεδιάζεται μισθολογική αύξηση 100% για τους δημοσίους υπαλλήλους. Επιπλέον, σε μια παράλληλη, αλλά όχι εντελώς άσχετη εξέλιξη, στο πλαίσιο ενός προγράμματος «επανένταξης στην κοινωνία», του οποίου ηγείται ο αλ Ισλάμ, γνωστοποιήθηκε, χθες, ότι απελευθερώθηκαν 110 μέλη της Λιβυκής Ισλαμιστικής Μαχητικής Οργάνωσης, που σχετίζεται με την «αλ Κάιντα».

Ο συνταγματάρχης Μουαμάρ Καντάφι ανέλαβε την εξουσία στη χώρα, το 1969, ανατρέποντας τον βασιλιά Ιντρις, ακολούθησε την πορεία του λεγόμενου «αραβικού σοσιαλισμού», αντιπαρατέθηκε με τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχει συμμαχήσει μαζί τους, και επικρίνεται για τον αυταρχικό τρόπο που μαζί με την οικογένειά του διοικεί τη χώρα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ