Πέμπτη 17 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ενας στους πέντε νέους άνεργος

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Νέα αλματώδης αύξηση της ανεργίας καταγράφηκε, κυρίως για τους νέους, καθώς, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, το ποσοστό ανεργίας των νέων στη Βρετανία έφτασε σε ύψος ρεκόρ σκαρφαλώνοντας στο 20,5% (χωρίς, όπως συνήθως σε όλη την ΕΕ, σε αυτά να υπολογίζονται όσοι εργάζονται μερικές ώρες τη βδομάδα). Τα στοιχεία αυτά αποτελούν, ουσιαστικά, πρόγευση της αθλιότητας που έχει προετοιμαστεί για τους εργαζόμενους της Βρετανίας με τα μέτρα λιτότητας που έθεσε σε εφαρμογή στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς η κυβέρνηση συνασπισμού του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον. Τώρα πλέον τα αποτελέσματά τους αρχίζουν μόλις να γίνονται αισθητά. Και είναι μόνον η αρχή.

Τα πρώτα θύματα, όπως καταγράφεται, είναι οι νέοι, ενώ οι υπόλοιποι θα ακολουθήσουν, καθώς μέχρι τα τέλη του Δεκέμβρη οι εγγεγραμμένοι άνεργοι έφτασαν τα 2,49 εκατομμύρια, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Στατιστικής (ONS). Από αυτούς, οι 965.000 είναι νέοι ηλικίας 16-24 ετών, γεγονός που σημαίνει ότι ένας στους πέντε νέους στην αγορά εργασίας έχει μείνει χωρίς δουλειά. Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το συνολικό ποσοστό ανεργίας παραμένει ίδιο, στο 7,9%. Και όλα αυτά μέχρι τέλη Δεκέμβρη, καθώς, με βάση τις επίσημες προβλέψεις, τα μέτρα λιτότητας αναμένεται να οδηγήσουν στην απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας μέσα σε τέσσερα χρόνια στο δημόσιο τομέα.

Επίσης, παρά το γεγονός ότι το συνολικό ποσοστό ανεργίας δε διαφοροποιήθηκε, εντούτοις τα στοιχεία του ΟΝS αναφέρουν ότι αυξήθηκε κατά 17.000 ο αριθμός των χρόνια ανέργων, δηλαδή όσων είναι έξω από την αγορά εργασίας για περισσότερα από ένα χρόνια, φτάνοντας τους 833.000 σύμφωνα με το βρετανικό BBC.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ